0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani
Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează
Dispecerul Energetic Național aniversează 70 de ani
Hidroelectrica anunță că nu limitează accesul sonsumatorilor la serviciile de furniizare
Romgaz schimbă foaia și renunță la cererea de dizolvare a Fundației Greenpeace România
FEL Energy Summit 2025: Tinerii lideri din energie, între tranziție și siguranță energetică
ENGIE la 20 de ani pe piața energetică din România
Aplicație mobilă pentru încărcarea vehiculelor electrice în magazinele Selgros
LED-urile, soluția care poate reduce cererea globală de energie
Un pas înainte, unul înapoi: Hidrocentrala de la Răstolnița blocată din nou de instanță

Va putea Romania sa ajute Republica Moldova in cazul unei crize energetice majore?

Posted On 9 august 2024
By : Redactia
Comment: 1
Tag: criza energetica, Federatia Rusa, razboiul din Ucraina, Republica Moldova, Victor Parlicov

Ministerul moldovean al Energiei cere declararea situației de alertă timpurie pe piața gazelor naturale, demersul fiind înaintat în contextul situației de la stația Sudja din Rusia, prin intermediul ei fiind livrate gaze regiunii separatiste transnistrene.

,În baza datelor furnizate de întreprinderi s-a constat întrunirea condițiilor pentru instituirea stării de alertă timpurie pe piața gazelor naturale. În consecință Ministerul Energiei va sesiza astăzi Inspectoratul General Pentru Situații de Urgență, care timp de 12 ore urmează sǎ convoace ședința Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova pentru a examina propunerea Ministerului”, a afirmat Victor Parlicov.

Ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a înaintat demersul privind declararea stării de alertă timpurie pe piața gazelor Comsiei pentru Situații Excepționale (CSE), decizia fiind luată după ce operatorul de transport al gazelor naturale din Ucraina a sesizat în seara zilei de miercuri operatorul de transport din Republica Moldova, adică societatea  „Vestmoldtransgaz” privind riscurile cu privire la livrarea gazelor în contextul situației militare din apropierea stației rusești Sudja prin care ajung gaze în Europa, dar și în Transnistria.

„În acest moment, nu există este risc iminent de stopare a furnizării gazelor pentru malul stâng, dar avem nevoie de timp de reacție, pentru a gestiona situația, dacă intervine ceva. Sunt lucruri care nu depind de noi și pe care nu le putem controla, în localități unde au loc operațiuni militare, astfel trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu”, a mai declarat ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov.

Tot joi, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a convocat întreprinderile din domeniu, audiind rapoartele instituțiilor de resort privind situația din sectorul energetic, printre care potențialele riscuri.

Ministrul moldovean a mai subliniat că ,,după doi ani și jumătate de război sistemul gazier din regiune funcționează în regim relativ normal, ceea ce denotă faptul că Ucraina și Federația Rusă tratează infrastructura gazieră cu maximă atenție”.

,,Potrivit datelor operatorilor, gazele naturale se livreaza prin Ucraina către regiunea transnistreană în regim normal, în același timp pentru necesitățile malului drept al Nistrului sunt volume de gaze suficiente, inclusiv stocuri de securitate și volume contractate comercial de către operatorii din piață”, a punctat oficialul de la Chișinău.

In context ministrul energiei din Romania, Sebastian Burduja a declaarat: “Frații noștri de peste Prut au decis să instituie stare de alertă timpurie pe piața gazelor, din cauza evenimentelor recente din regiunea Kursk.

De aceea, în ultima oră, am avut o discuție telefonică cu prietenul meu, Victor Parlicov , Ministrul Energiei din Republica Moldova, pe care l-am asigurat de sprijinul total și permanent al României. Ne-am coordonat, așa cum am făcut-o mereu, pentru a gestiona această situație cu maximă eficiență.

Prin noua Strategie Energetică a României, țara noastră se angajează că va susține securitatea energetică a Republicii Moldova. Avem capacitatea și hotărârea de a sprijini necondiționat Reublica Moldova, cu atât mai mult în aceste vremuri deosebit de complicate.

Vestmoldtransgaz, subsidiară a Transgaz, a devenit încă de anul trecut operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, contribuind semnificativ la asigurarea stabilității întregului sistem energetic de peste Prut. Gazoductul Iași-Chișinău este operațional din 2022 și în prezent se lucrează la extinderea sa prin Centura Chișinău. La fel, linia de interconexiune Suceava-Bălți este una dintre prioritățile centrale ale ambelor sisteme de transport a energiei electrice, iar la nivelul anului 2027 estimăm că va fi gata.

Vom continua să ne concentrăm toate energiile pe unirea sistemelor energetice ale Republicii Moldova și României, pentru a garanta stabilitatea, securitatea și dezvoltarea pe ambele maluri ale Prutului.”

Expertul în domeniul energetic al comunității WatchDog.md, Sergiu Tofilat, care este și membru al Consiliului de Observatori al societății „Moldovagaz”, spune că situația de alertă timpurie reprezintă un instrument pentru gestionarea situației din domeniul energetic.

Iar dacă tranzitul gazelor naturale prin stația Sudja va fi oprit, regiunea separatistă transnistreană va rămâne fără gaze naturale, iar Chișinăul fără energie electrică în contextul în care în prezent o folosește pe cea din Transnistria în schimbul livrării întregii cantități de gaze rusești.

