Unde se afla Romania in procesul de digitalizare a sistemului energetic?
In Romania a inceput discutia despre retelele inteligente de energie electrica cel putin in urma cu cativa ani. Revolutia tehnologica din tarile dezvoltate a impus inclusiv in tara noastra termenul de digitalizare, implicit avantajele pe care noile tehnologii le pot aduce consumatorilor de energie, respective retelelor de distributie si transport. Si cum la teorie nu am stat rau niciodata, dupa cativa ani de dezbateri ne-am decis sa facem si noi pasul spre retelele inteligente, incepand cu cel mai elementar lucru: schimbarea contoarelor vechi de cativa zeci de ani cu contoare inteligente.
Autoritatea Nationala de Reglementare din domeniul Energiei a venit si cu un plan extrem de ambitios de montare de contoare inteligente, plan care stabilea pana in 2020 pentru fiecare distributie de energie un numar semnificativ de contoare inteligente. Inca din 2012, prin Legea energiei electrice si gazelor naturale, Romania s-a angajat in implementarea contorizarii inteligente. Consultant pentru realizarea unei analize cost-beneficiu a fost A.T Kearney, iar studiul a relevat faptul ca implementarea poate fi profitabila numai in anumite scenarii de evaluare
Derularea fazei proiectelor-pilot a condus la modificarea calendarului de implementare pe care l-a luat in considerare analiza cost-beneficiu intocmita de consultantul AT Kearney, care prevedea instalarea contoarelor inteligente la 80% dintre consumatori pana in 2020, termen prevazut si in articolul 66 din Legea energiei electrice. Mai apoi, noua conducere a ANRE, instalata in 2018, a decis sa taie drastic din aceste program astfel incat distribuitorii de energie sa puna accentul la investitii pe modernizarea retelelor. La inceputul anului 2018, ANRE a solicitat modificarea Legii energiei, dar si a altor acte normative, intrucat instalarea de contoare inteligente la 80% dintre consumatorii de energie din Romania nu mai era fezabila pana in anul 2022.
Astfel, ANRE a aprobat un nou calendar de instalare a sistemelor de masurare inteligenta a energiei electrice, pe care trebuie sa il respecte toti distribuitorii de energie electrica. “Decizia privind aprobarea Calendarului de implementare a sistemelor de masurare inteligenta a energiei electrice la nivel national pentru perioada 2019-2028” va obliga fiecare distribuitor sa monteze contoare inteligente, astfel incat, la finalul fiecarui an, un anumit procent din clienti trebuie sa aiba montat un astfel de contor. Amintim ca smartmeter-ele sunt montate gratuit la consumator, compania de distributie urmand sa isi recupereze costurile din tariful de distributie.
Pana in 2028, un procent cuprins intre 24% şi 70% dintre consumatorii fiecarui distribuitor va trebui sa aiba montate astfel de contoare inteligente. Cele mai mici procente sunt in zonele de retea operate de Electrica iar cele mai mari in cele operate de companiile E-Distributie (grupul Enel), in conditiile in care compania italiana a inceput de mult acest proces şi a instalat cele mai multe contoare inteligente raportat la numarul de consumatori.
Din punctual nostru de vedere acest nou program ar putea lasa Romania mult in urma altor tari europene in ceea ce priveste digitalizarea in energie si dezvoltarea retelelor inteligente mai ales daca ne gandim la avantajele pe care contorul inteligent le poate oferi prosumatorilor. De altfel s-a vazut si in Programul Casa Verde ca cererea de finantare este mult peste ceea ce au anticipat autoritatile.
Intrebarea este cand se vor bloca prosumatorii in conditiile in care elementul de baza al acestui circuit, adica contorul inteligent lipseste, sau este introdus intr-un ritm mult mai lent. Speram sa nu ajungem acolo si responsabilitatea de a evita asemenea situatii a fost deja inteleasa de majoritatea distribuitorilor de energie electrica. Dintre companiile prezente pe aceasta piata in Romania, cele trei filiale de distributie ale Enel au inteles cel mai bine necesitatea introducerii contoarelor inteligente.
Oficialii grupului Italian Enel considera insa ca termenul stabilit de reglementator – pana in 2028 este unul prea lung. “Intial, termenul fixat pentru montarea contoarelor inteligente a fost pana in 2022, insa a fost amanat pana in 2028. Contorul inteligent este o solutie, un sistem care aduce beneficii clientilor, societatii, companiilor de distributie, de furnizare – pentru ca poti propune clientilor tarife diferite in functie de intervalele orare, bazate pe profilul lor de consum și astfel iși pot optimiza profilul de consum de energie. Cred ca ar fi bine sa anticipam putin calendarul pentru ca pana in 2028 mai sunt 9 ani”, a spus recent Livio Gallo, Director Global Infrastructura & Retele al Grupului Enel. El a exemplificat (in luna mai a acestui an) ca: “noi avem acum la nivel mondial peste 40 de milioane de contoare inteligente instalate in Italia, in Spania. In Romania am instalat aproximativ 500.000”.
Avantaj client
Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanta adduce o gama larga de beneficii clientilor. Prin sistemul de contorizare inteligenta se fac citiri de la distanta a consumului de energie electrica, dar și operatiuni comerciale precum schimbari tarifare, conectari și deconectari, sporind astfel confortul clientilor și reducand inconvenienta vizitelor la locul de consum. Astfel, furnizorii vor putea utiliza citirile automate oferite de contor in loc de estimari, pentru facturare, astfel incat facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrica.
In plus, clientii vor putea avea acces la informatii detaliate și actualizate la zi cu privire la consumul lor de energie. Aceasta monitorizare in timp real le va permite acestora sa-și planifice in mod adecvat consumul de energie. Contoarele inteligente colecteaza date privind calitatea furnizarii de energie electrica, monitorizand in timp real continuitatea serviciului, raportand erori in sistemul de retea sau defectiuni și localizand anomaliile posibil cauzate de consumul necontorizat de energie.
Ce face contorul inteligent?
- Contorul inteligent aduce beneficii pentru consumatori, distribuitori, furnizori, precum și pentru reglementator și economie
- Pentru Consumator: facturi cu consum real administrarea contractelor de la distanta mai multe tarife/optiuni tarife adaptate consolidarea gradului de conștientizare cu privire la consumul de energie
- Pentru furnizorii de energie: posibilitatea de a introduce ușor tarife adaptate servicii diferentiate
- Pentru Reglementator: dezvoltarea sectorului energetic creșterea calitatii și fiabilitatii alimentarii cu energie electrica dezvoltarea pietei libere
- Pentru economie: dezvoltare smart industry stimularea inovarii eficienta energetica emisii reduse de CO2
- Pentru operatorii de distributie: reducerea activitatilor in teren: citiri, conectari/deconectari, schimbare tarife servicii oferite clientilor: facturare consum real, eficientizarea solutionarii reclamatiilor, noi tarife flexibile o mai buna administrare a veniturilor, in urma identificarii rapide a defectelor in reteaua de joasa tensiune.