0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

Problema energetica, sau marea provocare mondiala

Posted On 2 mai 2012
By : Redactia
Comments: 2

Lumea in care traim este de o complexitate infinita si intr-un – surprinzator de delicat – sistem de echilibru si interdependenta. ​A fost dintotdeauna asa. Acum începem sa vedem si – sa întelegem – ca lucrurile se schimba, dar nu în directia cea buna.

Comunitatea mondiala se afla într-o continua ingrijorare, acest tip de dezvoltare pe care l-am înregistrat pana in prezent nu poate fi sustinut pentru ca afecteaza ecosistemul si genereaza inegalitate sociala.

​Atat timp cat este in joc viitorul nostru comun, tinta noastra trebuie sa fie responsabilizarea dezvoltarii, o paradigma care combina dezvoltarea economica, protectia mediului si reducerea inegalitatii globale. Astfel, suntem cu totii chemati in a schimba caile pentru a face, respectiv pentru a fi.

Dumneavoastra, prin acest demers de a lansa platforma Energy-Center.ro, va asumati aceasta responsabilitate intr un moment in care sistemul energetic este supus unor provocari fara precedent in domeniul securitatii si sigurantei in functionare, inegalitatii sociale, lipsei acute de finantare, urmare a Crizei financiare si mai ales a lipsei legislatiei primare si secundare si a unei strategii nationale adaptate liniei si directiilor strategice europene.

In afara acestor provocari, sectorul energetic din Romania se confrunta si cu o agresiva influenta din partea factorului politic, atat prin nominalizarile politice in managementul companiilor, cat si prin controlul deciziilor privind achizitiile de bunuri si servicii precum si al contractelor directe de vanzare de energie electrica.

Guvernul, reducandu-si rolul strategic de reglementator si supraveghetor al pietei de energie la cel de impunere si colectare de taxe, a determinat in mod direct cresterea continua a pretului energiei, indiferent de nivelul importului sau al pretului materiilor prime energetice pe piata internationala.

Combinand provocarile generate de competitivitatea, securitatea energetica globala si schimbarile climatice, apare ca necesara o noua dezbatere despre viitorul energiei.

Leaderii Uniunii Europene accepta si recunosc ca nu mai putem ascunde capul in nisip, motivand ca este mult prea scump , energia reprezentand circa 20% din PIB-ul global, in conformitate cu Stern Review.

Acest „journal” (Energy-Center.ro) trebuie sa transmita un semnal clar de ingrijorare si anume ca, in cazul in care vor continua aceste directii in domeniul energetic, ele nu pot fi sustinute din punct de vedere economic, social sau al mediului in care traim si de care cu totii depindem.

Este un semnal de desteptare adresat deopotriva consumatorilor si operatorilor din domeniul energetic si s-a nascut din necesitatea de a actiona acum si imediat, indreptandu-ne spre politici ambitioase si robuste ce vor determina schimbarea statutului de ” jungla” din piata de energie de astazi din Romania.

In 2012 este unanim recunoscut la nivel European si mondial ca cea mai importanta problema a dezvoltării energetice si securitatii globale are un potential inalt de rezolvare, dar, de asemenea, ca aceasta poate ridica probleme foarte serioase daca nu actionam corect pe segmentul energiei si schimbarii climatice.

Aceasta problema poate schimba definitiv civilizatia actuala. Din pacate, pana in prezent, in Romania nu există o strategie pentru a da solutii acestor provocari.

Energia, astazi, nu este considerata ca o provocare majora numai din punct de vedere economic, ci, în mod sigur, si pentru implicatiile asupra vietii de zi cu zi. De asemenea, o crestere a competitiei pentru resursele energiei primare ridica ingrijorari serioase pentru securitatea globala.

Europa a pus cartile pe masa.

Romania, din pacate, este captiva unor practici si politici distructive pentru sistemul energetic si, mai ales, se situeaza in afara trendului strategic European.

Este o mare provocare pentru generatia noastra. Istoria ne va judeca pentru modul in care am controlat si solutionat problema energetica si cum am redus cele mai rele efecte asupra Romaniei si generatiilor viitoare.

Va urez mult succes in demersul dumneavoastra si ii invit pe toti expertii sistemului energetic, dar si beneficiarilor lui, sa fie parte acestui proiect avand un singur obectiv. Responsabilizarea in a intelege ca energia este VIATA.

Iulian Iancu

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Cine suntem, de unde venim si incotro ne indreptam?

Next Story

Vremea haiduciei a apus, domnule Chitoiu

2 Comments

  1. dana 2 mai 2012 at 17:48 Reply

    nu avem cum sa raspundem tendintelor mondiale atata vreme cat ne lipsesc oamenii cu stiinta de carte. Sigur, este usor sa urmarim ce se intampla pe plan mondial, acuma cand avem acces la informatie, dar este revoltator ca nu intelegem nimic din asta. Energie, mediu, social au devenit deja slogane pe care le folosim ori de cate ori avem ocazia, fara a ne opri macar o secunda la intelesul lor profund. Ne aflam in treaba, cu alte cuvinte. Spuneti ca politicul este de vina si sunt de acord cu dumneavoastra, dar oare s-ar putea schimba ceva in viitorul apropiat?

  2. marcel 3 mai 2012 at 11:08 Reply

    Salut aparitia pe acest site a domnului Iulian Iancu, un specialist in problema energiei. Astept de la dansul opinii si analize pertinente. Succes !

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Posted On 17 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.