0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

OMV Petrom vinde distributia de gaze, dar mentine serviciul de furnizare

Posted On 10 iulie 2013
By : Redactia
Comment: 0

OMV Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a vandut participatia de 99,99% in Petrom Distributie Gaze (PDG) SRL catre Ligatne SRL, informeaza un comunicat OMV, remis miercuri AGERPRES.

Decizia corespunde strategiei OMV Petrom de a optimiza operatiunile downstream in vederea imbunatatirii eficientei, iar compania de distributie gaze nu facea obiectul activitatii de baza a Petrom.

Partile au agreat sa pastreze confidentialitatea valorii tranzactiei; finalizarea tranzactiei este conditionata de aprobarea prealabila a Consiliul Concurentei.

Tranzactia nu are un impact material asupra situatiei financiare a OMV Petrom, fiind sub pragul de 10% din valoarea totala a activelor OMV Petrom, respectiv din valoarea cifrei de afaceri nete a companiei in 2012, precizeaza comunicatul.

„Conform strategiei noastre vom continua sa ne concentram asupra activitatii de furnizare de gaze catre clientii industriali si comerciali. Vanzarea activitatii de distributie de gaze a OMV Petrom catre consumatorii finali este in concordanta cu aceasta strategie. Totodata, avand in vedere prezenta Gaz Sud si a GDR pe piata din Romania, am convingerea ca tranzactia incheiata cu Ligatne reprezinta o oportunitate de dezvoltare pentru Petrom Distributie Gaze’, a afirmat Cristian Secosan, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Gaze si Energie.

Petrom Distributie Gaze SRL a fost infiintata in 2007, cand legislatia romaneasca a fost modificata in vederea alinierii cu Directiva UE care impunea separarea distributiei de gaze de alte activitati, in vederea garantarii pe piata a competitiei si transparentei.

La sfarsitul anului 2012, reteaua de distributie a PDG avea o lungime totala de circa 1.000 de km si deservea peste 21.000 de clienti, in principal localizati in zonele invecinate oraselor Bucuresti si Timisoara.

Ligatne a fost selectat in urma unui proces de vanzare care a inceput in iunie 2012. Compania-mama care detine entitatea juridica Ligatne este de asemenea actionarul majoritar al Gaz Sud SA si Grup Dezvoltare Retele SA (GDR).

Gaz Sud si GDR, infiintate in 2001, opereaza impreuna o retea de distributie gaze cu o lungime de aproximativ 700 km, care deserveste peste 22.000 de clienti localizati in principal in zonele din vecinatatea Bucurestiului.

Atat Gaz Sud cat si GDR se concentreaza asupra pietei de distributie gaze din Romania, in special in zona Bucurestiului.

Petrom are activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din sud-estul Europei in urma unui amplu proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 8,8 miliarde euro in ultimii opt ani. La sfarsitul anului 2012, Grupul exploata in Romania si Kazahstan rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol in Romania).

Cu o capacitate nominala anuala de rafinare de 4,2 milioane tone, Petrom este prezent pe piata distributiei de produse petroliere din Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia, prin intermediul unei retele de circa 800 statii, operate sub doua branduri, Petrom si OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere in Romania se desfasoara prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este detinuta in totalitate de OMV Petrom.

Pentru dezvoltarea sa sustenabila, Petrom a extins lantul valoric al gazelor prin abordarea pietei de electricitate, iar in acest context, Petrom a inceput operatiunile comerciale la centrala electrica pe gaze de 860 MW de la Brazi si la parcul eolian Dorobantu din judetul Constanta, cu o capacitate de 45 MW.

Anul trecut, cifra de afaceri a Grupului a fost de 5,891 miliarde euro, iar EBIT (Profit inainte de Dobanzi si Impozite) a fost de 1,270 miliarde euro.

OMV, cea mai mare companie industriala publica din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. In Explorare si Productie, OMV activeaza in doua tari de baza, Romania si Austria, si detine un portofoliu international echilibrat. In Gaze si Energie, OMV a vandut aproximativ 437 TWh gaze in 2012. In Rafinare si Marketing, OMV are o capacitate anuala de rafinare de 22 milioane tone si detinea la finalul anului 2012 aproximativ 4.400 statii de distributie in 13 tari, printre care si Turcia.

Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 1,62%, iar 6,62% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.AGERPRES

 

Articole pe aceeasi tema

  • Plan National pentru cogenerarea de inalta eficienta pe biomasa si biogazPlan National pentru cogenerarea de inalta eficienta pe biomasa si biogaz
  • Fondul Proprietatea lupta pe toate fronturile cu companiile din sectorul energeticFondul Proprietatea lupta pe toate fronturile cu companiile din sectorul energetic
  • <!--:ro-->Tarife in scadere pentru transportul energiei electrice<!--:-->Tarife in scadere pentru transportul energiei electrice
  • Romgaz infiinteaza o noua filiala pentru activitatea de inmagazinare a gazelor, dupa 18 ani de la spargerea companiei in cinci societati comercialeRomgaz infiinteaza o noua filiala pentru activitatea de inmagazinare a gazelor, dupa 18 ani de la spargerea companiei in cinci societati comerciale
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Panfora are la dispozitie 38 de milioane de dolari pentru explorare la Curtici

Next Story

Falitii si-au dat mana: CE Hunedoara a absorbit CNH Petrosani

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Posted On 17 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.