0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE a amendat 5 furnizori de energie cu 1,1 milioane lei
Engie Romania sprijina Asociatia Daruieste Viata cu inca 110.000 de euro
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean

Cat de vulnerabil este sistemul energetic romanesc? Ne-a trecut glontul pe la ureche saptamana trecuta?

Posted On 10 ianuarie 2021
By : Alexandru Moldovan
Comment: 0
Tag: atac cibernetic, blackout, criza energetica, ENTSO-E, securitate energetica, sistemul energetic national, Transelectrica

Intreruperea energiei electrice din zona de nord – vest a Romaniei, produsa in urma cu doua zile, a fost cauzata de un incident care s-a produs la reteaua electrica de transport europeana interconectata, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu. O declaratie care incearca sa linisteasca apele tulburi in care se scalda de ceva vreme intreg sistemul energetic romanesc. De data asta interconectat. Specialistii din domeniu s-au abtinut de la orice comentarii pentru simplu motiv ca nu au inteles cauza. In schimb au aparut in comentarii “specialistii” care se pricep la toate.

Ne-am abtinut sa dezbatem subiectul, pe de o parte pentru ca nu suntem experti intr-un domeniu tehnic, pe de alta parte pentru ca nimeni nu stie prea bine ce s-a intamplat. „Intreruperea energiei electrice din zona de nord – vest a Romaniei, din ultimele ore, a fost cauzata de un incident care s-a produs la reteaua electrica de transport europeana interconectata. Astfel ca a fost afectata si tara noastra. Problemele au fost remediate, iar in acest moment consumatorii au din nou energie electrica. Cauzele si conditiile in care s-a produs acest incident urmeaza sa fie analizate si identificate la nivelul Asociatiei Operatorilor de Transport si Sistem din Europa – ENTSO-E. De asemenea, as dori sa dau asigurari ca Sistemul Energetic National functioneaza in parametri si nu are sincope”, a scris Virgil Popescu, vineri seara, pe pagina sa de Facebook.

„Este vorba despre o avarie de sistem pe interconexiuni. Deocamdata nu stim exact cauzele, dar le vom analiza. Este o problema zonala, in nord-vestul tarii. Alimentarea cu energie a fost restabilita aproape in totalitate in acest moment (la ora 16:20 – n.r.)”, au precizat responsabilii Transelectrica.

Intr-un comunicat de presa, ENTSO-E precizeaza ca o zona din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separata in perioada mentionata de reteaua interconectata a restului Europei Continentala, fiind inregistrata o cadere temporara de frecventa de aproximativ 250 mHz. „Actiunile coordonate si raspunsul imediat adoptat de operatorii de transport au asigurat ca stabilitatea sistemului nu a fost afectata in majoritatea tarilor europene”, sustine ENTSO-E.

Sa ne intoarcem la problemele noastre, respectiv ale sistemului national electroenergetic. Suntem deja la jumatatea iernii si nu am intampinat nici o problema deosebita (cu exceptia celei amintite mai sus), pentru simplu fapt ca vremea nu a indus provocari majore pentru sistem. In ciuda acestui fapt, riscul unui blackout (despre care tot pomenim de ceva vreme) nu este deloc exclus din mai multe motive. S-a intamplat ieri in Pakistan si s-a intamplat in urma cu un an in Venezuela, respective acum cativa ani in Turcia. In toate cazurile, costurile au fost enorme.

Sa nu cobim insa, dar sa fim prudenti. Revenind la incidentul de la sfarsitul saptamanii trecute in zona de nord-vest a Transilvaniei, cu siguranta ca trebuie sa ne punem multe intrebari si in nici un caz sa ne grabim sa dam raspunsuri. Tocmai de aceea va supunem atentiei o analiza realizata de Energy-Center anul trecut, dupa criza din Venezuela.

