60 de ani de hidroenergetica romaneasca
Ieri s-au implinit 60 de ani de la punerea in functiune a hidroagregatului 2 al CHE Stejaru, prima centrala hidroenergetica de mare putere de pe raurile interioare din Romania, moment care a constituit practic actul de nastere al hidroenergeticii din tara noastra. Amenajarea este cea mai veche din seria marilor „organizari hidroenergetice”, inceputurile ei fiind marcate de construirea barajului Izvoru Muntelui si a CHE Stejaru (astazi Dimitrie Leonida).
Hidrocentrala „Dimitrie Leonida”, apartinand din punct de vedere administrativ Sucursalei Hidroelectrica Bistrita, se afla la 15 km in aval de baraj, in satul Stejaru din comuna Pangarati. Este o centrala de inalta cadere cu lac de acumulare si derivatie sub presiune (galerie de aductiune), castel de echilibru, conducte fortate, distribuitoare, uzina electrica, bazin de linistire si canal de fuga. Caderea bruta folosita este de 149 m (94 m apar datorita barajului si 55 m prin taierea buclei raului intre Izvorul Muntelui si Stejaru de catre derivatie).
Centrala propriu-zisa este de tip semiaerian, include 6 grupuri generatoare cu turbine Francis cu ax vertical, dintre care 4 cu o putere instalata de de 27,50 MW, unul de 50 MW si unul de 55 MW (proaspat retehnologizat). Manevrarea interioara a agregatelor se face cu doua poduri rulante cu o capacitate de 125 tone sarcina. Evacuarea apei se face in aval printr-un bazin de linistire, de unde ajunge in lacul Pangarati printr-un canal de fuga de 1.185 m. Statia electrica exterioara are tensiunea de livrare de 110/220 kV.
”Ne dorim sa continuam lucrarile remarcabile incepute de predecesorii nostri si sa ne ridicam la inaltimea a ceea ce au visat acestia pentru generatiile viitoare. Avem nu doar vointa, ci si capacitatea financiara sa ducem la bun sfarsit investitiile pe care ni le-am asumat si ducem o lupta continua in aceasta directie, fie ca e vorba de retehnologizari, modernizari sau de proiecte noi.” – a declarat dl Bogdan Badea, presedintele directoratului Hidroelectrica.
Reamintim ca – pentru retehnologizarea CHE Dimitrie Leonida – Stejaru, Hidroelectrica a semnat in anul 2015 un contract de lucrari la cheie in valoare de 75 milioane de euro. Anul acesta a fost finalizat procesul de retehnologizare a primului hidroagregat (HA nr. 6) din totalul de sase, care pe langa faptul ca intrat astfel intr-un nou ciclu de viata si exploatare comerciala, a beneficiat si de o crestere a puterii de la 50 la 55 MW.
Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, fiind o companie vitala pentru un sector strategic, cu implicatii in siguranta nationala. Compania exploateaza un numar de 209 centrale, avand o putere instalata totala de 6.482 MW.