De ce nu se generalizeaza sistemul de termificare (partea a II-a)
„Cheltuielile justificate” acopera un faj de peste un miliard de euro anul
Desi conform tuturor calculelor economice sistemul de termoficare este de departe cel mai rentabil administratorii acestuia au construit o forma de decontare indreptata impotriva intereselor populatiei. Prin sistemul de decontare a energie termice folosite de populatie se practica o forma de jefuire in favoarea unor interese de grup. Dimensiunea nationala a acestui rapt este de ordinul a un milliard de euro, tehnica practicarii sale fiind pusa la punct in detalii prin utilizarea gresita a dedciziei politice. In conformitate cu modul de gestionare a politicii sectoriale in acest caz, Ministerul Economiei emite politica prin formularea legislatiei primare , in cazul nostru prin LEGEA ENERGIEI (azi: NR 13/2007).
In baza legislatiei primare intervin agentiile care emit legisaltia secundara compusa din normative si decizii de aplicare la fel de obligatorii ca si legislatia primara.
In cazul sistemelor cu CET-uri reglementator este ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei).
Conflictul in acest caz este generat de nerespectarea de catre ANRE a propriului sau statut care prevede subordonarea tuturor actiunilor sale intereselor populatiei. ANRE in mod inconstient isi incalca propriul statut servind in fapt interesele grupurilor de profitori imediati din sfera jafului exercitat asupra populatiei.
In realitate suntem in cazul unei erori profesionale majore. ANRE ne avand nici un specialist in termoficari (persoana cu experienta minima manageriala in vreun CET) este fortata sa reglementeze tariful energiei termice pe baza “cheltuielilor justificate “- termen introdus in lege.
Astfel, o persoana fara cunostinte in domeniu aproba drept necesare cheltuieli care nu sunt necesare productiei. Principala eroare in care a fost “impins” ANRE este consumul de combustibil pentru caldura produsa in cogenerare, consum determinat extrem de precis prin impartirea cantitatii de caldura la puterea calorifica a combustibilului. (fizica de clasa a zecea) De fapt, neavand cunostintele profesionale necesare ,ANRE anuleaza din start efectul benefic al termoficarii .
Prin acest “procedeu” Autoritatea de Reglementare a blocat prin tarif exagerat (de peste cinci ori a costurilor de productie, distributie si furnizare a gigacaloriei) insasi politca energetica a Romaniei. Consecinta este evidenta de cativa ani incoace.
Consumatorii, sesizand din jocul tarifelor si a subventiilor tarife insuportabile au trecut la debransari masive , operatie in care cele circa 30% economii la combustibilii din sistem nu s-au mai relaizat. In consecinta consumul de gaze al Romaniei a crescut impotriva logicii economice an de an.
Astazi repunerea in conditii de costuri reale a termoficarii reprezinta , dupa parerea unanima a energeticienilor principalul culoar al iesirii din recesiune a Romaniei, inclusiv cu ajutorul fondurilor europene.
Ce e de facut?
Ca specialist in domeniu , avand experienta a patru ani de consilier si director in administratia Bucurestiului afirm cu certitudine ca :
UNICA SOLUTIE DE INCALZIRE A ORASELOR ESTE INCALZIREA CENTRALIZATA CU CET-URI CARE SA ARDA IN BAZA DESEURILE MENAJERE MUNICPALE COMPLECTAND NECESARUL DE COMBUSTIBIL – DACA ESTE CAZUL – CU GAZE NATURALE SI REZERVA IN PACURA.
Aceasta este solutia cea mai eficienta si accesibila azi in domeniu, solutie care rezolva concomitent urmatoarele aspecte:
a) problema tratarii deseurilor menajere urbane;
b) reducerea sau chiar anularea importurilor de gaze – populatia consuma circa 30% din totalul consumat in Romania;
c) eliminarea poluarii realizate de centralele de apartament pe peretii blocurilor de locuinte in aerul preluat pentru aerisirea apartamentelor;
d) reducerea cu pana la 80% a probabilitatii exploziilor de gaze;
e) aducerea costului incalzirii in limite rezonabile suportabile, consumul real de resurse justificand azi sub 30% din tarifele aplicate populatiei etc.
SOLUTIA TEHNICA ESTE APLICAREA REZOLUTIEI SOCIETATII ROMANE PETNRU TERMOENERGETICA SI TERMOFICARE Nr 1229/30.11.2009 – emisa in conferinta anuala de la Brasov. In esenta aceasta propune determinarea costurilor de productie a energiei termice pe baza consumurilor de resurse determinate prin masuratori termotehnice in locul “cheltuielilor justificate“de fapt nejustificate. .
Tudor Popescu
Expert termoenergetician