“Criza energetica din Venezuela, asociata de majoritatea specialistilor cu blackoutul, dovedeste ca vulnerabilitatile sistemelor energetice a crescut alarmant in ultimii ani si ca atacurile asupra acestora pot echivala cu un razboi distrugator, cu pagube inestimabile. Trebuie sa intelegem insa ca in categoria vulnerabilitatilor nu trebuie sa vorbim exclusiv de o interventie din afara, asa cum se sugereaza in cazul crizei din Venezuela, in sensul ca cineva ar fi declansat un atac cibernetic asupra asupra sistemului din aceasta tara. Noi consideram ca, in realitate, cauzele sunt in alta parte.

Specialistii din energie considera ca o cadere pentru mai multe zile a Sistemul Energetic National, din cauza unui atac cibernetic, ar putea intoarce Romania in Evul Mediu. Paradoxal insa, Sistemul Energetic National este mai sigur in fata atacurilor cibernetice, pentru ca este mai vechi si nu poate fi controlat de la distanta. Dincolo de trista consolare provenita din aceste afirmatii si daca ne raportam la cauzele reale ale crizei din Venezuela, consideram ca pana la atacurile cibernetice sistemul este vulnerabil in primul rand din interior. Si vechimea lui poate fi un element demn de luat in considerare.

Si in randul specialistilor din Romania ideea unui blackout este tot mai des vehiculata in ultima vreme si in nici un caz din pricina atacurilor informatice. Cu toti stim ca sistemul energetic romanesc tremura din toate incheieturile si asa cum linia ferata a devenit aproape impracticabila asa si sistemul poate crapa in punctele lui esentiale daca nu facem ce avem de facut macar in al doisprezecelea ceas.

Ne-am obisnuit ca atunci cand pomenim despre riscurile unui blackout sa ne raportam aproape exclusiv la sistemul de generare al energiei si la capacitatile reale, care fac din ce in ce mai dificila asigurarea cu energie in perioade critice (iarna, seceta, lipsa de materii prime etc). In realitate sistemul este mult mai complex. Daca vorbim de capacitate de productie vechi de 50 de ani sa nu uitam ca aceeasi situatie o intalnim si in sistemul de transport si in cel de distributie sau de monitorizare. Pe acest lant orice defectiune majora poate duce la un blackout. Va amintiti de incidental petrecut in urma cu doi ani pe o linie Transelectrica in judetul Valcea, sau de un incident tot pe o linie Transelectrica in apropiere de Cernavoda? Ne-a trecut glontul pe langa ureche, dar degeaba.

Sa trecem apoi la ceea ce se intampla in Europa si la lipsa unei viziuni unitare in ceea ce priveste securitatea energetica a Uniunii. Constatam ca, mai noi, fiecare tara trage in directii opuse cu politica comuna. Or, in contextul accentuarii competitiei pentru putere si influenta in arena regionala, europeana sau mondiala, resursele energetice  joaca rolul cel mai important in pozitia ocupata de un stat si de pozitionarea acestuia in sistemul relatiilor internationale.

„Utilizarea energiei ca instrument de presiune este strans legata de exercitarea puterii economice, componenta importanta in complexul puterii unui stat, si am putea sa o definim ca orice actiune sau inactiune a unui actor al lantului detonator exploatator-producator-transportator-distribuitor-consumator, legata direct sau indirect de resursele energetice, ce are scopul de a influenta comportamentul altor actori, sau de a-i controla, in vederea atingerii propriilor interese. Prin urmare, insecuritatea energetica poate fi prezenta, pe tot lantul respectiv si in oricare dintre „verigile” implicate in acest proces”, scriam in Energy-Center in urma cu vreo patru ani. Astazi lucrurile sunt si mai agravante, declara Yugo Neumorni, presedintele CIO Council Romania.

