0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”
Conferința „Instrumentele Consiliului Mondial al Energiei pentru evaluarea tranziției în energie” :România în context european“
Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Transelectrica a iesit pe profit si in 2020

Vrem facturi suportabile la utilitati, atunci sa invatam sa consumam eficient

Posted On 15 martie 2013
By : Redactia
Comment: 0

Statisticile europene, care arata ca in Romania preturile la electricitate si gaze naturale sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana nu explica nici pe departe realitate de la noi. Suntem constienti ca liberalizarea si cuplarea pietelor va face ca in scurt timp diferentele de preturi sa fie aproape eliminate si, asa cum se intampla deja in cazul combustibililor, curentul si gazele sa devina marfa „de lux”, la care accesul va fi tot mai dificil.

Politicile de protectie sociala au dovedit ineficienta si risipa de resurse, in detrimentul investitiilor. Este cert ca nu putem continua in aceste conditii, lucru sesizat deja de catre specialisti, dar ignorat de catre autoritati. In fata acestor amenintari, consumul eficient, inteligent trebuie sa devina o prioritate. Zilele acestea a fost constituita Asociatia Romana pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE), la care, deocamdata nici o companie de stat sau asociatie de consumatori nu a aderat inca.

Datele economice anuntate de membri Asociatiei amintite si prezentate intr-o conferinta de presa nu sunt o noutate absoluta in ceea ce priveste eficienta energetica din Romania. In editorialul „Am avut dreptate, dar asta nu ne incalzeste cu nimic” demonstram ca preocuparile noastre si a altor specialisti sunt deja vechi in domeniu. Asta nu ne impiedica insa sa continuam, pentru a nu ajunge in postura de a beneficia de energie electrica si gaze naturale la preturi „de lux”.

Fara prea multe comentarii redam mai jos cateva din argumentele aduse in sprijinul eficientei energetice de catre membri ARPEE, cu precizarea ca acestea nu sunt o noutate absoluta. Problema este legata de faptul ca, in continuare, ignoram evidentele.

Romania isi poate reduce cu pana la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep) consumul energetic pana in 2025, daca va introduce masuri vizand eficienta energetica, a declarat  Gilles Humbert, presedintele noii entitati din domeniul energetic, citand un studiu realizat recent de asociatie.

„Eficienta energetica in toate sectoarele economiei Romaniei este departe de standardele europene. Consumam de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea de Produs Intern Brut (PIB) decat media Uniunii Europene. Chiar daca, in ultimii ani, consumul energetic s-a redus, acest lucru nu s-a datorat imbunatatirii eficientei energetice, ci efectelor crizei economice, care a afectat producatorii industriali”, a afirmat Gilles Humbert.

Potrivit studiului citat, Romania poate sustine o crestere a PIB de 4-6%, respectiv intre 5 si 7 miliarde de euro, fara consum suplimentar de energie, prin valorificarea potentialului de imbunatatire a eficientei energetice in intervalul 2010-2020. Acest rezultat ar permite intarirea securitatii energetice a tarii si ar reduce impactul social al costurilor energetice pentru consumatori, imbunatatind totodata competitivitatea companiilor romanesti.

„In aceste conditii, devine esential sa se actioneze asupra consumului, prin introducerea unor masuri de eficientizare, atat la nivelul utilizatorilor casnici, cat si al celor industriali”, a spus Bogdan Belciu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania,
Membrii fondatori ai ARPEE sunt companiile: ABB Romania, Alstom Romania, Dalkia Romania, Elcomex IEA, EnergoBit Group, GDF Suez Energy Romania, Lafarge Romania, OMV Petrom, PwC Romania.

Principalele actiuni propuse de ARPEE pentru perioada urmatoare se refera la: elaborarea strategiei si politicilor nationale pe termen lung in domeniul eficientei energetice, dezvoltarea si implementarea mecanismelor de finantare a acestor masuri de catre autoritatile competente, dar si la definirea rolului si a responsabilitatilor autoritatilor locale (regionale), in implementarea strategiei nationale privind eficienta energetica.

„Din studiile ARPEE reiese ca eficienta energetica se poate imbunatati cu pana la 24% pana în 2020, Romania fiind capabila sa sustina o crestere economica de 4% pana la 6% anual, fara a consuma mai multa energie decat in prezent”, potrivit comunicatului ARPEE. Pe de alta parte, chiar daca in Romania s-ar investi miliarde de euro pentru cresterea eficientei energetice, efectele pe termen scurt ar fi neglijabile, intrucat economiile realizate ar avea o valoare apropiata de cea a sumelor cheltuite pentru acest obiectiv. Ce s-ar fi intampla insa daca problema eficientei ar fi fost tratata cu responsabilitate inca din anul 2000, asa cum prevedea si strategia energetica a Romaniei?

Articole pe aceeasi tema

  • Presa despre conferinta Energy-Center: „Care este capacitatea reala de producere de energie electrica a Romaniei?”Presa despre conferinta Energy-Center: „Care este capacitatea reala de producere de energie electrica a Romaniei?”
  • Comisia Europeana arunca manusa OPCOM: furnizorii de energie sunt discriminatiComisia Europeana arunca manusa OPCOM: furnizorii de energie sunt discriminati
  • Traderul Alpiq pierde al doilea proces cu HidroelectricaTraderul Alpiq pierde al doilea proces cu Hidroelectrica
  • Primul mare furnizor de energie recunoaste ca a pierdut 10 milioane de lei in luna ianuarie, din variatiile de pret pe piata de energiePrimul mare furnizor de energie recunoaste ca a pierdut 10 milioane de lei in luna ianuarie, din variatiile de pret pe piata de energie
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Romania ratifica acordul de sprijin al Nabucco

Next Story

Energy-Center lanseaza provocarea: ce inseamna piata unica europeana de energie si gaze?

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Posted On 28 februarie 2021

Si asa s-a pus cruce mineritului din Romania? Avem aur foarte mult. Il vindem, il ia Banca Nationala, ne facem inele, ghiuluri.

Posted On 28 februarie 2021

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Posted On 27 februarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.