A dat norocul peste noi? Guvernul anunta o investitie de un milliard de dolari intr-o fabrica de panouri solare si de un alt milliard de euro in termocentrala de la Mintia
Dacă ar fi să luăm de bune declarațiile primului ministru după întâlnirile de ieri de la guvern cu investitori în domeniul energetic, mai că ne vine să zicem că L-am prins pe Dumnezeu de un picior. Cu alte cuvinte am tras un loz de peste două miliarde de euro ântr-o mare fabrică de panouri solare și într-o nouă capacitate energetică de 1500 MW, la Mintia. Cu așa ceva nu te întâlnești în fiecare zi. Sceptici cum suntem după experiența ultimilor ani ne rezervăm dreptul a a nu ne entuziasma prea tare în urma declarațiilor premierului Ciucă. Dacă ele se vor adeveri înseamnă că România poate deveni o țară de interes major pentru investiții în această zonă a Europei. Să fie într-un ceas bun.
Producătorul german de panouri solare AE SOLAR va produce panouri solare în România, printr-o investiție de un miliard de euro într-o fabrică, arată un comunicat al Guvernului, după ce premierul Nicolae Ciucă a participat la o întrevedere cu reprezentanții companiei și ai Rețelei Universităților de la Marea Neagră. Aceasta ar fi una dintre cele mai mari investiții anunțate în ultimii ani în România. O investiție similară a fost vehiculată anul trecut, când mai mulți oficiali spuneau că grupul german Varta, unul dintre cei mai mari producători mondiali de baterii pentru automobile, industriale și de consum, vrea să investească un miliard de euro într-o fabrică de baterii din România. Ulterior, compania a transmis că amână investiția.
„Cu acest prilej, compania AE SOLAR a anunțat că va deschide o fabrică de producere a panourilor solare în România, valoarea totală a investiției fiind de un miliard de euro. În faza inițială, acest proiect mai amplu va avea o capacitate de 2 GW, iar la finalizarea integrării complete a fluxurilor de producție în România va atinge 10 GW, ceea ce reprezintă o treime din necesarul european”, arată comunicatul Guvernului.
Reprezentanții companiei au confirmat că vor operaționaliza prima fază în acest an, arată Executivul.
Guvernul mai transmite că vor fi analizate resursele care pot fi asigurate prin finanțări europene sau de la bugetul de stat, pentru a sprijini realizarea proiectului.
„În privința modalităților de a susține dezvoltarea aplicabilității investiției de amploare, vor fi implicați specialiști din cadrul Rețelei Universităților de la Marea Neagră, care vor putea coopera prin intermediul unui parc științific complementar facilităților de producție”, mai arată comunicatul.
„Această investiție va plasa România în centrul producției europene de panouri solare, contribuind substanțial nu doar la independența energetică, dar și la protejarea mediului, prin folosirea energiei regenerabile, curate, pentru producerea de electricitate. Guvernul răspunde, astfel, nu doar unei cerințe asumate la nivel european, dar și nevoii resimțite de cetățeni și companiile private de a accesa soluții ieftine și prietenoase cu mediul pentru a avea energie”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
AE Solar a fost înființată ca o companie de instalații în 2003 de Alexander Maier și frații săi, Victor și Waldemar, în Königsbrunn, Germania. Compania a lansat producția manuală de asamblare a modulelor fotovoltaice de 50 MW/an în 2009, în Hongzhe din China, cu o extindere ulterioară în aceeași locație la 150 MW/an, cu o linie de producție semiautomată instalată în 2013, la 250 MW/an extinsă în 2016, la 525 MW/an, cu o linie de producție robotizată complet automatizată instalată în 2017. Până în 2019, AE Solar a ajuns la trei fabrici de producție în Turcia (2021), Georgia (2019) și China (2009). AE Solar a ajuns la o capacitate anuală de 2,5GW prin fabricile de producție din Europa și Asia, precum și prin sucursalele din Mexic, Brazilia și Arabia Saudită. Compania are 1.200 de angajați la nivel mondial (date din anul 2020).
Nici irakienii nu se lasă mai prejos
Tot ieri, premierul Nicolae Ciucă a participat la o întrevedere cu reprezentanții companiei Mass Global Energy Rom, parte a grupului din Iraq Mass Group Holding, care au anunțat un plan de investiții de peste un miliard de euro în termocentrala de la Mintia.
„În cadrul întâlnirii, a fost prezentat planul de investiții în valoare de peste un miliard de euro, care va transforma termocentrala în cea mai mare și eficientă capacitate de producție a energiei electrice pe gaz din Uniunea Europeană. În acest sens, vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care vor permite, în acord cu taxonomia europeană, producerea a cel puțin 1500 MW”, arată un comunicat de presă al Executivului.
Conform acestuia, prima etapă a investiției va fi finalizată într-un termen de 24 de luni, urmând ca proiectul să ajungă la maturitate deplină în 36 de luni. Componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen, mai precizează Guvernul.
„Resursele noastre naturale reprezintă un atu important, mai ales în această perioadă, în care nevoia de a asigura securitatea energetică a țării este amplificată de dezechilibrele generate de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei. România are nevoie să își valorifice cât mai bine rezervele de gaz, iar Guvernul a făcut deja demersuri importante în acest sens. Gazele de la Marea Neagră, care pot asigura în prezent deja zece la sută din consumul anual intern, vor transforma, în următorii ani, țara noastră, într-unul dintre cei mai mari producători de gaze din UE. Centrala de la Mintia, care va folosi gazul drept resursă de producere a curentului electric, va putea beneficia din plin de aceste resurse, astfel încât să consolidăm, pe de o parte, producția noastră de energie electrică, asigurând consumul intern, dar să o și putem exporta, ajutând Republica Moldova și partenerii noștri din Uniunea Europeană”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.
În august 2022, activele termoentralei Mintia au fost vândute de statul român către compania Mass Global Energy Rom, parte a grupului din Iraq Mass Group Holding, tranzacţia ridicându-se la 91,2 milioane de euro, fără TVA. Mass Group Holding este un grup din Iraq, înregistrat în Insulele Cayman, cu sediul central în Aman, Iordania.
Termocentrala a aparţinut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, care, aflată în procedură de insolvenţă, a valorificat-o în cadrul unei licitaţii publice din data de 26 august 2022. Tranzacţia în valoare totală de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA, a fost achitată în două tranşe, respectiv 10 milioane euro la înscrierea la licitaţia publică şi 81 milioane euro la 27 decembrie 2022, după ce condiţiile solicitate de cumpărător au fost îndeplinite de către Transelectrica şi Transgaz.
”Ne bucurăm că tranzacţia a fost realizată la timp şi astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanţă strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a ţării noastre şi va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producţie mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiţii de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă şi o producţie de cel puţin 1.290 MW”, a precizat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL, administratorul judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA.
Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus câteva condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Acesta are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. Transelectrica şi Transgaz au acordat avizele şi autorizaţiile necesare pentru demararea investiţiilor.