2020: an crucial pentru viitorul Hidroelectrica. Primul pas va fi cotarea la bursa, al doilea preluarea unor active de la CEZ si Enel
Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, controlat de stat prin Ministerul Energiei cu 80% din actiuni, este supusa in ultima vreme unor presiuni din toate partile. Dupa lovitura data de OUG 114, care oblige compania sa furnizeze 65% din productie in piata reglementata la un prêt de 111 lei/MWh, a mai aparut si ideea unei preluari/fuziuni de catre Hidroelectrica a unor companii de generare pe baza de carbune. Ideea nu este noua. Sa ne amintim ca in urma cu cativa ani se vorbea de infiintarea a doua companii energetic care sa include active ale Hidroelectrica si ale unor complexuri energetic, ulterior s-a vorbit de o singura companie bazata pe aceeasi structura, si chiar de o divizare a unor centrale apartinand Hidroelectrica, in vederea asocierii cu alti producatori. De ce a fost reesapata aceasta tema tocmai acum, cand Hidroelectrica se pregateste sa achizitioneze active si, in acelasi timp, sa lanseze procesul de listare la bursa? Greu de explicat.
Directorul general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, a aratat zilele trecute ca toate cele relatate mai sus au fost pure fantezii si ca nu au nici un fundament economic. Cum statul este insa actionar majoritar nimic nu este imposibil. Pana atunci, cele doua mari obiective de viitor ale Hidroelectrica, respective cotarea la bursa si preluarea unor active merg inainte. Astfel, Bogdan Badea a anuntat ca Hidroeletrica a intrat in linie dreapta cu pregatirea achizitiilor de active romanesti ale grupurilor CEZ si, probabil, Enel, fiind in etapa finala a selectiei consultantilor care il vor asista in procesul de achizitie.
Contractul de consultanta scos la licitatie de Hidroelectrica este unul masiv, estimat la 10 milioane euro si cu durata de cel putin 1 an si jumatate, cu posibilitate de prelungire, in functie de evolutia negocierilor cu proprietarii tintelor de achizitie, dar si de posibilele modificari de legislatie. Astfel, Hidroelectrica a primit 2 oferte la licitatia pentru “achizitia de servicii de consultanta specializata, asistenta, evaluare si intermediere fuziuni si/sau achizitii (M&A) a grupurilor CEZ Romania si Enel Romania”.
Ofertele au venit de la 2 consortii de firme, respectiv asocierea Ernst&Young SRL Romania – Ernst&Young DOO Serbia – Ernst&Young Advisory Franta si cea formata din Marsh Europe SA si Oliver Wyman SRL Italia. Garantia de participare s-a cifrat la 100.000 de euro. Din consortiul Ernst&Young mai face parte, in calitate de subcontractant, si firma de consultanta in lucrari energetice ROENG Transmission Engineering&Consulting din grupul international GOPA, cunoscuta in special pentru contractele cu Transelectrica.