0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra
Enel isi dezvolta productia de energie regenerabila prin achizitia a 6 parcuri eoliene
Consiliul Concurentei: Problema la metrou este ca e un monopol lipsit de orice control

Spune-mi cata energie consumi ca sa-ti arat cat de (ne)dezvoltat esti

Posted On 1 septembrie 2013
By : Ionut Balan
Comment: 0

Romania consuma de 3,5 ori mai multa energie decat Germania pentru a genera aceeasi cantitate de PIB.

Uniunea Europeana isi propune sa devina Statele Unite ale Europei, fiind necesara armonizarea sistemului fiscal si coordonarea politicilor macroeconomice. Problema este insa ca exact energia arata cat de departe sunt noii membri UE de “modelul” SUA. Pentru ca, in timp ce noile tari intrate in Uniune, de la Slovenia la Bulgaria, consuma 0,4 tone echivalent petrol (tep) pentru a obtine 1.000 de euro de PIB, Statelor Unite ale Americii le sunt necesare doar 0,18

In Romania e si mai rau pentru ca-i este necesar un consum de 0,588 tep pentru 1.000 de euro de PIB, economii mai energofage avand doar Bulgaria (0,853 tep) si Estonia (0,678 tep). Cu alte cuvinte, daca ultimii zece membri UE au un consum energetic dublu comparativ cu SUA – modelul de urmat pentru edificarea Statelor Unite ale Europei – Romania este cu 50% mai energofaga decat acesti noi membri.

E drept ca sunt state precum Slovacia (0,509 tep) ori Cehia (0,531 tep) care nu sunt departe de Romania. insa conteaza foarte mult si structura economiei. Industria realizeaza in Cehia o treime din PIB, producand cu 50% mai mult otel decat noi, materie prima necesara fabricarii unui milion de automobile pe an.

Povara fiscala doboara business-ul

Consumul de energie necesitat de producerea a 1.000 de euro de PIB e de 7 ori mai mare in Romania decat in Elvetia si de 3-4 ori peste cel din Olanda si Germania. Acest fapt explica de ce }ara Cantoanelor e lider in topul competitivitatii, Olanda si Germania se plaseaza pe locurile 5-6, iar noi pe pozitia 78.

Romania a pierdut 11 locuri in topul competitivitatii in ultimii doi ani. Iar daca economia bulgareasca era considerata cel mai putin competitiva la nivelul membrilor estici ai UE, acum vecinii de la sud la Dunare au inmanat lanterna rosie romanilor.

Potrivit World Economic Forum (WEF), Bulgaria a reusit sa-si imbunatateasca scorul de la 4,13 puncte la 4,16 si 4,27, noi ni l-am redus de la 4,16 la 4,08 si 4,07 puncte. Principalul element care a facut diferenta a fost – dupa toate probabilitatile – taxarea, in conditiile in care Bulgaria a intrat in criza cu o fiscalitate relaxata, iar Romania a majorat TVA cu 5 procente. Mentionam ca Bulgaria taxeaza veniturile cu o cota unica de 10%, nu de 16% ca la noi, aplica o taxa pe valoarea adaugata de 20%, nu de 24%, percepe contributii sociale situate in jurul nivelului de 30%, nu de 44%, si impoziteaza dividendele cu 5%, nu cu 16%.

Bulgaria se plaseaza si inaintea Slovaciei in topul WEF (4,14 puncte), dar dupa Ungaria (4,30), Slovenia (4,34), Letonia (4,35), Lituania (4,41), Polonia (4,46), Cehia (4,51), Estonia (4,64).

