0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda
Grecii au pus ochii pe potentialul regenerabil al Romaniei
Surpriza: Ministerul Energiei si-a amintit de datoriile catre furnizorii de energie

2021, an negru pentru Electrica, pierdere de peste o jumatate de miliard de lei

Posted On 1 martie 2022
By : Redactia
Comment: 0
Tag: Corina Popescu, distributia de energie, Electrica, furnizare de energie, rezultate financiare, tarife de distributie

În anul 2021, Electrica SA a obținut un profit net individual de 321,8 milioane RON, in crestere cu 7,8% față de nivelul aferent anului 2020, iar rezultatul net al Grupului Electrica a fost pierdere de 553 milioane RON, înregistrând o scădere de 941 milioane RON, comparativ cu profitul de 388 milioane RON realizat în anul precedent. Scăderea a fost generată, în principal, de evoluția în creștere accelerată a costurilor cu achiziția de energie electrică.

Rezultate 2021 2020 Δ mil. RON
Financiare (milioane RON) (milioane RON)
Venituri operaţionale 7375 6666 709
Cheltuieli operaţionale 7980 6215 1765
(Pierdere)/Profit operational -606 459 -1065
EBITDA -128 953 -1081
(Pierdere)/Profit net -553 388 -941

Dividendul brut propus a fi distribuit din profitul individual al anului 2021 inregistrat de Electrica SA este în valoare de 0,45 RON/acțiune. Valoarea totală brută a dividendelor este de 152,8 milioane RON, corespunzător unui procent de 50% din profitul net individual după repartizarea la rezerva legală, stabilită pe baza situațiilor financiare individuale auditate ale Electrica SA pentru anul 2021.

In anul 2021, EBITDA consolidată a înregistrat o scădere cu 1.081 milioane RON față de valoarea din 2020, ajungând la valoarea negativa de 128 milioane RON. Evoluția EBITDA consolidată a fost generată, în principal, de performanța segmentului de furnizare, influențată semnificativ de majorarea abruptă a prețurilor de achiziție a energiei electrice, la care se adaugă creșterea costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor tehnologice din rețele pe segmentul de distribuție.

Veniturile Grupului Electrica, în 2021, s-au ridicat la valoarea de 7.179 milioane RON, reprezentând o creștere de 10,4% față de anul precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 15,1%, în contextul evoluției prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața cu amănuntul de +12,5%, a majorării cantității de energie furnizată pe piața cu amănuntul cu 1%, dar și a creșterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au fost cu 0,7% mai mici, în principal ca urmare a scăderii veniturilor aferente serviciilor construcției retelelor electrice din acordurile de concesiune, impact negativ anulat de creșterea tarifelor de distribuție, cât și a volumelor de energie electrică distribuită, cu 5,7%.

Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică și gaze naturale au crescut cu 45,8%, la 5.695 milioane RON, în anul 2021.

Pe segmentul de furnizare, costurile cu energia electrică și gazele naturale achiziționate au înregistrat o creștere de 1.451 mil. RON, sau 36,7%, comparativ cu 2020. Această variație reprezintă efectul creșterii semnificative din anul 2021 a prețurilor de achiziție a energiei electrice,  majorare ce s-a produs atât pe segmentul concurențial, cât și pe cel de serviciu universal și furnizor de ultimă instanță (FUI), care în 2020 era segment reglementat și a fost influențat de recuperarea, sub formă de corecții pozitive, a unor pierderi din achiziție din anii anteriori, când tarifele aprobate de ANRE erau sub prețul efectiv de achiziție a energiei electrice, efect ce în 2021 nu a mai existat.

Pe segmentul de distributie, costurile cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor tehnologice din rețele (CPT) au crescut cu 393 mil. RON, sau 58,7%, tot ca urmare a majorării semnificative a prețurilor de achiziție a energiei electrice. Efectul creșterii prețurilor de achiziție a energiei electrice pentru CPT s-a resimțit cu precădere în trimestrele III și IV, când creșterea prețurilor a fost de 36%, respectiv 167% comparativ cu perioada similară din 2020.

Corina Popescu, Director General Electrica SA: „Întreaga piață de energie se confruntă cu provocări cruciale atât la nivel național, cât și european. Creșterea accelerată a prețurilor de achiziție de energie înregistrată în partea a doua a anului 2021, dar și incertitudinile generate de schimbările cadrului legislativ au avut ca și consecință deteriorarea semnificativă a situației financiare a operatorilor de distribuție, dar mai ales a companiilor de furnizare a energiei electrice și gazelor naturale. Măsurile dispuse de autorități în această perioadă dificilă au condus la costuri suplimentare pentru companiile din domeniu, expuse la prețurile extrem de mari de pe piață, cu impact direct asupra fluxului de numerar operațional, ceea ce periclitează viabilitatea financiară a acestora.

Conștienți de sensibilitatea contextului generat de volatilitatea pieței de energie, la nivelul companiilor operaționale din cadrul Grupului Electrica, am făcut eforturi majore pentru a asigura continuitatea în aprovizionare și pentru a ne consolida reziliența la șocuri viitoare. În pofida dificultăților întâmpinate în procesul de recuperare, în timp util, a costului real cu achiziția de energie, furnizorii de energie au prefinanțat, încă din luna noiembrie, schema complexă de compensare a facturilor și de plafonare a prețurilor pentru clienți. Efectul imediat a fost o creștere semnificativă a necesarului de finanțare a capitalului de lucru pentru companiile operaționale din Grup.  În acest context de piață, am adoptat o serie de măsuri  care să pregătească Grupul Electrica să acționeze agil într-o perioadă marcată de volatilitate și incertitudine, pentru a face față provocărilor din mediul intern și extern”.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Profitul Electrica in primul trimestru 2020 a fost de 80 de milioane de lei, un rezultat peste asteptariProfitul Electrica in primul trimestru 2020 a fost de 80 de milioane de lei, un rezultat peste asteptari
  • Grupul Electrica infiinteaza o noua filiala profilata pe achizitia si dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din susrse regenerabileGrupul Electrica infiinteaza o noua filiala profilata pe achizitia si dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din susrse regenerabile
  • Electrica mizeaza pe gaze pentru a-si echilibra productia de electricitateElectrica mizeaza pe gaze pentru a-si echilibra productia de electricitate
  • Face statul roman o afacere buna daca “renationalizeaza” activele CEZ din Romania?Face statul roman o afacere buna daca “renationalizeaza” activele CEZ din Romania?
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Fondul Proprietatea a înregistrat un profit net de peste 5 miliarde de lei

Next Story

Energy-Center.ro pregateste conferinta : De ce este vitala stocarea energiei in contextul Green Deal?

Articole pe aceeasi tema

Distribuție Energie Electrică România: investitii de 100 de milioane de euro in 2023

Posted On 25 mai 2023
, By Redactia
0

ANRE pregateste cresterea tarifelor de distributie la energie, asteptam reactia guvernului

Posted On 28 martie 2023
, By Redactia

Din imprumut in imprumut, Electrica ia 180 milioane de lei de la BERD  

Posted On 21 martie 2023
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna

Posted On 20 septembrie 2023

Claudiu Cazacu: Prețul petrolului pune băncile centrale în dificultate, cu efect pe dobânzi

Posted On 20 septembrie 2023

Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !

Posted On 19 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.