Intotdeauna, guvernele au pe agenda obiective strategice prin care se vizeaza pozitii de putere si dominatie in sistemul relatiilor nationale sau internationale. Controlul direct sau indirect al resurselor, surselor, rutelor, pietelor si preturilor formelor de  energie poate determina un instrument de santaj extrem de eficient, poate determina manipularea si impunerea dorintelor celor care le detin si/sau controleaza. Cand esti slab si vulnerabil din interior, cand nu ai o viziune si un program clar de viitor, toate aceste elemente enuntate mai sus devina pericole reala la siguranta SEN si la siguranta nationala.

Mentionam ca atacul cibernetic nu trebuie ignorant, dar nici exagerat: „N-as putea spune cat de pregatita este intreaga umanitate pentru a face fata unui atac cibernetic masiv, nu doar Romania. Singur, un departament de IT nu mai poate face fata unui atac de tipul celui din Ucraina. Sa fim foarte realisti: daca bancile care au fost primele targetate de atacuri pentru ca acolo sunt banii, zona SCADA (Monitorizare, Control si Achizitii de Date – Supervisory Control And Data Acquisition, n.r.) si de Industrial Control este una extrem de vulnerabila. De ce? Lucrurile sunt foarte simple: sistemele au fost dezvoltate acum 30-40 de ani, ca vorbim despre controlul unui laminor, unui cuptor sau unui hidro-agregat. La ora actuala, in intreaga lume, ca vorbim de hidrocentrale sau de metalurgie, toate sistemele industriale sunt foarte nesigure, din acest punct de vedere. In cazul atacului cibernetic din Ucraina, pe langa faptul ca a vizat intrarea prin sistemul IT, din IT s-a mers in zona operationala. Mie, digitalizarea in relatia cu zona industriala, imi da fiori. Asta pentru ca acum 15-20 de ani, tot ce insemna zona SCADA era izolata, nu exista Internet. Acum toata lumea promoveaza ideea de Internet of Things si e normal pe undeva, insa asta inseamna intrarea in Internet. Sistemul energetic romanesc este mai sigur, pentru ca este mai vechi si pentru ca nu poate fi coordonat de la distanta”.

Domnia sa a adaugat: „In Ucraina s-a atacat zona de distributie si selectiv ai dat afara 28 de sub-statii. Toata lumea zice sa a fost vorba de un exercitiu si am aratat de ceea ce suntem capabili, dar atacand zona de transport ai pus la pamant tot sistemul energetic national. Daca reusesti sa ataci zona de productie si reusesti sa decuplezi simultan o cantitate de energie, 1.200 – 2.000 Mw, cum s-a intamplat in 1977, singura avarie sistemul energetic national. Atunci, patru ore a stat sistemul energetic national cazut complet si a produs pagube de trei ori mai mari decat cele produse la cutremurul din 1977. Stiti ce ar insemnat 3, 4 sau 10 zile de cadere a sistemului energetic national? Economie la pamant si intoarcere in Evul Mediu”.

 

Din pacate, sau din fericire, acum suntem interconectati tot mai mult cu tarile vecine. Sa fie asta un risc in plus?

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Dupa reclama repetata facuta de ministrul energiei, Virgil Popescu, Hidroelectrica indeamna posibilii clienti sa trimita documentatia pentru schimbarea furnizorului de energie on-line.

Next Story

Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul

Articole pe aceeasi tema

0

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021
, By Redactia

Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca

Posted On 8 aprilie 2021
, By Redactia
1

Intrebare de bun simt: cum va reusi Romgaz sa exploateze gazele din Marea Neagra cand nu a fost in stare sa finalizeze o centrala de 430 de MW la Iernut?

Posted On 4 aprilie 2021
, By Alexandru Moldovan

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Game of thrones in piata de energie

Posted On 20 aprilie 2021

Ce este un stabilizator de tensiune și cum te poate ajuta?

Posted On 19 aprilie 2021

ANRE a amendat 5 furnizori de energie cu 1,1 milioane lei

Posted On 19 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Ce este un stabilizator de tensiune și cum te poate ajuta?

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

Conferinta Energy-Center: "Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?"

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.