,,Dacă se întrerupe acest tranzit, centrala MGRES nu va mai funcționa și va trebui să importăm energie din România. Dar cea mai afectată va fi regiunea transnistreană. Fie Gazprom va trebui de urgență să reorienteze tranzitul gazelor pe la sud, prin Turkstream (dacă va mai fi loc în conducte), fie regiunea transnistreană va cere ajutorul nostru ca să evite o criză umanitară și va trebui să pornim procesul de reintegrare. Costurile vor fi destul de mari, vom avea nevoie de ajutor străin ca să ne descurcăm”, a menționat expertul Sergiu Tofilat.

Din luna decembrie a anului 2022, Chișinăul nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se în mare parte din Grecia, iar restul de la furnizori europeni, acreditați la licitațiile companiei moldovenești Energocom, conform procedurii Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În primăvara anului 2023, Victor Parlicov a declarat că Republica Moldova nu poate rezilia contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom, acestea fiind utilizate pentru asigurarea energiei în regiunea separatistă Transnistria pentru a evita o criză umanitară în zonă, dar și în schimbul curentului pentru malul drept al Nistrului.

Europa şi-a redus dependenţa de gazul rusesc livrat prin conducte după începerea războiului, majorând importurile de gaze naturale lichefiate (GNL). Totuşi, unele ţări încă depind de fluxul prin conducte, astfel încât economiile lor sunt vulnerabile la întreruperea bruscă a aprovizionării.

„Încă există aprovizionare cu gaze prin conducte care s-ar putea opri imediat. Deşi poate fi depăşită iarna aceasta fără un nivel periculos de scăzut al gazelor înmagazinate în facilităţile de stocare, ar fi foarte dificilă umplerea lor la un nivel adecvat în 2025”, a apreciat James Waddell, de la Energy Aspects Ltd.

Acordul de tranzit dintre cele două ţări expiră la finalul anului, astfel încât gazul rusesc nu va mai fi livrat prin conducte. Dar ca un indiciu al importanţei gazelor ruseşti pentru continent, oficialii europeni desfăşoară negocieri pentru a încerca menţinerea fluxului de gaze prin conducte după expirarea acordului.

 

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • A trecut, dar nu a trecut criza energetică. Europa ramâne în garda privind dependența de gazele ruseștiA trecut, dar nu a trecut criza energetică. Europa ramâne în garda privind dependența de gazele rusești
  • Comisia Europeana a uitat de reformarea pietei de energie si asteapta cu optimism iarna ce se apropie.Comisia Europeana a uitat de reformarea pietei de energie si asteapta cu optimism iarna ce se apropie.
  • Grecii se joaca cu focul si dubleaza subventiile la energieGrecii se joaca cu focul si dubleaza subventiile la energie
  • Cat va mai rezista Europa unita in fata noului val al crizei energetice ce se prefigureaza dupa razboiul din Ucraina?Cat va mai rezista Europa unita in fata noului val al crizei energetice ce se prefigureaza dupa razboiul din Ucraina?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

DEER România va cumpăra 1,1 milioane de contoare inteligente, în valoare de peste 371 milioane lei

Next Story

Producția de energie a prosumatorilor se va putea vedea pe site-ul Transelectrica

Articole pe aceeasi tema

0

O nouă criză energetică bate la porțile Europei?

Posted On 11 februarie 2025
, By Redactia
0

Preluarea furnizării E.ON România de către ungurii de la MVM: dacă noi nu putem, poate ne salvează Comisia Europeană

Posted On 15 ianuarie 2025
, By Redactia
0

Platforma energymap.ro, lansată de senatorul UDMR Antal Lóránt, o radiografie a producției și consumului de energie, cu implicații asupra industrializării României

Posted On 7 iulie 2024
, By Redactia

One Comment

  1. sandu 9 august 2024 at 10:09 Reply

    E peste intelegerea mea de ce acum e o urgenta. Stim de multa vreme ca la final de 2024 Ucraina va inchide conducta odata ce expira contractul de transport.

    Conducta are 1000k pe teritorul lor, puteau s-o inchida oricand. N-are absolut nicio relevanta ca au cucerit statia aia de masurare.

    Si in UE a inceput dispararea. In halul asta am ajuns de pietele si participantii la ea nu mai sunt capabili sa vada mai departe de o saptamana in fata ?

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica, la un pas să bulverseze piața de energie

Posted On 17 iunie 2025

Rafinăria Vega Ploiești, singurul producător de bitum din România, împlinește  120 de ani

Posted On 16 iunie 2025

Hidroelectrica demontează un fake news recent: Barajul de la Surduc-Siriu nu se demolează

Posted On 12 iunie 2025

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Exista un film bazat pe date reale,...

Posted On 1 mai 2025

Dear Sir/Madam, I recently came...

Posted On 24 februarie 2025

Cea mai proasta si nerentabila solutie....

Posted On 7 ianuarie 2025

Publicitate

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Cum învățăm rapid să consumăm energie mai eficient?

Peste 100.000 de baterii, de 200 milioane euro, pot fi instalate în 2025 în sectorul rezidențial

Termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare a fost prelungit

Panourile fotovoltaice pot fi reciclate prin reutilizarea a 85% din materiale

Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 prelungit cu șase luni

Video

Speech Viorel Tudose - Getica 95

Gala Energy-Center.ro, 2025: Pariem pe valoarea tinerilor energeticieni!

Gala aniversara "13 ani de Energy Center" - Decernarea premiilor

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.