Cade economia Romaniei sub povara cresterii pretului la gaze?
Dumitru Chisalita
Consumatorii non casnici se confrunta de 6 luni cu presiunea cresterii continue a pretului la gaze. Actiunea inceputa in luna februarie 2021 de catre un grup mic de furnizori, prin metode de intimidare a consumatorilor cu scopul de a le impune preturi mult mai ridicate decât preturile din contractele existente sau din viitoarele contracte.
Semnalam in urma cu 2 luni prin materialul intitulat Pumnul in gura consumatorilor (https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=4905&lang=ro ) ca practica aceasta, nesanctionata, falimenteaza consumatorii, si implicit in timp afecteaza si furnizorii corecti. Dar cel mai grav este ca aceasta practica nesanctionata distruge ideea de piata libera. Tot atunci atrageam atentia ca urmatoarele victime vor fi consumatorii casnici, mult mai putin informati si mai putin vigilenti la ceea ce se intâmpla pe piata.
Ambele previziuni sunt implinite astazi, practica prin Notificari a cresterii preturilor la consumatorii casnici este de acum cunoscuta.
Deloc mediatizata, dar cu un impact socio-economic mult mai mare decât cresterea pretului gazelor pentru consumatorii casnici, cresterea enorma a pretului gazelor la consumatorii non casnici este de departe cea mai mare problema a Pietei de Gaze Românesti.
In ultima perioada sute de consumatori industriali, s-au trezit cu notificari din partea actualului furnizor, de cresteri exorbitante a pretului, actiune care a devenit o practica la nivelul tuturor furnizorilor.
Dupa ce in primavara, au fost fortati sub amenintarea opririi livrarii (a se vedea practica la intimidare descrisa aici https://asociatiaenergiainteligenta.ro/?p=4905&lang=ro), s-au incheiat contracte când pretul marfa al gazelor fara TVA le-a fost crescut de la (spre exemplificare):
- Consumatorul 1 – 107,8 lei/MWh la 112,0 lei/MWh. O noua Notificare primita de la furnizorul lor actual ii anunta sec, ca in termen de 10 zile, fara necesitatea unui act additional trebuie sa plateasca un nou pret de 245,1 lei/MWh (crestere de 127% in 5 luni de zile).
- Consumatorul 2 – 72,2 lei/MWh la 122,93 lei/MWh. O noua Notificare primita de la furnizorul lor actual ii anunta sec, ca in termen de 10 zile, fara necesitatea unui act additional trebuie sa plateasca un nou pret de 180,0 lei/MWh (crestere de 149% in 4 luni de zile).
Exemplu de Norificare primita de un Consumator de la Furnizorul sau:
Aceasta se datoreaza contractului impus de furnizor care ii da dreptul acestuia sa faca ce vrea, inclusiv sa I spuna consumatorului cinic, dute si cumpara de unde vrei tu, daca ai de unde!
Adaugând la aceasta crestere a pretului la gaze, cresterea pretului la energie electrica cu cca 24%, cresterea pretului materiilor prime, datele statistice fiind raportate la lunile mai / iunie 2021 (adica nu au prins cresterile masive de pret la energie), poza falimentara este clara.
Conform statisticii realizate de eDevize (operator independent de programe de procesare devize), pretul materialelor de constructii au inregistrat urmatoarele cresteri:
Materiale – 15.06.2020 – 15.06.2021
- Beton C20/25 – 12,2%;
- Otel beton – 17,5%;
- Ciment – 11%;
- Cupru – 33,2%;
- Lemn – 38,9%.
Alte exemple de cresteri transmise la sfârsitul lunii mai 2021 de catre asociatiile profesionale din domeniul constructiilor:
- polistiren expandat EPS 120 crestere pâna la 58%;
- polistiren extrudat crestere pâna la 14%;
- otel beton nefasonat crestere pâna la 59%;
- ciment crestere pâna la 15%.
Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), estimeaza o crestere a preturilor la produsele alimentare in medie de 10-12%, iar in cazul carnii de porc, unde necesarul de consum este asigurat in cea mai mare parte din import, cresterea ar putea ajunge pâna la 25%.
Conform INS in cresterile de pret in ultimul an s-au simtit si la unele produse alimentare, cum e uleiul care in iulie era mai scump cu 18% sau pestele, brânza si pâinea, cu 5%.
Lipsa implicarii autoritatilor in ultimele 8 luni, pentru a da un semnal si a stopa abuzurile din piata, a determinat ca practica izolata a Pumnului in Gura pentru Consumatori sa devina o practica nationala, si este cauza a ceea ce se intâmpla in prezent.
Prosteala consumatorilor din in aceste Notificari trimise consumatorilor, trebuie sa inceteze. Consumatorii trebuie sa cunoasca adevarul:
- Preturile medii pe piata nu au crescut cu 400%, aceste cresteri sunt estimate la cca 45% (iulie 2020 – iulie 2021)
- Importurile chiar daca au crescut in ultimul an de la 12% la 25%, nu justifica astfel de cresteri de pret,
- Preturile pe piata chiar daca au crescut in ultimele luni, furnizorii au in portofoliu gaze achizitionate la preturi sub 100 lei/MWh
Sigur in situatii de criza, in haos, se fac cel mai usor bani, dar apar si cele mai multe falimente.
Cu tot respectul dar e un subiect care s-a tot discutat si problemele pe care le prezentati aici sunt destul de clare. Problema e ca suntem in septembrie si date tehnice legate de stocuri arata rau de tot. Nu doar in Asia sau in UE ci in Amrica de nord si in Rusia. Cred ca e momentul sa nu ne mai intrebam daca autoritatile sunt capabile sa rezolve problema abuzurilor si a preturilor si daca sunt capabile sa asigure stocuri de carbune si combustibili lichizi ca la cum arata lucrurile va fi cea mai nasoala iarna de la criza gazelor din 2009. Cred ca trebuie sa va indreptati atentia spre problema asta, valabil si pt Redactie. De preturi si contracte putem discuta toata iarna dar haideti s-o facem la caldura.