Nu ne mai aburiti cu independenta energetica
Vazuta cu sacii in caruta, dupa ce a primit acceptul de a utiliza gaze din productia interna pentru centrala de la Brazi, compania Petrom a declansat campania de amagire a consumatorilor romani, in ideea descoperirii unor noi zacaminte de gaze naturale in zona Platoului Continental al Marii Negre, care ne-ar ajuta sa scapam de obsesia Gazprom.
Directorul general al OMV Petrom, doamna Mariana Gheorghe, a declarat ca respectivele zacaminte, din zona sondei Domino 1,ar putea asigura independenta energetica a Romaniei in domeniul gazelor naturale, pentru o perioada de vreo 10 ani, caci estimarile arata acumulari de gaze de circa 42 de miliarde, pana la 84 miliarde de metri cubi de gaze, in permietrul amintit.
Evident, pana sa se ajunga la exploatarea efectiva a acestor rezerve va mai curge ceva apa pe Dunare, caci activitatea ar putea incepe cel mai devreme la sfarsitul acestui deceniu, in conditiile in care vor trebui investite cateva miliarde de euro. Optimismul doamnei Gheorghe, un manager foarte performant de altfel, merge si mai departe, caci, pentru obtinerea independentei energetice ar fi nevoie de vreo 3-4 miliarde de euro anual, bani ce nu pot fi asigurati decat din sectorul privat. Ca atare, sectorul privat trebuie sa beneficieze si de facilitati din partea sectorului de stat, adica al Guvernului.
Suna bine, dar mai degraba in aparenta, caci, rezervele de la Marea Neagra mai trebuie sa-si dovedeasca si valoarea comerciala, pentru a merita a fi exploatate. Din, declaratiile recente ale reprezentantilor OMV Petrom intelegem de fapt ce rol strategic ar trebui sa joace multinationala pe piata romaneasca, in asa fel incat „ambele parti sa castige”, adica si statul si OMV, dupa cum se exprima premierul Victor Ponta dupa o vizita la compania OMV. Si pentru ca aceste discutii au ca punct principal nivelul redeventelor (care tocmai se aranjeaza), trebuie vazut cum se imparte cascavalul din 2014 incolo. Spunem asta pentru ca, peste un an, Romania are dreptul sa modifice redeventele stabilite inca din 2004, cand a fost privatizat Petrom.
Daca ne uitam cu atentie la toate luarile de pozitie ale celor de la OMV, pe de o parte, si de la Petrom,pe de alta parte, dupa data de 27 august, cand a fost aprobata Hotararea de guvern care excepteaza Petrom de la formarea cosului de gaze pentru centrala de la Brazi, intelegem foarte bine tactica (pardon, strategia) austriecilor pe piata de gaze si de energie electrica din Romania.
Nici nu se poate pune problema unei independente energetice pe sectorul gazelor naturale, in ideea exploatarii zacamintelor de la Marea Neagra, pentru simplu fapt ca nivelul de consum al Romaniei va fi unul mult mai mare fata de cel actual, peste aproximativ 10 ani, iar pretul de comercializare al gazelor din productia interna va fi unul asemanator cu cel al gazelor din import.
Si atunci, despre ce independenta vorbim? Se stie ca estimarile privind productia de gaze a Romaniei, la consumul actual, indica faptul ca rezervele se apropie de epuizare undeva peste 10-12 ani. O rezerva cum este cea de la Marea Neagra, in cel mai optimism scenariu, este departe de a inlocui rezervele actuale, ceea ce demonstreaza ca nu vom putea supravietui fara importuri. Unde-i independenta energetica de la sfarsitul deceniului, despre care vorbea doamna Mariana Gheorghe? Raspunsul e simplu, in negocierile de acuma privind facilitatile de care OMV Petrom trebuie sa beneficieze si in viitor.
Si, pentru a intelege cum sta piata si productia de gaze din Romania, in care OMV are un rol crucial, iar Romgaz (cel mai mare producator intern ) unul secundar, va vom prezenta o analiza a impactului pe care il presupune balanta import-export de gaze, in noua conjunctura de care beneficiaza Petrom.