0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

A inceput constructia „autostrazii” de gaze BRUA:stim de unde incepe dar inca nu stim unde se termina si cand va fi recuperata investitia

Posted On 4 iunie 2018
By : Redactia
Comment: 0
Tag: aprovizionarea cu gaze a Europei de est, gazele de la Marea Neagra, Gazprom, incperea lucrarilor la BRUA, South Stream, Transgaz

Compania nationala de transport gaze naturale, Transgaz, a anuntat ieri ca lucrarile la gazoductul BRUA au inceput pe teritoriul Romaniei. Conducta, care va avea o lungime de 479 KM numai pe teritoriul Romaniei este primul proiect regional major in domeniul transportului de gaze in care tara noastra este implicata, dupa ce a ratat alte proiecte de anvergura, cum ar fi Nabucco sau transportul de gaze lichefiate (AGRI) prin care o parte din gazele de la Marea Caspica urmau sa ajunga in Romania. Cu toate ca salutam determinarea companiei Transgaz de a realiza conducta BRUA, avem serioase semne de intrebare vizavi de eficienta acestui gazoduct si mai ales de termenul de recuperare al investitiei in conditiile in care Ungaria va stopa prelungirea conductei pana in Austria. Cert este ca ne-am bucurat de o finantare europeana de aproape 180 de milioane de euro (circa 40% din valoarea declarata a proiectului) si in aceste conditii am decis sa ne asumam demararea constructiei.

Prin comparatie amintim ca tot ieri, Grupul rus Gazprom a anuntat ca va acorda un credit de pana la 2,14 miliarde euro subsidiarei sale South Stream Transport B.V., care construieste conducta destinata sa faca legatura intre Rusia si Turcia via Marea Neagra. Gazprom a precizat ca imprumutul va fi utilizat pentru refacerea capitalului de lucru si va avea o rata anuala a dobanzii de 3,98%. Imprumutul ajunge la maturitate in data de 30 decembrie 2023.

South Stream Transport B.V. este o societate cu sediul la Amsterdam, Olanda. Compania este o subsidiara a grupului Gazprom responsabila pentru supervizarea constructiei sectiunii offshore a gazoductului TurkStream din Marea Neagra. Si nu este singurul proiect de anvergura in care grupul rusesc este antrenat, in perspectiva cresterii dependentei Europei de gazele rusesti. Prin comparatie cu proiectele Gazprom, BRUA este un proiect minor, dar major pentru Romania, care nu a investit in interconexiunile de gaze mai nimic in ultimii 30 de ani.

Cu o lungime de 900 de kilometri, gazoductul TurkStream va lega Anapa de regiunea Thracia de pe coasta turceasca a Marii Negre. Una din cele doua linii ale gazoductului este destinata aprovizionarii pietei din Turcia cu gaze naturale rusesti iar cea de-a doua ar urma sa transporte gaze naturale catre tarile din sudul si sud-estul Europei. Fiecare din cele doua linii ale gazoductului TurkStream ar urma sa aiba o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an. Costul total al proiectului este estimat la 11,4 miliarde de euro.

Am putea spune ca ne aruncam cu capul inainte, determinati fiind de banii primiti de la Uniunea Europeana, de gazele ce vor fi exploatate in Marea Neagra si de o dorinta iluzorie de a deveni un jucator regional in aceasta parte a Europei. Avem insa niste probleme la care nu am venit pana in momentul de fata cu nici un raspuns: care va fi sursa de aprovizionare a BRUA, unde vor ajunge gazele, ce rol va avea Gazprom in aceasta ecuatie, cum vor juca bulgarii, ungurii sau austriecii? Mai mult, deja se fac previziuni conform carora gazele extrase din Marea Neagra vor lua directia inspre Ucraina si Moldova si mai putin spre Vestul Europei (cu exceptia cantitatilor ce vor fi consumate in Romania). Lucrurile sunt extrem de complexe si taxele de transport si de tranzit pe care Transgaz le va percepe dupa darea in functiune a conductei BRUA, nu stim (nici nu s-a comunicat), in cat timp vor duce la recuperarea investitiei. Multe intrebari la care inca nu avem raspuns. Deocamdata prezentam mai jos comunicatul Transgaz:

” Transgaz, una dintre cele mai importante companii din portofoliul Ministerului Economiei, a demarat ieri contructia conductei BRUA, un proiect de interes national. Transgaz construieste infrastructura de pe teritoriul Romaniei, din coridorul Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria, Faza 1 (BRUA – Faza 1) – un proiect sustinut de Comisia Europeana, important la nivel national si regional, pentru ca duce la diversificarea surselor de gaz.

