Si totusi, ne incapatanam sa credem in dezbaterea de idei
Dragi cititori,
Dupa ani intregi de jurnalism in domeniul energetic, la diverse publicatii, unde “conduita” trebuia cu atentie respectata, am decis sa ne reunim intr-o echipa profesionista de jurnalisti (spunem noi) care cunosc sistemele energetice romanesti, problemele acestora si au si propuneri de solutii pentru buna lui functionare (fara a avea pretetia de a le stii pe toate).
Asa cum am afirmat de la prima noastra intalnire cu cititorii, dorim sa construim un domeniu (virtual), o platforma de dezbateri in domeniul energetic, o platform in care “conduita” sa nu mai fie impusa de o persoana, o firma sau o institutie, asa cum, din pacate, se intampla in cea mai mare parte a mass mediei romanesti (zona energetica cu atat mai puternic). Aspectul cel mai concret in acest sens este faptul ca multe din temele lansate de catre Energy-Center devin prea “complicate”pentru confratii nostri, care preiau extrem de rar analizele noastre, desi ele sunt argumentate cu informatii concrete, exemple specifice, demonstratii detaliate, surse publice etc.
Dezbaterea de idei, dezbaterea reala intre specialisti, a disparut atat din mass media, si,din pacate, inclusiv din institutile responsabile cu gestionarea sectorului energetic (MECMA, ANRE, ANRM, operatori etc.). Se lucreaza doar la “impus”, iar rezultatele sunt cat se poate de vizibile.
Aceste institutii fac doar exercitii de dezbatere – posteaza un act normativ, un plan de actiune etc. pe un site si daca cineva le scrie ceva, iau aceste opinii doar pentru a le pune la dosar sau, in cel mai fericit caz, organizeaza o dezbatere cu o multime de oameni, prost organizata, condusa si in care nimeni nu noteaza nimic, dar bifeaza dezbaterea publica. Le este teama de analiza, de confruntari de idei, de lipsa argumentelor, de faptul ca au ajuns acolo “cocosati pe o culoare politica” sau intr-un cal troian tras de o masina electorala, fara pregatire teoretica sau practica, fara sa fie competenti sau sa fie facuti pentru astfel de posturi, fara sa ii intereseze nici trecutul (care adesea nu- l au sau este unul “de duzina”) si cu atat mai putin viitorul. Traiesc intr-un prezent al minciunii, al incompetentei, al “spagii”, al masinilor la scara si secretarelor, al plimbarilor in strainatate, al unei pozitii glorioase “de paie”.
Dragi cititori, ati vazut in ultimii 12 ani, la televizor, altceva decat “analisti”, “formatori de opinie” invitati sa “dezbata” probleme energetice si sa nu foloseasca fraza “nu ma pricep la aceasta, dar parerea mea este…?” Ati vazut, in toata aceasta perioada, vreo tema importanta din sectorul energetic analizata intr-o dezbatare publica in care argumentele cifrelor, cumulate cu scenariul ipotezelor, fundamentate pe studii si cercetari, dezbatutate de oameni care au lasat fapte masurabile si viabile in jurul lor? Eu nu mi amintesc! In schimb, apare (alaturi de “formatorii de opinie” omniprezenti) cate un ministeriabil care doreste sa- si faca publicitate electorala sau sa iasa in fata pentru ochii sefului (de partid, evident) si care, fie spune adevarul pe jumatate – doar acea parte place urechilor publicului – fie este intr-o continua balbaiala de la inceputul si pana la sfarsitul emisiunii.
A prezenta adevarul despre un sector inchis, secretizat si malformat, adesea, inseamna sa arati si lucrurile rele, urate, de neinteles. Dar, pentru a putea fi inlaturate, prima etapa este sa le cunosti si sa recunosti ca ele exista.
Aceasta abordare este clar ca trebui sa se indrepte in primul rand asupra institutilor statului si asupra marilor operatori din piata, deoarece de aici pleaca caracatita. Este normal sa arati aberatile, greselile, incompetenta etc., dar nu una de atac la persoana (asa cum se poate observa foarte clar in cazul mass mediei aservita unor interese, companii etc.), ci pe baza analizei argumentelor si a datelor publice existente.
Traiul de zi cu zi in Romania, modalitatea in care se face presa in Romania ultimilor ani, duplicitatea aproape civica face ca sa nu mai existe acceptul ca in Romania se poate sa faci si lucruri normale. Scenarita ultimilor ani, intrigele, comploturile sunt permanente si bine croite pe radacina unui popor “genetic barfitor” si atunci este aproape imposibil sa accepti un alt comportament decat cel al tuturor.
Dezbaterea de idei nu trebuie sa fie realizata doar de oamenii cunoscuti de la televizor, ea trebuie realizata de persoane competente si profesioniste in domeniul lor de activitate, de aceea am considerat mai putin important CV- ul nostru. Noi nu vrem sa fim cititi pentru ce scrie pe CV –ul nostru, ci pentru subiectele pe care le ridicam. Daca acestea sunt competente este mai putin important CV-ul acelei personae. Noi nu suntem politicieni ca sa ne fluturam realizarile, ideile si solutiile noastre pentru ca cineva sa le voteze. O facem pentru ca aceasta ne este meseria. Si o iubim!
PD
Nu va mai justificati, mai ziaristilor. Faceti-va treab bine, cum ati facut-o si pana acuma si veti avea de castigat. Ramaneti pe principiul de la care ati pornit:, profesionalismul. In rest lasati-i pe cititori sa isi dea cu parerea, ca alta treaba nu au. Mie imi place asta, PD, se vede ca stie despre ce vorbeste, dar nu e singurul.