27 de municipii sunt in pericol de a ramane fara apa calda si caldura la iarna
Pentru ca nu pot creste subventia acordata furnizorilor, 27 de municipii sunt in pericol de a ramâne fara caldura si apa calda in sezonul rece. Vor fi afectati locuitorii, scolile, spitalele si agentii economici si, pentru a nu se ajunge in aceasta situatie se cer urgent solutii de la Guvern, scrie News.ro.
„In ultimele luni, pretul gazului a crescut in mod accelerat, ajungând de patru ori mai mare decât era iarna trecuta. Conform legislatiei europene, autoritatile locale nu au voie sa mareasca subventia. Tinând cont ca tariful nu poate creste peste limita de suportabilitate a cetatenilor, subventia nu poate fi marita, suntem in situatia in care sarcina diferentei de cost fata de iarna trecuta trebuie sa o suporte operatorul de energie termica sau bugetele locale. Costurile suplimentare sunt asa de mari, incât fara o interventie a Guvernului, toti acesti operatori – suntem 27 de municipii – risca sa intre in faliment”, a declarat Lucian Viziteu, primarul municipiului Bacau.
Acesta afirma ca efectul asupra populatiei va fi ”major si extrem de grav”. Solutiile exista, dar nu sunt usor de gasit, subliniaza Lucian Viziteu.
„Noi avem in România doi producatori, OMV Petrom si Romgaz. Costul de productie, din ce stiu, e undeva la 75 de lei pe MWh. Ar putea sa faca contracte bilaterale cu operatorul de agent termic, la un pret sub pretul pietei si tot ar ramâne in profit. O alta varianta ar fi ca Guvernul sa intervina cu o serie de masuri, ori sa subventioneze direct operatorii, ceea ce ar putea totusi sa intre in conflict cu legea liberei concurente in UE, sau sa ia masuri similare unei plafonari de preturi, dar si aici intra in conflict cu legislatia europeana, ori o compensare suplimentara”, a mai declarat Viziteu.
Edilul atrage atentia si asupra unui alt impediment. Este foarte greu pentru furnizorii de agent termic sa incheie contracte pentru a procura gazul necesar la producerea apei calde si caldurii.
Viziteu precizeaza ca au existat discutii pe aceasta tema in Asociatia Municipiilor, condusa de Emil Boc. Intre cele 27 de orase care ar putea fi afectate se regasesc Capitala, dar si municipiile Arad, Brasov, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Galati, Iasi, Miercurea Ciuc, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Suceava, Timisoara, Tulcea si Vaslui.
A fost trimisa o scrisoare din partea Asociatiei catre ministerele Energiei, Dezvoltarii si Finantelor.
„Masurile ar trebui sa vina urgent, in urmatoarele 1-2 saptamâni”, a adaugat primarul.
Cererea de gaze a crescut in 22 din tarile UE, in 2021, iar pretul gazelor este la un nivel ridicat.