0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda
Grecii au pus ochii pe potentialul regenerabil al Romaniei
Surpriza: Ministerul Energiei si-a amintit de datoriile catre furnizorii de energie

Acu` e acu`: va gasi Transgaz gaze pentru a mentine in functiune reteaua de transport pe timpul iernii?

Posted On 19 octombrie 2021
By : Redactia
Comment: 0
Tag: echilibrarea sistemului, Gazprom, pretul la gaze naturale, servicii de echilibrare, sistemul national de transport gaze, Transgaz

Monopolul transportului de gaze din Romania, Transgaz, a scos la licitatie in SICAP (Registrul Electronic al Achizitiilor Publice) un contract sectorial cu o valoare de 477 –  600 de milioane lei pentru achizitia urgenta a 80-100 de milioane metri cubi (427.000 MWh) de gaze necesare la iarna. Compania motiveaza ca are nevoie de aceste cantitati la dispozitie pentru ca sunt semnale ca vor exista distorsiuni ale fluxurilor de gaze in lunile din sezonul rece si ca piata interna nu poate oferi cantitatile necesare, scrie Economedia.

„Data fiind cresterea preturilor la gazele naturale in anul 2021, precum si previziunile aferente volumelor de gaze disponibile pentru tranzactionare pe pietele bursiere, exista posibilitatea ca in perioada (decembrie – martie) produsele standardizate pe termen scurt disponibile pe platformele de tranzactionare sa nu ofere raspunsul necesar pentru a mentine reteaua de transport in limitele sale operationale. In acest sens este necesara achizitia complementara a serviciilor de echilibrare, pentru asigurarea echilibrarii fizice a SNT. Conform definitiei din Regulamentul European nr 312/2014 „Serviciu de echilibrare” se defineste ca un serviciu furnizat unui operator de sistem de transport prin intermediul unui contract in domeniul gazului, necesar pentru a acoperi fluctuatiile pe termen scurt ale cererii sau ofertei de gaz, care nu reprezinta un produs standardizat pe termen scurt.

Consideram necesara apelarea la serviciile de echilibrare, ca o alternativa la produsele standardizate pe termen scurt, pentru zilele in care aceste produse nu pot oferi un raspuns fiabil si eficient in gestionarea in conditii de siguranta a sistemului national de transport. Mai precis, consideram necesara existenta unui contract pentru servicii de echilibrare care sa poata oferi OTS flexibilitate pentru echilibrarea fizica a SNT, doar pentru situatiile in care nu sunt disponibile produse standardizate pe termen scurt si implicit nu este posibila achizitionarea acestora pe pietele din Romania”, este descrierea achizitiei.

Transgaz asteapta oferte din import, pana in 18 noiembrie, adica intr-o luna. Livrarile ar urma sa fie pentru patru luni, cu termen limita 31 martie. Gazele pot veni zilnic, sau cu o periodicitate ceruta de companie, punctele de intrare in tara putand fi Isaccea, dinspre Ucraina, Negru Voda, dinspre Bulgaria, Ungheni, dinspre Basarabia, sau Arad, dinspre Ungaria. In toate cazurile, originea gazului este aceeasi: Gazprom, chiar daca poate fi in proprietatea unor alte firme.

Pret tinta, dar poate fi si cu 30% mai mare

In Caietul de Sarcini al licitatiei, este precizat ca Transgaz are nevoie de 80 de milioane de metri cubi de gaze – 858.000 MWh, dar poate suplimenta cu 25% aceasta cantitate, de unde intervalul de pret oferit. Pretul tinta este de  427 lei/MWh, corespondent mediei tranzactiilor pe Bursa Romana de Marfuri din perioada 28 septembrie – 7 octombrie, dar Transgaz ar accepta si oferte de pret cu pana la 30% mai mari, daca disponibilitatea livarii este imediata, ceea ce face ca pretul tinta sa urce la aproape 570 de lei/MWh, adica 120 de euro/MWh.

Este un pret astronomic pentru gaz, gandindu-ne ca recordul din toate timpurile, de pana acum, pe pietele europene, a fost atins la inceputul acestei luni, la bursa de la Londra – 100 de euro mia de metri cubi. In prezent, la Viena, hub-ul de gaze Baumgarten – referinta pentru Europa Centrala si de Sud-Est, tranzactiile futures pentru noiembrie se fac la circa 80 – 90 de euro/MWh.

