Turcii de la Arçelik vor investi 50 de milioane de dolari in energie regenerabila, in Romania
Arçelik, unul dintre principalii jucatori din industria de electronice si electrocasnice, proprietar al Arctic, a anuntat o investitie suplimentara de 50 milioane de dolari in energie regenerabila si eficienta energetica, pâna in 2030, transmite News.ro. Grupul vrea sa instaleze 15 MW de sisteme de energie regenerabila si sa majoreze cantitatea de plastic reciclat la 40%, iar de biomateriale la 5%.
Arçelik, unul dintre principalii jucatori din industria de electronice si electrocasnice, proprietar al Arctic, cel mai mare producator de electrocasnice din România, a anuntat ca, in 2020, jumatate din cifra de afaceri a companiei a provenit din vânzarea de produse eficiente din punct de vedere energetic.
“Pentru a raspunde provocarilor generate de pandemia de COVID-19 in 2020”, Arçelik a consolidat cadrul de sustenabilitate si a revizuit obiectivele pentru 2030, stabilite in 2019. In raport, compania isi asuma angajamentul de a reduce, pâna in 2030, cu 30% emisiile de gaze cu efect de sera din activitatile proprii si din energia cumparata si consumata si cu 15% emisiile provenind din utilizarea produselor vândute, fata de anul de referinta 2018.
Printre obiectivele pentru 2030 se numara: achizitionarea a 100% din energia electrica din surse regenerabile, in unitatile globale de productie; investitie suplimentara de 50 milioane de dolari in energie regenerabila si eficienta energetica; cresterea cantitatii de plastic reciclat la 40%, iar de biomateriale la 5%; reducerea consumului de energie si de apa per produs cu 45% (in productie); instalarea a 15 MW de sisteme de energie regenerabila, releva grupul.
Potrivit raportului de sustenabilitate pentru anul 2020, Arçelik a inregistrat un consum mediu de energie necesar crearii unui produs mai mic cu peste 46% (in productie), iar deseurile periculoase per produs au fost diminuate cu 30%. De asemenea, consumul mediu de apa per produs a fost redus cu 52% (in productie). 50% din cifra de afaceri a companiei provine din vânzarea de produse eficiente din punct de vedere energetic. Emisiile de carbon au fost reduse cu 5.217 de tone prin proiecte si activitati eficiente energetic. Reciclarea deseurilor a crescut pâna la 98% in fabricile din Turcia.
Economiile rezultate din proiecte de reducere a deseurilor si de utilizare mai eficienta a apei se ridica la 1.593.000 euro.