0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra
Enel isi dezvolta productia de energie regenerabila prin achizitia a 6 parcuri eoliene
Consiliul Concurentei: Problema la metrou este ca e un monopol lipsit de orice control

Vremea haiduciei a apus, domnule Chitoiu

Posted On 17 mai 2012
By : Alexandru Moldovan
Comments: 4

Noul ministru al economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat ca, incepand de anul viitor, veniturile exceptionale ale companiilor petroliere din Romania vor fi suprataxate, in paralel cu aducerea nivelului redeventelor la nivelul european. Cu alte cuvinte, a venit vremea sa „le-o tragem”, spre marea satisfactie a consumatorului roman, satul de jaful la care este supus de multinationalele prezente pe piata autohtona.

Taxa „Robin Hood”, cum a fost numita aceasta suprataxare pe care au mai incercat-o si alte tari europene nu este o noutate nici pe plaiurile mioritice. A incercat-o si Emil Boc, imediat dupa instalarea la Palatul Victoria, dar s-a lasat pagubas cand s-a prins ca suprataxarea este o lama cu doua taisuri.

Predecesorul sau, Calin Popescu Tariceanu a inventat un asa zis Fond de solidaritate, la care cateva companii din sectorul energetic erau obligate sa cotizeze cu diferite sume de bani, in functie de marimea profitului, sumele adunate urmand sa mearga inspre ajutorarea persoanelor cu venituri mici, pentru a suporta mai usor factura energetica.
Nu se stie nici in ziua de azi ce s-a intamplat cu banii colectati la Fondul de solidaritate, dar se vede cu ochiul liber ca facturile au continuat sa creasca iar puterea de cumparare sa scada.

Domnul Daniel Chitoiu, economist de profesie, pana sa ajunga la carma Ministerului Economiei a trecut pe la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), unde se ocupa de colectarea veniturilor la bugetul de stat. Firesc, asadar, sa aiba anumite naravuri contabilicesti, daca despre energetica nu stie mare lucru.
Din pacate, haiducia readusa pe tapet de noul ministru nu este o solutie pentru marile probleme cu care se confrunta acest domeniu.

Suprataxarea nu este altceva decat o modalitate de a obliga companiile sa-si ascunda, eventual, profiturile, sau, in cel mai bun caz, o redirectionare a cheltuielilor in alte domenii decat dezvoltarea. Or, din programul guvernului Ponta, am inteles ca prioritar pentru Romania este, in momentul de fata, continuarea investitiilor.
In realitate, taxa „Robin Hood” nu este indreptata catre toate companiile petroliere din Romania, ci doar catre Petrom, care uimeste cu profiturile realizate in acesti ani de criza. Despre banii incasati de stat din profiturile Petrom, din taxele si impozitele platite de aceasta companie, nu sufla insa nimeni nici un cuvant.

Nici haiducii, care, cica luau banii de la bogati sa-i dea la saraci, nu dadeau nimanui raportul despre cat colecteaza si cum redistribuie. A ramas insa legenda ca acestia reparau intr-un fel nedreptatile sociale, inspre binele maselor largi.

Cam asa judeca, probabil, si domnul ministru Chitoiu, pus la carma Economiei sa taxeze si nu sa creeze. Mai temperat in declaratii, primul ministru, Victor Ponta, a lasat sa se inteleaga ca va avea o discutie cu marile companii petroliere si de abia dupa aceea va decide daca la va suprataxa, au ba.

Fara a lua partea Petrom, in aceasta disputa, indraznim sa reamintim guvernantilor ca orice taxa suplimentara in acest domeniu extrem de sensibil, nu numai ca s-a aratat contraproductiva, dar s-a intors exact impotriva celor ce se vroiau a fi protejati. Sa nu ne inchipuim ca Petrom, sau oricare alta companie petroliera, va accepta sa cotizeze suplimentar la stat fara sa-si recupereze banii din buzunarul consumatorilor.

In realitate, am mai spus-o si cu alte ocazii, daca tot intentioneaza sa scada presiunea pe preturi la carburanti sau energie, guvernul ar trebui sa-si revizuiasca politica de taxe si impozite, care ajung sa aiba o pondere de aproape 70% in primul caz si de peste 40%, in al doilea caz, in ceea ce se numeste pretul final.

