Una zicem, alta facem: certificatele verzi se scumpesc si nu invers
O directiva europeana, care prevede ajustarea anuala a valorii certificatelor verzi cu indicele de inflatie a determinat ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) sa creasca valoarea minima si maxima a acestora. Astfel, de la o valoare cuprinsa intre 27 si 55 de euro, un certificat verde costa, acum, intre 28,8 si 58,8 euro. Daca am lua in considerare declaratiile oficialilor romani cu privire la stabilirea unor noi valori pentru certificatele verzi am putea spune ca decizia ANRE este chiar un socanta.
Inca de la numirea lui in functia de ministru delegat pentru energie, Constantin Nita a pus gand rau schemei de sprijin pentru energiile regenerabile, implicit certificatelor verzi, despre care spunea ca vor avea valori mai mici fata de cele existente in prezent, incepand cu data de 1 iulie ac. In argumentele lui, Constantin Nita invoca suportabilitatea consumatorilor romani, indeosebi a celor industriali.
„Ştiu ca nu este un subiect placut, dar nu putem distruge industria romaneasca de dragul industriei regenerabile”, a spus Niţă. Iata ca, situatia este tocmai inversa dupa aparitia ordinului ANRE.
Devoltarea sectorului energiei regenerabile în România este susţinută de consumatorii de energie electrica. Miza investitorilor este subventia de la stat pentru productia de energie verde care se face prin sistemul certificatelor verzi. Potrivit legii, o centrala eoliana primeste de la stat 2 certificate verzi pentru fiecare MWh livrat in sistem, una solara primeste sase certificate, una pe biomasa primeste trei certificate iar o microhidrocentrala primeste trei certificate. Pretul unui certificat pe piata libera fluctueaza intre 28 de euro si 57 de euro.
Un certificat verde se emite de Transelectrica dupa producerea si livrarea unui MWh de energie regenerabila.
Imi pare rau, dar socanta ar fi fost tocmai decizia ANRE sa NU ajusteze preturile certificatelor.
Obligatia aceasta face parte din Legea 220 (art. 11, alin.3). Ce spune dl. ministru Nita reprezinta, pana una-alta, doar opinii personale, nicidecum legislatie.
Sunt convins ca nimeni nu-si doreste in Romania o agentie nationala, minister, in general o institutie publica, a statului, care sa nu respecte legislatia in vigoare pe considerentul ca asa ar fi vazut seful ei la televizor ca ar fi declarat nu stiu ce ministru.
ANRE a procedat corect si nici n-avea cum sa nu o faca; orice altceva ar fi starnit, pe buna dreptate, un scandal de nivel international.
Aveti dreptate si tocmai din acest motiv nu am dat prea mare importanta acestei stiri. O alta informatie de la Comisia Europeana, legata de un infrigment si amenzile pe care ar urma sa le platim ,se vehiculeaza in presa, doar cu izul de scandal, fara a sti despre ce este vorba in profunzime. Se amesteca aceasta informatie cu cazurile lui sile camataru, cu alte scandaluri la zi,cu toate ca aici este vorba despre altceva. Din pacate, prea putini vor, sau au si rabdarea de a intelege. O stire ramane o stire. Putini o pricep.