Avem o lege, ramane s-o mai si respectam
Asa cum anticipam cu ceva vreme inainte, Legea energiei a fost votata in aceasta sesiune parlamentara, in ciuda preocuparilor mult mai aplicate ale parlamentarilor nostri. Pentru ca aveam obligatia sa ne aliniem la directivele europene privind pachetul „energie” am facut pe dracu in patru si am bifat una dintre cele mai importante legi emise de actualul parlament in ultimii patru ani.
Energy-Center a avut cateva observatii la noua lege, pe perioada cand aceasta era supusa dezbaterii publice, motiv pentru care in acest comentariu nu vom insista asupra aspectelor tehnice sau de alta natura, continute in actul normativ.
Mai interesante ni s-au parut reactiile aparute imediat dupa ce legea a fost votata in Camera Deputatilor, cea mai des intalnita fiind aceea ca „s-a terminat cu baietii destepti”din energie si cu profiturile lor fabuloase. De asemenea, este salutata aparitia unui asa zis Fond pentru securitatea sistemului energetic, care ar urma sa fie constituit din contributiile furnizorilor, aferente activitatii de furnizare a energiei electrice si gazelor naturale.
Veniturile Fondului sunt constituite din diferenta dintre veniturile realizate din activitatea de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale si cheltuielile aferente acestei activitati, inmultite cu 1,08. Altfel spus, o idee mai veche a clasei politice, aceea de suprataxare a profiturilor anumitor companii din sectorul energetic, a fost pusa in practica cu ajutorul noii legi.
Desigur, Fondul cu pricina va fi la dispozitia Ministerului Economiei, care va avea grija sa repartizeze banii exclusiv in sistemul energetic, probabil pentru dezvoltarea lui.
Sa le luam pe rand. Problema cu baietii destepti ar fi rezolvata in sensul ca producatorii de energie vor fi obligati sa vanda exclusiv pe piata concurentiala, adica pe platforma OPCOM, fara a mai avea libertatea de a incheia contracte bilaterale prin negociere directa.
E, nu stiu cat de valabila va fi aceasta presupusa obligatie, atata vreme cat ea este in vigoare de vreo cinci-sase ani, dar nici un producator nu a respectat-o de la un capat la altul. Pe de alta parte, desi masura pare binevenita, in sensul ca elimina intelegerile smecheresti, am face mentiunea ca nicaieri in lume energia destinata vanzarii nu se tranzactioneaza suta la suta pe bursa. Exista, peste tot, contracte bilaterale, generate de anumite conditii specifice acestei marfi (energia). Foarte adevarat, respectivele contracte sunt transparente si nu secrete ca la noi.
Cat priveste Fondul pentru securitatea sistemului energetic, aici avem rezerve foarte multe. Nu atat fata de modul cum vor fi folositi banii, cat mai ales de la cine vor fi colectati. Daca vorbim de o supraimpozitare a profiturilor, este suficinet sa va aducem aminte ca, analizand profiturile din ultimii ani ai furnizorilor de energie si gaze, nicaieri nu regasim sume uriase, asa cum s-ar crede.
Baietii destepti au avut grija sa mascheze profiturile si vor sti s-o faca si de aici inainte. Pe de alta parte, daca vorbim de o concurenta in piata, in ideea ca energia si gazele vor fi tranzactionate la bursa, de ce sa „penalizam”pe cei care stiu sa se miste mai bine, fata de cei care se misca mai prost? Si cine este in postura sa faca aceasta evaluare si pe ce criterii? Singurul efect al unei asemenea decizii este acela ca „da bine”la popor. Sa nu traiasca unul mai bine decat altul, sau daca e mai destept, atunci sa plateasca mai mult.
In fine, pana cand vom ajunge sa vedem cum se vor comporta furnizorii de energie si gaze in noile conditii, ne propunem sa venim si cu alte comentarii pe marginea noii legi a energiei, indeosebi de la specialistii din sistem.
Cu lipsurile si minusurile ei, noua lege este totusi un pas inainte. Speram ca nu si doi inapoi.