Companiile de distributie ENEL mizeaza pe viitorii prosumatori in dezvoltarea retelelor
Monica Hodor, directorul celor trei companii de distributie controlate de grupul Enel in Romania, a declarat ca strategia companiei este implicarea tot mai mare a clientului la functionarea retelei electrice, o retea digitalizata care va fi alimentata preponderent cu energie din surse regenerabile in viitor.
“Avem in fata cea mai buna periaoda de a ne transforma prin digitalizare, prin incurajarea inovatiei. Avem nevoie de retele inteligente, tranzitia energetica trebuie sa se bazeze pe regenerabile distribuite eficient.
Sistemul energetic al UE se va baza predominant pe surse regenerabile, aproape de locul de consum. Ce ne dorim sa facem la nivelul E – Distributie este sa implicam mai mult clientii, prosumatorii, prin contorizare inteligenta și solutii avansate. La inceputul anului am anuntat ca am depașit un prag istoric in Romania: am instalat peste 1 milion de contoare inteligente in zonele in care ne desfașuram activitatea. Pana la finalul anului vom ajunge la peste 1,2 milioane de astfel de contoare instalate. Atingem un prag de 35% din total clienti”, a declarat Hodor la conferinta “Noua economie europeana și transformarea economiei romanești”, organizata de publicatia “Curs de Guvernare”.
“Investitiile totale avute in vedere in acest an depașesc 180 milioane euro, iar focusul este, bineinteles, digitalizarea. Instalam și puncte de control de la distanta, digitalizam statii, instalam in zonele rurale, investim in noi infrastructuri și in reabilitarea infrastructurii existente. Un exemplu: majoritatea posturilor de transformare instalate anul acesta sunt dotate cu echipamente de comunicatii ce asigura includerea lor in sistemul de telecontrol. Asta ne permite sa intervenim rapid de la distanta in caz de avarii. Ceea ce facem este sa transformam retelele traditionale in retele active și participative, care pozitioneaza clientul in centrul sistemului”, a mai spus Hodor.
“Imaginati-va o societate romaneasca complet electrificata cu consum eficient de energie datorat și unui contor inteligent, care sa permita un control mai bun al datelor, cu un consumator care participa direct la piata de energie prin calitatea de prosumator, și care iși incarca vehiculul oriunde s-ar afla.
Acesta este raspunsul nostru: investitii in digitalizare care conduc spre un viitor mai bun.
Promovarea surselor regenerabile, a electromobilitatii și a sistemelor de stocare va necesita la nivelul operatorului de distributie noi investitii in infrastructura, smart grid, noi baze de date. Se impune o colaborare stransa cu operatorul de transport și de sistem, precum și mecanisme specifice de tranzactionare. Operatorii de distributie au in plan atingerea tintelorde 35-40% pentru montare de contoare inteligente pana in 2028. Daca se va transpune Directiva 944 din legea energiei, s-ar putea ajunge mai devreme, in 2024, la aceste tinte”, a mai afirmat directorul companiilor E-Distributie.
Retelele electrice operate de cele trei companii E-Distributie numara peste 131.000 de kilometri, 286 statii de transformare şi 23.575 posturi de transformare. In 2020, acestea au distribuit peste 15,3 TWh de energie electrica, prin linii electrice de inalta, medie şi joasa tensiune.
da, sigur ca ca: Enel se bazeaza pe prosumatori sa le rezolve lor problemele din retele: extinderi, modernizari, reducerea pierderilor CPT, etc., etc.
…iar ei sa stea bine mersi si sa incaseze facturi…marite… pentru ca au fost facute investitii…de altii !