Nu este pentru prima data cand Transgaz face achizitii de gaze pentru echilibrarea SNT, dar este pentru prima data, dupa multi ani, cand achzitia are o valoare atat de mare, pentru o perioada atat de timp de scurt.

Ofertele vor fi departajate prin pret – 99% si prin suportul (1%) pe care firma ce doreste sa-si vanda gazele il ofera Transgaz. Ce vrea transportatorul este ca „prestatorul sa desemneze o persoana de contact dedicata disponibila pe e-mail si/sau telefon pentru Beneficiar.”

Faptul ca aceasta iarna ar putea aduce unele probleme in alimentarea cu gaze a populatiei, institutiilor si firmelor din Romania a tot fost mentionat in spatiul public. Preturile uriase ale gazului si gradul relativ mic de umplere a depozitelor, nu numai la noi, in toata Europa, a facut ca pe tot continentul sa existe o lupta acerba pentru securizarea cantitatilor necesare pentru la iarna. La noi, marii furnizori au recunoscut ca exista temeri ca nu vom putea avea suficiente gaze, mai ales daca iarna va fi rece. E.ON si ENGIE au precizat public ca au facut solicitari la Gazprom pentru suplimentarea cantitatilor, insa au fost intampinati de refuzuri. Pe de alta parte, presedintele Putin al Rusiei a precizat, intr-o interventie publica, ca Gazprom isi onoreaza toate obligatiile catre UE, ba mai mult, este gata sa suplimenteze cantitatile livrate.

Romania are circa 2,3 miliarde de metri cubi de gaze in depozite, semnificativ mai putin decat anul trecut, cand erau 3,1 miliarde, in aceeasi perioada. „Avem suficiente gaze, nu ar trebuie sa avem probleme”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru Economedia.ro. Extractia de gaze a inceput deja, in ciuda faptului ca nu suntem inca in 1 noiembrie, startul oficial al sezonului de extractie. Mai producem local circa 26 milioane de metri cubi zilnic si importam ati 9 milioane de metri cubi. Istoric, in cele mai reci zile din iarna, consumul ajunge la 70 de milioane de metri cubi iar extractia nu poate merge mai mult de 20 de milioane de metri cubi. Restul de 50 de milioane trebuie acoperit de productia curenta si de importuri.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Echilibrarea sistemului national de transport gaze ne-a costat aproape 3 milioane de euro pentru cateva zile de frig, problemele nu s-au terminat insaEchilibrarea sistemului national de transport gaze ne-a costat aproape 3 milioane de euro pentru cateva zile de frig, problemele nu s-au terminat insa
  • Rusii mai tranziteaza gaze pe teritoriul Romaniei pana la sfarsitul anului, ce urmeaza dupa?Rusii mai tranziteaza gaze pe teritoriul Romaniei pana la sfarsitul anului, ce urmeaza dupa?
  • Investitiile pentru Sistemul de Transport gaze, in urmatorii 10 ani, se apropie de 4 miliarde de euroInvestitiile pentru Sistemul de Transport gaze, in urmatorii 10 ani, se apropie de 4 miliarde de euro
  • Transgaz renunta la gazoductul Gheraiesti-Siret, care urma sa faca o noua interconexiune cu UcrainaTransgaz renunta la gazoductul Gheraiesti-Siret, care urma sa faca o noua interconexiune cu Ucraina
Despre autor
  • google-share
Previous Story

In apararea pietelor

Next Story

Nuclearelectrica, prima companie romaneasca care se alatura Forumului Economic Mondial

Articole pe aceeasi tema

0

O companie românească sparge frontul energetic din est

Posted On 6 septembrie 2023
, By Redactia
0

Cum poate fi luat la puricat OMV Petrom de catre ANAF si alte institutii ale statului, in cazul taxei de solidaritate

Posted On 17 ianuarie 2023
, By Redactia

Investitiile pentru Sistemul de Transport gaze, in urmatorii 10 ani, se apropie de 4 miliarde de euro

Posted On 1 noiembrie 2022
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna

Posted On 20 septembrie 2023

Claudiu Cazacu: Prețul petrolului pune băncile centrale în dificultate, cu efect pe dobânzi

Posted On 20 septembrie 2023

Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !

Posted On 19 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.