Proiectul BRUA – Faza 1 presupune  constructia conductei de transport gaze naturale Podisor-Recas, in lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) si presiunea de proiectare de 63 bar. Valoarea totala estimata pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.

In cadrul BRUA – Faza I, Transgaz lucreaza deja, din 14 aprilie, la cele 3 statii de comprimare gaze de la Podisor, Jupa si Bibesti. 40% din cheltuielile eligibile estimate sunt acoperite de Uniunea Europeana, printr-un grant in valoare 179,3milioane de euro.

Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat ca transportatorul national de gaze are resursele si capacitatea necesare pentru finalizarea proiectului BRUA, cu respectarea angajamentelor financiare si a termenelor  asumate. “Lucrarile le supraveghem cu exigenta, si la firul liniar, adica la conducta, si la statiile de comprimare. Suntem in contact permanent cu constructorii, ca sa ne asiguram ca lucrarile sunt in grafic si ca indeplinesc standardele de calitate si siguranta necesare. Segmentul BRUA de pe teritoriul Romanei ne va permite  sa  incasam sume importante de bani din tarifele de transport si tranzit”, a spus Ion Sterian, Directorul General al Transgaz.

La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirectional de gaze naturale spre: Bulgaria – prin interconectorul Giurgiu – Ruse,  1,5 miliarde Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la granita si Ungaria, – prin interconectorul Horia – Csanadpalota, a 1,75 miliarde Smc/an (200.000 Smc/h), la 40 bar la granita.

Proiectul BRUA Faza I este prioritar la nivel national si regional. El este inclus in lista proiectelor Central East South Europe Gas Connectivity (CESEC), pentru ca aduce o contributie semnificativa la cresterea si urantei in aprovizionarea cu gaze naturale si a gradului de interconectivitate regionala.

SNTGN Transgaz SA este una dintre cele mai performante companii din portofoliul Ministerului Economiei. Este operatorul tehnic al Sistemului National de Transport (SNT) gaze naturale si asigura indeplinirea strategiei nationale privind transportul intern si international al gazelor naturale si dispecerizarea gazelor naturale, in conditii de eficienta, transparenta, siguranta, acces nediscriminatoriu si competitivitate.”

 

 

Articole pe aceeasi tema

  • Un pas mic, dar care ar putea deveni mare, daca Transgaz reuseste sa duca pana la capat expansiunea in tarile vecine si realizarea BRUAUn pas mic, dar care ar putea deveni mare, daca Transgaz reuseste sa duca pana la capat expansiunea in tarile vecine si realizarea BRUA
  • De la „Nu se poate fara gazele rusesti” la „Epoca gazelor rusești la final”De la „Nu se poate fara gazele rusesti” la „Epoca gazelor rusești la final”
  • Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?
  • Fara focuri de artificii la inaugurarea gazoductul Iasi-Chisinau. Magistrala de gaze este echivalentul Podului de Flori din urma cu 30 de ani!Fara focuri de artificii la inaugurarea gazoductul Iasi-Chisinau. Magistrala de gaze este echivalentul Podului de Flori din urma cu 30 de ani!
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Unitatea 1 de la Cernavoda a fost reconectata la SEN, dupa oprire planificata pentru mentenanta

Next Story

Inscrierile in competitia Energy Globe Award se prelungesc cu doua saptamani

Articole pe aceeasi tema

Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect

Posted On 25 februarie 2021
, By Redactia
0

Ne-a fost frica sa nu ne ia rusii gazele de la Marea Neagra. Putem sta linistiti, nu intereseaza pe nimeni

Posted On 9 februarie 2021
, By Redactia

Care sunt costurile pentru consumatorii din Romania daca BRUA nu transporta gaze?

Posted On 29 noiembrie 2020
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Un italian apropiat mafiei calabreze “Ndragheta” a oferit 15 milioane de euro pentru achizitia ruinelor CET Brasov

Posted On 18 aprilie 2021

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.