Energia verde intra pe interzis in Bulgaria
Traiectul ascendent al energiei regenerabile in Bulgaria inregistreaza un punct tensionant. Mai mult, se pare ca viitorul investitiilor in acest tip de energie devine din incert, negativ, la sud de Dunare.
Dupa ce in martie 2009 s-a dat in folosinta un parc solar de 60,4 megawatti, ultimul an a insemnat modificari si remodificari ale cadrului legal pentru producere de energie verde. Masurile adoptate, reduceri semnificative de subventii, in special pentru producerea de energie solara (de pana la 50%) dar si pentru energia eoliana (de pana la 20%), au dus la descurajarea investitorilor.
Mai mult, autoritatile au anuntat ca nu exista posibilitate de conectare a noilor proiecte pana in iunie 2013. Capacitatea de conectare se pare ca a fost cu mult depasita, daca tinem cont ca Bulgaria poate introduce in sistem 1.800 MW de energie eoliana si 600 MV de energie solara, in timp ce sunt deja proiecte de 4.000 MW aflate in asteptare. Pe scurt, un an de asteptare. Pentru cei care au proiecte mici insa, pana in 200 kW (energie eoliana) sau 1,5 MW (biomasa), se va permite racordarea la retea. La polul opus, Guvernul a declarat ca se ia in considerare anularea proiectelor de energie solara care depasesc 30kW.
Cresterea pretului la curent electric in retea cu pana la 13% a fost corelata tot cu dezvoltarea energiei alternative, iar autoritatile au sustinut ca solutia a fost franzarea vitezei de dezvoltare a proiectelor de energie verde. Evident, companiile protesteaza, nu sunt de acord cu masurile si nici macar nu le considera justificate intr-o oarecare masura. Instabilitatea politica existenta si de cealalta parte a Dunarii afecteaza in mod evident piata de energie locala iar mesajul este clar – nu se doreste sustinere pentru energie alternativa.
Din cauza masurilor adoptate din mai 2011 incoace, energia eoliana si-a pierdut rentabilitatea in Bulgaria, ramanand doar cea solara ca sursa profitabila de afacere. Consecinta a fost fireasca: a urmat o crestere spectaculoasa a puterii fotovoltice de la 25 MV (sfarsitul lui 2010) la 125 MW (sfarsitul lui 2011) si 265 MW in mai 2012.