Detectoarele de gaze, o necesitate care salveaza vieti
Detectoarele de gaze sunt obligatorii pentru incaperi care au geamuri termopan sau securizate cu o grosime mai mare de 4 mm, conform normelor tehnice privind proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale. Din pacate, regula nu se aplica si astfel apar tot mai multe cazuri in care neglijenta umana sau defectiunea tehnica duc la accidente grave.
Pe scurt, detectoarele de gaze au rolul de avertiza in cazul unor scapari de gaze naturale, pentru a preveni intoxicarea, exploziile sau incendiile. Un simplu detector de gaze costa aproximativ 40 de Lei iar un sistem care include si mecanismul de inchidere automata a furnizarii de gaz natural este de 300 de Lei.
Alarma se face optic si/sau acustic iar, in cazul in care nu se intervine, un sistem complet activeaza cea de-a doua componenta, electrovana, montata cat mai aproape de contorul de gaze, care inchide automat furnizarea de gaze naturale.
Sistemele existente in comert si recomandate de catre regulatori sunt alcatuite dintr-un detector sau senzor care se monteaza in incaperea in care se afla gura de gaz si care inregistreaza eventualele scapari.
Limita Inferioara de Explozie (LIE) reprezinta cantitatea cea mai mica de gaz care poate cauza o explozie. Detectoarele pot varia in privinta nivelului de declansare a alarmei, 15 su 20%, o informatie care ar trebui sa fie cunoscuta de utilizator la achizitionarea unui astfel de senzor. Cu cat mai scazut este LIE, cu atat mai repede este emisa avertizarea iar riscurile sunt mai reduse.
O alta informatie vitala este distanta la care trebuie sa fie instalat senzorul fata de sursa de gaz.
Functionarea senzorului de gaze se face pe baza de baterii sau conectare la reteaua de curent electric, avand baterii de rezerva. Butonul de test cu care este prevazut detectorul este util pentru a verifica periodic daca functioneaza corect. In egala masura, trebuie verificat si daca senzorul este prea uzat si trebuie sa se stie, de la inceput, care este durata medie de functionare si la cat timp trebuie inlocuit. De asemenea, anumite tipuri de detectoare de gaze trebuie calibrate.
Detectarea scurgerilor de gaze in timp util poate fi destul de dificila, in lipsa unui astfel de senzor. Se stie ca mai ales persoanele in varsta identifica mai greu mirosul de mercaptan, substanta chimica adaugata ca agent de identificare a gazului natural.