Uniunea energetica europeana ramane un vis, fiecare se descurca cum poate in perioade dificile
In contextul in care temperaturile scazute de la inceputul anului au provocat deficite in aprovizionarea cu energie in Europa de Sud-Est, refuzul Bulgariei de a exporta energie electrica este tipic intr-o regiune unde fiecare trebuie sa se descurce singur, informeaza Bloomberg.
Luna trecuta, statele din Europa de Sud-Est au stocat energie ca reactie la cea mai severa iarna din ultimul deceniu, ceea ce a scos in evidenta slabiciunile pietelor energetice, care ar trebui sa beneficieze de livrari fara restrictii. Desi multe state din Europa de Sud-Est sunt in Uniunea Europeana, regiunea a inregistrat intarzieri la modernizarea centralelor electrice si liniilor de mare tensiune.
“Ceea ce se vede in Balcani este o dovada clara ca toti isi asigura in primul rand consumul propriu si apoi, daca au capacitatea, ii ajuta si pe altii”, a declarat Andras Totth, director general adjunct la compania ungara de utilitati MVM.
Frigul din luna ianuarie a afectat livrarile de energie intr-o regiune dominata de termocentrale si hidrocentrale, reducand aprovizionarea cu electricitate pentru zeci de mii de gospodarii si urcand preturile la energie la un nivel record.
Grecia a redus exporturile de electricitate timp de doua zile, in timp ce Romania a redus livrarile pe masura ce raurile au inghetat, iar unul din reactoarele centralei de la Cernavoda a fost oprit dupa ce inghetul a afectat liniile de mare tensiune care il conecteaza la retea.
Bulgaria, care in mod normal exporta peste 10% din energia electrica produsa, a incetat exporturile timp de aproape o luna, pana la data de 9 februarie. Aceasta intrerupere este analizata de Uniunea Europeana, care a anuntat ca se va intalniri cu oficialii bulgari saptamana viitoare pentru a analiza daca tara vecina a incalcat prevederile blocului comunitar.
Directorul general al companiei energetice, Bulgarian Energy Holding, Petyo Ivanov, a subliniat ca Bulgaria a respectat in totalitate legislatia in domeniul energiei si nu are motive de ingrijorare cu privire la analiza efectuata de UE.
Desi infrastructura invechita este un motiv de ingrijorare, principalul obstacol in integrarea pietelor din regiune este neincrederea politica intre tarile respective, sustine Julian Popov, fost ministru al Mediului in Bulgaria si in prezent analist la European Climate Foundation. Potrivit acestuia, de fiecare data cand exista presiuni asupra livrarilor de electricitate sau gaze naturale, factorii politici intra in panica si ordona oprirea exporturilor, ceea ce ii afecteaza pe traderi.
‘Astfel, ia nastere o situatie de tipul ‘dilema prizonierului’ si tarile incep sa se gandeasca doar la ele’, a spus Popov.
Constructia de centrale electrice ecologice, precum si de interconectoare de gaze si facilitati de depozitare in Europa de Sud-Est, este o prioritate in cadrul uniunii energetice europene. Insa, progresele realizate sunt lente.
Compania energetica de stat din Bulgaria, NEK, se lupta cu datorii de 1,9 miliarde de dolari acumulate de pe urma esecului unui proiect vizand constructia unei centrale nucleare, in parteneriat cu Rusia. Aceasta, in conditiile in care Bulgaria se chinuie sa construiasca noi capacitati energetice sau sa modernizeze facilitati existente.
Serbia, tara care vrea sa devina tara membra a UE, a inceput sa isi modernizeze marile centrale, dar, in acelasi timp, trebuie sa scoata din functiune vechile termocentrale. In plus, conductele de interconectare a retelelor de gaze naturale intre Serbia, Bulgaria si Grecia asteapta sa fie construite.
‘Peninsula Balcanica are cu siguranta o problema cu infrastructura invechita. Proiectele energetice au nevoie de multe resurse bugetare, dar orientarea lor pe termen lung nu corespunde cu ciclurile politice’, a declarat Otilia Dhand, analist la Teneo Intelligence.
In Romania, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca Romania a consumat o cantitate record de gaze naturale, respectiv 72,4 milioane de metri cubi pe zi, iar, in acest context, Romania a refuzat cererea Bulgariei de a livra mai multa energie la sudul Dunarii.