Acolo sus,cineva nu iubeste prosumatorii ?
Au devenit prosumatorii o problem reală pentru sistemul energetic, în sensul în care rețeaua existentă nu este pregătită pentru a prelua surplusul de energie al acestora? Se pare ca, da. Ritmul în care distribușiile de energie investesc în modernizarea rețelelor este rămas mult în urmă prin comparație cu creșterea accelerată a numărului de prosumatori. A apărut un paradox la nivelul autorităților, care nu știu cum să gestioneze problema. În timp ce statul, prin intermediul Ministerului Mediului, încurajează instalarea de panouri fotovoltaice pe locuințe subvenționând acest lucru prin Programul Casa Verde, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei, Transelectrica șii distribuitorii de energie avertizează că lucrurile au scăpat de sub control. În încercarea de a gestiona rolul prosumatorilor în sistem, după lungi dezbateri, s-a ajuns la concluzia că trebuie impusă obligația pentru prosumatori de a-și instala și sisteme de stocare, aceasta fiind singura soluție de a reduce dezechilibrele. A fost introdusă și subvenția pentru achiziția bateriilor de stocare și totul părea că se îndreaptă spre rezolvarea problemei. Numai că, legea care prevedea aceste lucruri, a fost trimisă spre reexaminare la Parlament de către președintele României și, ce să vezi, surpriză: Senatul a decis ca prosumatorii deja activi să fie exceptați de la obligația de a-și instala baterii de stocare, fiind valabilă obligația doar pentru prosumatorii nou intrați. Un lucru bun, de altfel. Numai că în avântul lor de a arăta cât de îngrijorați sunt de problema prosumatorilor, senatorii au pulsat și au eliminate în totalitate obligația stocării. Să nu ne grăbim cu concluziie, căci intervine Ministerul Mediului, care precizează că Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024 cuprinde, pentru prima oară, finanţarea și a stocării curentului electric care este produs în gospodărie, prin acumulatori, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, cu două zile înainte de debutul programului.
„Noutatea programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice 2024 este legată de faptul că pentru prima oară finanţăm şi stocarea. Cu alte cuvinte, curentul pe care îl producem în timpul zilei îl putem consuma în propria gospodărie noaptea, folosind acumulatori de minim 5 kilowaţi, pe care îi finanţăm tot cu 90%, aşa cum finanţăm şi panourile fotovoltaice”, a afirmat Fechet după şedinţa de guvern, întrebat în legătură cu acest program, și citat de Agerpres.
El a menţionat că această decizie a fost luată ca urmare a faptului că „un număr însemnat de prosumatori se trezeau că erau decuplaţi de la reţea în mijlocul zilei”.
„Acest lucru bineînţeles că nu pot decât să-l dezaprob, însă e o chestiune tehnică în legătură cu care nu avem mare lucru de făcut şi, din acest motiv, am decis şi finanţarea bateriilor. În măsura în care vom constata că ne atingem scopul acestui program, am discutat deja cu preşedintele AFM ca în viitor să avem o sesiune dedicată pentru finanţarea acumulatorilor, a acelor prosumatori care, fie prin intermediul programului Casa Verde Panouri Fotovoltaice, fie din buget propriu şi-au instalat panouri pe casă, dar nu şi acumulatori. Aş mai sublinia faptul că asta presupune o modificare semnificativă a instalaţiei, pentru că inclusiv toate celelalte componente ale acestor echipamente trebuie adaptate în sensul în care să susţină şi baterii, lucruri care nu se întâmplă în toate situaţiile”, a explicat ministrul.
Pe cine să credem în această situație?
Pe fondul confuziilor la nivel legislative intervine și Autoritatea de reglementare în energie, care ridică problema mult mai tranșant și dintr-o altă perspectivă. Mircea Man, vicepreşedintele al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), spune categoric: ”Creşterea numărului de prosumatori în România este una haotică, în funcţie de fondurile obţinute de la Ministerul Mediului, dar şi de capacitatea fiecărei persoane fizice de a investi în acest sens. Astăzi vorbim de 150.000 de prosumatori şi până la finalul anului vorbim de 200.000. Este o dezvoltare haotică, în funcţie de cum se obţin fondurile de la Ministerul de Mediului, de capacitatea fiecărei persoane fizice de a investi. Nu este o soluţie, câtă vreme nu s-a investit în sistemele de distribuţie de-a lungul timpului. Atragerea de fonduri europene este o prioritate. N-am văzut în PR4 (perioada a patra de reglementare, n.r.) că investiţiile pe fonduri europene au fost substanţiale. Am trecut printr-o criză energetică, a venit Guvernul cu subvenţie, mă întreb ce se va întâmpla din 1 aprilie anul viitor, 2025. Sunt întrebări pe care şi le pune populaţia. Astăzi, autoritatea este sufocată de petiţii care se referă strict la facturare. Aproape tot personalul de la control şi petiţii este blocat în activităţi de genul ăsta”, a menţionat Mircea Man, la a XII-a ediţie a conferinţei “Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.
Potrivit acestuia, aşa cum au fost aprobate tarifele în perioada a patra de reglementare, se are “foarte mare grijă şi în perioada a cincea de reglementare”.
“Trebuie să vedem dacă tarifele pot fi suportate de către cetăţeni. Nu cred că astăzi sau într-un program de reglementare eu pot să vin şi să fac investiţii foarte mari, ştiind că operaţia va ieşi bine, dar pacientu-i mort. Adică eu, ca şi cetăţean, ca om care văd ce înseamnă greutatea de a plăti consumul, vin cu un tarif mai mare, nu cred că va fi o soluţie care să împace şi programul de investiţii şi ceea ce poate suporta populaţia, ori acest lucru trebuie să fie într-un echilibru”, a adăugat vicepreşedintele ANRE.
Concluzia?