Aici lucrurile sunt insa mult mai complicate si domnul Chitoiu nu este inca pregatit sa vada cum stau ele. Domnia sa prefera rolul de contabil, sau de haiduc, ca da bine la public.
Cu mentiunea ca vom intra si in amanuntele acestei afaceri, ne rezumam acuma la o simpla zicala romaneasca: nu tai gaina care face oua. Nici haiducia nu a dus la disparitia boierilor si la imbogatirea saracilor.

Domeniul energetic, de la petrol si gaze si pana la energia electrica, poate fi sansa relansarii economice a Romaniei, daca este bine dirijat si nu suprataxat. Faptul ca se impun anumite reasezari, cum ar fi nivelul redeventelor si exploatarea resurselor, este cat se poate de adevarat.

De aici insa si pana la a vana profiturile cu orice pret e cale lunga. Haideti, mai intai, domnule ministru, sa vedem ce se intampla cu profiturile companiilor de stat pe care Ministerul Economiei le pastoreste. Dupa aceea putem sa ne aruncam privirea si in curtea companiilor private.

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Problema energetica, sau marea provocare mondiala

Next Story

A venit vremea schimbarii: la cap

4 Comments

  1. ana 17 mai 2012 at 13:37 Reply

    Domnule Moldovan, despre Petrom se vorbeste de ani de zile pe motivul ca ar fi fost o privatizare aranjata, proasta pentru statul roman si exclusiv in avantajul austriecilor de la OMV. Vreti sa spuneti ca daca statul ar mai pune putin biciul pe ei ar fi rau? Oriunde in lume o companie de genul Petrom este taxata si tratata cum se cuvine, pentru profiturile pe care le face. Cand ea nu raspunde si realitatilor din statul respectiv este nationalizata, ca sa nu-si inchipuie ca este pe un teren viran. De ce nu si-ar folosi si statul roman instrumentele pe care le are la dispozitie, in asa fel incat Petrom sa serveasca nu numai interesului austriecilor, ci si celor romanesti. Gresiti, daca imi permiteti, ba sa-i taxeze pana le ies fulgii, ca si ei ne taxeaza pe noi.Pana cand sa fim prostii lumii? Am inteles ca trebuia sa privatizam Petrom ca sa intram in Uniunea Europeana, dar nci asa, sa ne joace cum vor ei. Va sugerez sa fiti mai atent cand sustineti interesele unora sau altora, pentru ca e pacat de treaba asta buna pe care o faceti. Pe curand.

  2. victor prapastiosu 17 mai 2012 at 13:57 Reply

    Nu-i dau dreptate deplina lui Ana, dar nici dumneavoastra. Vremea haiduciei nu a apus, dimpotriva, acuma a venit. Falmanzii asta trebuie sa adune bani si din piatra seaca, daramite de unde chiar sunt. Ei nu uita ca Petrom a fost pusculita de bani cea mai consistenta pe vremea lor, inainte de a o privatiza. In concluzie, trebuie sa-si recupereze haraciul, pentru ca ce au luat la privatizare s-a topit. Pe ei, este sloganul de azi, care nu mai are nici o legatura cu realitatea din teren. Pai, si daca prind cat de cat ceva tot e mai mult decat nimic. Multe lucruri ar fi de spus pe tema asta, da ma rezum la a trage o singura concluzie:nu este nimic nou sub soare.

  3. mihai 17 mai 2012 at 16:11 Reply

    Observatiile dumneavoastre sunt pertinente pana la un moment dat. S-a dovedit si in alte tari ca taxa Robin Hood nu a dus la rezultatele scontate. Cu toate acestea, companiile petroliere, care profita de conjunctura internationala dar nu tin seama de posibilitatiile consumatorilor din Romania, trebuie puse la un moment dat la punct. Nu stiu cum se poate face acest lucru, nefiind specialist in domeniu, dar trebuie sa existe o solutie care sa opreasca aceasta situatie in care unul castiga enorm pe seama celuilalt care plateste pe masura.

  4. gica contra 18 mai 2012 at 17:36 Reply

    cu tot respectul, dar ministru asta e varza

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Provizoratul la conducerea companiilor de stat ucide din fasa orice proiect major de dezvoltare. Astazi, modelul Romgaz

Posted On 13 aprilie 2021

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

Posted On 13 aprilie 2021

Polonezii vor sa scape de carbune si nu intreaba Comisia Europeana daca Banca Centrala poate finanta o parte a primului proiect nuclear cu suma de 30 de miliarde de euro

Posted On 12 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

nu inteleg nici acum, in acest document,...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.