Ucraina importă gaze din Europa prin Moldova
Companiile ucrainene de profil au început să transporte gaze din țările europene prin Republica Moldova, care apoi sunt pompate în depozitele interne. Acest lucru se întâmplă din cauza așa-numitului „revers virtual”, ce privește optimizarea activității de transport a operatorilor de transport de gaze.
Acest lucru a fost raportat de „Operatorul GTS al Ucrainei” (OGTSU), ai cărui reprezentanți spun că într-un astfel de caz operatorii efectuează transportul fizic într-o singură direcție. În caz contrar, gazul este transportat utilizând inversul virtual (sau backhaul).
“Atunci, combustibilul nu trece fizic peste graniță, iar părțile efectuează compensarea, care este una dintre cele mai progresive metode comerciale ale pieței europene. Printre avantajele sale se numără economisirea gazului și reducerea emisiilor de CO2”, mesajul spune.
În același timp, se subliniază că Ucraina are acum oportunitatea de a efectua un revers virtual cu toți operatorii GTS din țările europene vecine. Condiția cheie pentru aceasta este prezența unei resurse în sistem.
”Modificările recente permit trader-ilor naționali și internaționali să transporte gaze naturale în regim Backhaul până la 17 milioane de metri cubi pe zi, traversând Moldova prin coridorul Transbalkanic și conducta Iași-Ungheni”, a explicat Moldovatransgaz.
Procedura de ”backhaul” poate fi aplicată atât de către comercianții/furnizorii de gaze, cât și de către operatorii de sisteme de transport, fără declararea acestor operațiuni la Serviciul vamal.
OGTSU a remarcat că utilizarea reversului virtual a devenit posibilă după ce guvernul Republicii Moldova a aprobat modificări relevante în legislație la începutul anului 2023. „Acest pas a deblocat importul de gaze către Ucraina din direcția sud pe ruta Trans-Balcanică”, a explicat operatorul.
Între timp, Ucraina împreună cu UE ar trebui să lanseze un program de schimb de cazane și coloane pe gaz cu altele noi, eficiente din punct de vedere energetic. Acest lucru va duce la economisirea cu până la 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an și va abandona complet importul de combustibil albastru.