Conform WEF, Romania face parte din grupa tarilor cu economii bazate pe eficienta (efficiency driven), ceea ce inseamna ca este o tara in curs de dezvoltare, in timp ce tarile dezvoltate sunt considerate economii bazate pe inovatie (innovation driven). Punctele slabe ale economiei romanesti, care franeaza dezvoltarea, sunt identificate de WEF la nivelul eficientei si dezvoltarii pietelor de bunuri si financiare, al inovatiei, al gradului de sofisticarea a afacerilor, dar mai ales la nivelul institutiilor statului, al infrastructurii si mediului economic. Punctele tari se evidentiaza la nivelul invatamantului primar si superior, aportului tehnologic si marimii pietei. Ceea ce arata ca Romania ar avea “ingredientele” cu care sa obtina performanta, insa managementul, in special amestecul statului in economie, constituie o frana mai puternica in dezvoltare decat baza materiala.

Cele mai importante obstacole in calea mediului de afaceri din Romania au fost identificate – la editia 2012-2013 a WEF – ca fiind  coruptia, povara fiscala, birocratia, accesul la finantare, reglementarile fiscale, infrastructura, inflatia.

La editia anterioara, principalele bariere pentru business erau reprezentate de povara fiscala, birocratie, instabilitatea politica, accesul la finantare, coruptia, infrastructura si reglementarile fiscale. Plasarea repetata a taxarii ca una dintre principalele piedici in calea desfasurarii afacerilor nu poate avea legatura decat cu cresterea TVA.

Competitivitate la emigratie

Si totusi, Romania nu mai consuma 1,13 tone de echivalent petrol pentru 1.000 de euro de PIB ca in 1996, nici 0,9 ca in 2000, ci mai putin de 0,6. Asta inseamna ca s-au produs schimbari importante si la noi.

In 1989 conducerea postcomunista a tarii a mostenit o economie decapitalizata, care avea nevoie de investitii straine masive pentru a putea pastra intreaga forta de munca angajata la acel moment si a nu mai fi energofaga. Dar, in loc sa favorizeze mediul de afaceri pentru a atrage cat mai multi investitori care sa creeze locuri de munca, conducatorii au preferat sa trimita forta de munca dupa intreprinzatori, la ei acasa, sau sa o scoata anticipat la pensie pentru a o feri de somaj.

Investitiile au venit pana la urma – in perioada aderarii la UE -, insa pensionarile si migratia scumpisera deja forta de munca. Iar investitiile realizate nu doar ca nu au capacitat-o, ci au micsorat-o mai mult, in asa fel incat daca ar reveni acum „capsunarii” in tara rata somajului ar fi mai mare decat atunci cand au plecat.

si inca un lucru extrem de important: investitiile au fost canalizate foarte prost. Fluxurile, in loc sa mearga in industrie si sa genereze exporturi ori sa substituie importurile cu marfuri autohtone, s-au orientat, speculativ – dupa cum le-a indicat ratingul – catre constructia de blocuri, mall-uri si hipermarketuri care au lasat in aer cresterea economica atunci cand criza a intrerupt valul de investitii.

Cantitativ, investitiile straine au crescut, dar calitativ am am ajuns in topul competitivitatii in locul de unde am plecat. Mai grav e ca la fiecare dintre vecinii nostri se poate identifica un domeniu in care exceleaza, dar noi nici ceea ce faceam inainte de 1990 nu mai stim. De asta jumatate din investitiile-record din Romania au fost, de fapt, imprumuturi de la companiile-mama catre subsidiare. Atat a permis mediul economic distorsionat de risipa, favoritism si lipsa de transparenta a actului de guvernare.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Mare e gradina ta, Codrine

Next Story

Cainii vagabonzi, Rosia Montana si simulacru de normalitate

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Provizoratul la conducerea companiilor de stat ucide din fasa orice proiect major de dezvoltare. Astazi, modelul Romgaz

Posted On 13 aprilie 2021

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Posted On 13 aprilie 2021

Polonezii vor sa scape de carbune si nu intreaba Comisia Europeana daca Banca Centrala poate finanta o parte a primului proiect nuclear cu suma de 30 de miliarde de euro

Posted On 12 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

nu inteleg nici acum, in acest document,...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.