Consumatorii casnici de gaze au prins gustul pietei libere: in 30 septembrie, 22% aveau incheiate contracte aferente furnizarii gazelor naturale in regim concurential
Potrivit prevederilor Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, incepand cu data de 1 iulie 2020 a fost liberalizata piata interna de gaze naturale pentru clientii casnici, iar preturile finale reglementate pentru acestia si-au incetat aplicabilitatea.
Pana la data liberalizarii, respectiv la data de 30 iunie 2020, din numarul total de 3.844.474 clienti casnici (NTiunie2020), 12% aveau incheiate contracte aferente furnizarii gazelor naturale in regim concurential, conform urmatorului grafic:
Pentru clientul casnic pasiv, care nu si-a exercitat dreptul de eligibilitate si nu a incheiat un contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, furnizorul actual asigura furnizarea gazelor naturale in mod automat si dupa data liberalizarii, in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei nr. 27/2020 pentru stabilirea unor masuri privind furnizarea gazelor naturale la clientii casnici in perspectiva eliminarii preturilor reglementate.
Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2020 si pana la data incheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale in regim concurential, dar nu mai tarziu de data de 30 iunie 2021, furnizarea gazelor naturale pentru clientii casnici pasivi se face in conditiile contractuale anterioare, respectiv in baza contractului reglementat pe care clientul il avea incheiat cu furnizorul actual, dar la pretul concurential comunicat clientului de catre furnizorul actual in perioada anterioara liberalizarii.
Pe baza datelor raportate pentru perioada 1 iulie – 30 septembrie 2020 de catre cei 31 de furnizori care, pana la data liberalizarii, au avut in portofoliul propriu clienti casnici pentru care furnizarea gazelor naturale se realiza in regim reglementat, ANRE a analizat stadiul incheierii de catre clientii casnici a contractelor aferente furnizarii gazelor naturale in regim concurential cu intrare in vigoare in perioada 1 iulie – 30 septembrie 2020. Astfel, din numarul de 3.378.722 clienti casnici care nu isi exercitasera dreptul de eligibilitate la data de 30 iunie 2020 (NR), 10,55% au incheiat contracte aferente furnizarii gazelor naturale in regim concurential, rezultatele fiind prezentate in graficul de mai jos:
Astfel , la data de 30 septembrie 2020, din numarul total estimat de 3.874.817 clienti casnici (NTseptembrie2020), aproximativ 22% aveau incheiate contracte aferente furnizarii gazelor naturale in regim concurential, situatie reflectata in graficul de mai jos:
Totodata, reamintim ca toti clientii finali au dreptul de a-si alege in mod liber furnizorul cu care sa incheie contracte aferente furnizarii gazelor naturale in regim concurential, iar procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu, gratuit si nu implica modificari de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de catre client.
Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piata, se poate accesa aplicatia “Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale“, disponibila pe pagina de internet a ANRE, la adresa: http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn, sau prin descarcarea pe dispozitivele mobile a aplicatiei ”ANRE”, disponibila in magazinele online de aplicatii App Store si Google Play.
De asemenea, pentru armonizarea la nivel european, pana in 2026, a regulilor din piata de energie in vederea schimbarii tehnice a furnizorului in 24 de ore, ANRE implementeaza un proiect finantat din fonduri nerambursabile care va determina optimizarea proceselor operationale din piata de energie (gaze naturale si energie electrica) generate de solicitarile de schimbare a furnizorului, prin gestionarea fluxului de informatii in mod complet automatizat. Proiectul „Dezvoltarea capacitatii institutionale a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrica si de gaze naturale” are ca perioada de implementare 24 de luni, respectiv 01 iulie 2020 – 30 iunie 2022, cu o valoare totala de 19.923.503,70 lei.
Liberalizarea pietei de gaze naturale pentru clientii casnici a fost stimulata de programul de ofertare de gaze naturale pe pietele centralizate din Romania elaborat si aprobat de ANRE prin Ordinul nr. 143/2020 privind obligatia de a oferta gaze naturale pe pietele centralizate a producatorilor de gaze naturale a caror productie anuala realizata in anul anterior depaseste 3.000.000 MWh respectiv Ordinul ANRE nr. 144/2020 privind obligatia participantilor la piata de gaze naturale de a oferta pe pietele centralizate. Aceste reglementari au condus la impulsionarea dezvoltarii mediilor transparente de comercializare, prin cresterea lichiditatii si tranzactionarea unor cantitati de gaze naturale suficiente pentru a transmite semnale relevante de pret.
Din datele publice puse la dispozitie de operatorii de piata centralizata reiese faptul ca, ulterior intrarii in vigoare a programului de ofertare, numarul tranzactiilor incheiate a crescut semnificativ. Astfel, in perioada iulie–septembrie 2020 s-au incheiat 640 de tranzactii, fata de aceeasi perioada a anului 2019, cand s-au incheiat un numar de 267 de tranzactii. Pretul mediu ponderat de vanzare in perioada iulie–septembrie 2020 a fost de 57,15 lei/MWh, pret mai mic cu 50% decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2019, respectiv 114,3 lei/MWh.
De asemenea, prin obligatia de ofertare gaze naturale se asigura accesul, prin intermediul unor cantitati de gaze naturale ofertate de catre principalii producatorii autohtoni in mod continuu pe pietele centralizate din Romania, a unui numar cat mai ridicat de participanti (furnizori, consumatori noncasnici, traderi, operatori de distributie, de transport si de inmagazinare), care au astfel la dispozitie posibilitatea ofertarii la preturi competitive, catre clientii finali, a intregului necesar de gaze naturale.