Tranzactia Electrica cu certificate verzi ramane cu circuit inchis, noi cautam inca explicatii
Electrica SA a finalizat auditul extern care a avut ca obiectiv evaluarea achizitiei de certificate verzi derulata in primul semestru al anului 2016 de catre Electrica Furnizare, iar raportul a fost transmis spre analiza Consiliului de Administratie al Electrica SA, se spune intr-un comunicat de presa al companiei. Ministerul Energiei, care anticipa caderi de capete la Electrica, in cazul descoperirii unor nereguli, tace malc in momentul de fata. Auditul este cu circuit inchis, dupa cum usor se poate observa din comunicatul de mai sus, si, in concluzie, lucrurile se vor rezolva in familie. Publicatia Energy-Center a avut un punct de vedere vizavi de contractul amintit, incercand sa demonstreze ca nu s-a produs o ilegalitate si ca un contract comercial intre doua entitati este el insusi lege. Se pare ca am fost inteles gresit, cel putin de catre unii dintre cititorii nostri. Iata ce ni se reproseaza:
“Se pare ca unii din Electrica, simtindu-se cu musca pe caciula, incep o „campanie de PR” sa arate ca, vezi Doamne, ceea ce au facut ei e corect. O fac, bineinteles, intr-un colt de pagina care, ca intotdeauna, nu este semnata. Aceasta platforma care „totusi se incapataneaza in dezbaterea de idei” nu e altceva decat un lautar care canta la masa care da mai mult, de data asta e Electrica, de curand a fost CEO si tot asa. Daca aceste tranzactii incrucisate se faceau inca din 2014 nu inseamna ca erau legale (exista si niste lucrari de doctorat de dinainte de 2010 care se pare ca nu prea sunt valabile, sau poate urmand logica de mai sus sunt perfect in ordine). Aceste tranzactii sunt uzuale intradevar, insa ancorand pretul CVurilor la acel min fix (dar caruia, evident i se aplica un discount in pretul energiei) se distorsioneaza pretul energiei astfel incat se ajung la situatii absurde cand pretul produselor de varf este (cu mult!) sub pretul produselor de banda. Aici exista o grava problema de concurenta, atata timp cat unii cumpara energie mult mai ieftina(cu sau fara certificate) si atata timp cat unii au acces la informatii suplimentare fata de piata. Nu mai spun cum e vazuta piata de energie din Romania de afara, traderii straini pur si simplu rad cand aud de „the Romanian power market” si numai firmele cu „know how local” de fapt angajati care stiu sa „aranjeze” lucrurile pe aici pot indrazni sa intre pe aceasta „piata”. Deci, panicatilor, panicati-va pentru tot ce se face, se face cu spetele la normele si asteptarile Uniunii Europene despre ceea ce inseamna piata comuna si preturi uniforme la consumatori (trading wholesale nici nu poate fi pus in discutie).”
Nu are rost sa incercam sa demonstram cititorului nostru ca nu facem PR pentru Electrica. Creada cine ce-o vrea. In schimb, vom continua cu analiza noastra asupra tranzactiei realizate de Electrica, tocmai pentru ca noi credem in dezbaterea de idei. Colaboratorul extern al publicatiei Energy-Center, domnul Jack Cutisteanu, va duce mai departe analizele incepute aici si care nu au absolut nici o legatura cu PR-ul despre care suntem suspectati. Pana atunci va invitam insa sa analizati comunicatul celei mai mari companii de distributie si furnizare de energie electrica din Romania:
“Reprezentantii societatii de distributie si furnizare a energiei electrice precizeaza ca la acest moment nu pot fi date publicitatii informatii din raport, subliniind ca “in spiritul transparentei caracteristice unei companii listate la bursa, dupa incheierea procesului de analiza, Electrica SA va comunica tuturor partilor interesate concluziile, precum si orice masuri adoptate, cu respectarea legislatiei in vigoare”..
In luna iulie, Hotnews a relatat ca Electrica Furnizare a efectuat in lunile aprilie – mai 2016 mai multe tranzactii, cumparând 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 60 de milioane de euro, de la firme apartinând grupului portughez EDP Renewables. “Aceste tranzactii au atras atentia prin volumul neobisnuit de mare si perioada lunga de livrare, pâna in 2019, in conditiile in care piata se confrunta cu un excedent urias de certificate verzi si in conditiile in care se anunta reducerea cotei obligatorii a acestora”, sustinea sursa citata.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara in data de 23 iulie ca echipa ministerului nu va tolera niciun fel de lipsa de integritate, iar in cazul in care la vreo sucursala Electrica exista cel mai mic element ca “este ceva necurat” va transmite institutiilor abilitate sa ia masuri imediate.
