Publicatia Energy-Center.ro, cu sprijinul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si al Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor organizeaza, in data de 21 aprilie 2016, dezbaterea:

„Este posibila o finalizare timpurie a procesului de liberalizare a pietei de gaze din Romania: cine castiga, cine pierde?”

Scaderea cotatiilor internationale la titei si gaze, reducerea consumului si renuntarea aproape totala la importurile de gaze aduc Romania in pozitia de a incheia procesul de liberalizare al pietei cu aproape doi ani inainte de termenul stabilit cu FMI si Comisia Europeana.

Pretul gazelor naturale pe piata reglementata a consumatorilor din Romania a ajuns la acelasi nivel cu pretul gazelor din piata libera si tendinta este ca raportul sa se inverseze in favoarea pietei concurentiale.

In aceste conditii, autoritatile sunt puse in fata unei provocari cu efecte directe asupra tuturor actorilor din piata: sa incheie procesul de liberalizare inca din acest an, sau sa pastreze calendarul pana la inceputul anului 2018. Mai pot fi protejati consumatorii neeligibili in aceste conditii?

Ce efecte ar produce insa in piata de gaze decizia de a incheia procesul de liberalizare inca din acest an?

Aceasta este intrebarea la care dezbaterea organizata de publicatia noastra la Palatul Parlamentului, sala de sedinte a Comisiei pentru Industrii, isi propune sa gaseasca raspunsuri. Producatorii, distribuitorii si furnizorii de gaze din Romania trebuie ascultati inainte de a se lua o decizie in acest sens.

In scurt timp va vom trimite agenda dezbaterilor si conditiile de participare.

Cu stima,
Alexandru Moldovan
Redactor sef Energy-Center.ro
E-mail: redactia@energy-center.ro
Mobil: 0746 164 127