Vara aceasta ANRE a manifestat o discretie maxima in piata de energie, oare ne coace ceva in toamna?
Piata de energie electrica din Romania pare sa fi intrat intr-o amorteala totala. Nimeni nu mai revendica nimic, contractele bilaterale au fost uitate definitiv, pretul de piata nu mai starneste nemultumiri, baietii destepti par a fi disparut pentru totdeauna, nimeni nu mai acuza exportul de energie ieftina in detrimentul importului de energie scumpa, traderii nu se mai plang ca afacerile au devenit neprofitabile, doar reprezentantii energiilor regenerabile mai spera inca intr-o rezolvare a problemelor lor legate de schema de sprijin. Chiar si glasul acestora din urma este din ce in ce mai stins. Explicatia pare a veni de la atitudinea Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, care da impresia ca si-a luat o vacanta prelungita si nu se grabeste sa se mai amestece intr-o piata care oricum functioneaza. Bine sau rau, asta este o alta poveste.
In ultimii 4-5 ani, ANRE avea obiceiul, prin luna august indeosebi, de a veni cu una doua reglementari ce dadeau fiori reci pe spinarea actorilor din piata, aflati la vremea respectiva in vacanta. Anul trecut, de pilda, ANRE adresa o scrisoare catre companiile din piata de energie care au rolul de PRE (parte responsabila cu echilibrarea), prin care remarca faptul ca in perioada ianuarie-iunie 2015 s-au inregistrat lunar dezechilibre semnificative si solicita ” care este pozitia…(companiei- n.r) in privinta indeplinirii obligatiilor ce ii revin conform cadrului de reglementare, asumate prin obtinerea licentei de furnizare energie electrica, in scopul asigurarii furnizarii energiei electrice catre clientii finali din portofoliu.” Am crezut la vremea respectiva ca Autoritatea incearca sa faca curatenie in randul companiilor cu rol de PRE, astfel incat piata de echilibrare sa ramana sub controlul majoritar al Transelectrica, care scoate din aceasta piata in jur de o treime din totalul cifrei de afaceri. In acest sens se pregatea si un Ordin menit sa “disciplinizeze ” jucatorii.
Multi operatori din piata si-au manifestat ingrijorarea fata de intentiile ANRE si lucrurile s-au blocat la un moment dat. De abia dupa aceia am inteles ca, in realitate, diversiunea era cu totul alta. Am aratat pe larg in analizele nostre din vara acestui an cum functioneaza piata de echilibrare in Romania si cum poate exista un singur castigator din reglementarile existente. In paralel insa cu problemele pietei de echilibrare, autoritatile mai stabilesc si ceea ce se numeste “rezerva de sistem,” prin intermediul careia s-au subventionat ani de zile toti falitii din sistemul de generare energie, aflati sub controlul statului. Chiar daca rezerva de sistem o stabileste DEN (Dispecerul Energetic National), ANRE nu este strain de decizie.
Trebuie sa recunoastem deschis ca nu stim cum sta situatia in momentul de fata, dar putem banui ca nu s-a schimbat nimic fata de anul trecut, motiv pentru care si ANRE a renuntat sa mai intre in afacerile companiilor responsabile cu echilibrarea, asa cum incerca in urma cu un an. Putina lume intelege care este problema cu piata de echilibrare si cu cei autorizati drept parte responsabila cu echilibrarea. Dupa modelele consacrate ale pietelor de energie dezvoltate aparitia companiilor private cu rol de PRE in piata a demonstrat ca se poate reduce considerabil rezerva de sistem, aflata la discretia dispecerului energetic, si inclusiv reducerea costurilor finale pentru energia electrica, printr-o mai buna gestionare a dezechilibrelor.
Rezerva de sistem, in momentul de fata, este o jucarie aflata in mana DEN, Concret, la un consum intern de energie electrica de circa 6000-7000 MW pe interval orar, rezerva de sistem stabilita de catre stat (sefii din energie, companii ale statului ) era de 1300-1500 MW, cand in conditii normale aceasta nu ar trebui sa treaca de cel mult 800 MW. Asa cum am spus insa in randurile de mai sus , o rezerva ridicata fals justifica subventiile mascate acordate unor centrale calificate a participa la piata de echilibrare, cu o putere instalata, adesea iluzorie. Ceea ce trebuie stiut este ca prin aceasta decizie, centralelor respective le sunt alocate, prin dispozitii administrative, sume importante de bani, numai pentru ca ( cineva le-a introdus pe o lista) ca sa fie bani de salarii si sa avem la vot oameni cuminti. Pai, daca nici in 2016 nu avem nevoie de oameni cuminti, atunci cand? Mai mult, 2016 a fost un an cumplit pentru anumiti producatori de energie electrica (carbune si hidrocarburi), ceea ce justifica in continuare nivelul ridicat al rezervei.
Numai ca, in cazul in care am ajunge intr-o situatie extrema si Sistemul Energetic National ar avea nevoie de aceste centrale ne-am trezi la realitatea crunta: ele nu pot produce energie electrica, in asa fel incat sa-si indeplineasca rolul pentru care incaseaza banii de la stat, respectiv de la noi, consumatorii romani.
“Existenta firmelor, unele dintre ele private, calificate ca PRE a demonstrat ca se poate ajunge la o echilibrare mult mai judicioasa a sistemului energetic national, spre exemplu in raport cu productia de energie regenerabila. Ceea ce ingrijoreaza insa autoritatile este faptul ca firmele care indeplinesc rolul de PRE demonstreaza ca Transelectrica isi aroga in interesul ei echilibrele din piata , cel mai adesea actionand in mod fraudulos. Ne intrebam, de ce dupa atatia ani de functionare a pietei de energie electrica nimeni nu are curajul sa abordeze o dezbatere reala vizavi de functionarea pietei de echilibrare, respectiv de introducere a unor reguli transparente pentru toti participantii, asa cum se intampla in celelalte piete administrate de OPCOM? Cum e posibil ca Autoritatea de Reglementare sa se adreseze unor companii participante la piata, avand nelamuriri in ceea ce priveste „dezechilibrele semnificative, generatoare de costuri necontrolabile”. Pai, dacaAutoritatea nu stie ce se petrece in piata atunci cine sa stie?”, am scris in urma cu un an.
Intre timp, daca a renuntat la aceste nelinisti esentiale inseamna fie ca ANRE a inteles cum sta problema cu dezechilibrele, fie a bagat-o sub pres, pana dupa alegeri. Raspunsul il vom afla in curand.