“Nu avem nicio toleranta pentru niciun fel de lipsa de integritate, pentru niciun fel de lucruri necurate. Am discutat masuri imediate cu domnul secretar de stat Cristian Busu, care este si membru in Consiliul de administratie al Electrica, si vom avea cât de curând, asta inseamna zile, o evaluare preliminara. In momentul in care exista cel mai mic element care sa ne conduca la ideea ca acolo este ceva necurat, vom transmite institutiilor abilitate sa ia masuri imediate. Cum am spus de fiecare data: zero toleranta la orice fel de nereguli”, a precizat Grigorescu.
El a spus ca nu doreste, deocamdata, sa se pronunte si sa se transforme intr-un judecator. “Astept sa vedem rezultatul, acesta este rolul investigatiei, nu vreau sa ma pronunt eu si nu vreau sa ma transform eu intr-un judecator… Daca exista ceva in neregula, institutiile statului pot sa isi faca datoria si vom da tot concursul”, a mai spus ministrul Energiei.
Grupul Electrica este lider pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice din România, cu o experienta in domeniu ce se intinde pe aproape 120 ani.
Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listata pe bursele de valori din Bucuresti si Londra.
(va urma)
Exista o piata a Certificatelor Verzi . Ea este gazduita de Platforma OPCOM.
Atita vreme cit marfa , CV, este aceeasi , si pretul este acelasi ( in cazul nostru pretul minim reglementat ) cumpararea de la un vinzator de CV sau altul , nu are nici o relevanta pentru Cumparator . Nu a comis nici un delict . Nu a mintit , nu a inselat . Orice contract este o intelegere intre doi parteneri . Existenta unui contract pe termen mai lung prin care Cumparatorul se obliga sa cumpere CV de la un anume Vinzator ( producator de energie regenerabila) are valoare mare pentru… Producator ( Vinzator) . Pe o piata cu lichidtate zero , PCV , faptul ca ,in limita necesarului , un Furnizor se obliga sa cumpere CV la pretul minim , pe o perioada mai lunga , valoreaza cit o Garantie Bancara . Acest contract poate fi prezentat la Banca sau IFN care a finantat proiectul pentru a dovedi un flux pozitiv de capital , in consecinta capacitatea de rambursare a imprumutului , daca asa a fost ?) Imi imaginez ca cei care au investigat operatia de cumparare a CV de catre Electrica Furnizare au avut acces la Contratele de achizitie. Scolo se poate vedea ce obligatii si-a asumat Cumparatorul , ce obligatii si-a asumat Vinzatorul . In esenta tranzacta de cumparare a CV de la un anumit Producator si contractul de achizitie pe termen lung a CV ale acestui Producator nu are iz de “afacere” . Daca asta se va traduce intr-o furnizare de energie la un pret preferential ( cu discount substantial) de catre Producator catre Electrica Furnizare , atunci e o “afacere” LEGALA !
Este uimitor cate aiureli poti sa spui cand “ai trecut ” ca gasca prin apa prin piata energiei.
Primul lucru ilegal in tranzactiile companiei Electrica cu EDP sunt intelegerile facute anterior intalnirii pe piata bilaterala de certificate verzi gazduite de Opcom . Aceasta piata este creata ca cereraa sa se intalneasca cu oferta strict acolo , pe platforma si nu printr-o intelegere prealabila . Aceasta este si interpretarea ANRE a Legii 123.
In momentul in care se realizeaza si o tranzactie de energie intre cele doua entitati prin care se transfera discountul corespunzator tranzactiei de certificate verzi se demonstreaza doua lucruri :1)o intelegere prealabila tranzactiei de CV pe platforma Opcom 2) o intelegere prealabila unei tranzactii de energie pe platforma Opcom. Ambele la fel de ilegale pe cat de des intalnite au fost in ultimii 2 ani.
La aceste ilegalitati evidente se adauga oportunitatea achizitie de certificate verzi in acest moment cat si valoarea dicountului luat care pot aduce noi detalii incriminatoare.
Va rog , pentru binele nostru , folositi oameni din industrie pentru a va explica fenomenul/piata de energie . Nu va acuz de reclama pro Electrica ci doar de ignoranta.
Se pare ca nu puteti accepta adevarul si stergeti comentarii care nu va convin . O sa continui sa scriu pana veti realiza ca fara transparenta si profesionalism nu puteti exista ca publicatie .
Tranzactia companiei Electrica tot ilegala ramane pt ca au fost facute intelegeri in afara pietei atat pe energie cat si pt certificate verzi.