0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
AFEER Academy a specializat intr-un an peste 800 de cursanti
Investigatie a Consiliului Concurentei la Electrica si CEZ
Enel aduce Homix in Romania, un sistem inteligent de economisire a energiei
Linia electrica Cernavoda-Stalpu se construieste cu materiale de fabricatie romaneasca
ANRE a stabilit ca investitiile in reteaua de gaze vor fi de 2,274 miliarde lei, pentru 2020
Aristotel Jude, inca 4 luni de provizorat la conducerea Romgaz
Enel X instaleaza 25 de statii de incarcare rapida, in 12 orase
Schimb de stafeta la varful ANRM: Daniel Grigoroiu-Norocel il inlocuieste pe Nicolae Turdean
Creantele Transelectrica sunt in valoare de 47,6 milioane lei
Romgaz se arunca in competitia pentru gazele din Marea Neagra

Adevaruri nespuse despre piata energiei electrice.

Posted On 19 noiembrie 2017
By : Redactia
Comments: 2
Tag: conferintele Energy-Center, consum, criza energetica, Gabriel Dumitrascu, piata energiei din Romania, producatori de energie, productie, strategia energetca

Gabriel Dumitrascu

Provocat de unele interventii publice, mi-am propus sa incerc pentru publicul mai putin familiarizat cu energia, dar interesat, o alta abordare pentru a afla raspunsul la intrebarea, de ce asistam, de la inceputul anului, la o crestere spectaculoasa a pretului de tranzactionare a energiei electrice? Ce se petrece? Care sunt cauzele? Cum am ajuns aici?
Este bine cunoscut ca in economia de piata pretul unei marfi este rezultatul punctului in care cererea se intalneste cu oferta. Daca se produce mai mult decat se cere si se consuma, nu se poate mentine stabilitatea pretului.
Dupa contractia industriei romanesti si reducerea semnificativa a consumului de energie, suntem injectati cu truismul, devenit slogan, ca Romania dispune de o supracapacitate de productie a energiei electrice. Aceasta realitate cantitativa, neanalizata si calitativ, a devenit dintr-un avantaj, o vulnerabilitate si este una din cauzele cresterii preturilor de tranzactionare a energiei electrice. Desigur ca aceasta vulnerabilitate s-a manifestat doar in conjunctie cu anumiti factori favorizanti, care au grabit declansarea si cronicizarea unei evolutii ce pare de tip tornada si din care, aparent, nu putem iesi.

Romania anului 2017 nu a suferit de o criza de oferta cantitativa a energiei electrice(Slava Domnului!), cuplarea la piata europeana regionala de energie ne fereste, pana la un punct, de o astfel de situatie. Romania a suferit si sufera de o criza de energie electrica la preturi competitive(predictibile), care sa acopere cererea de consum si in momentele de varf de consum.

Fara a intra in detalii, incerc sa fac o analiza calitativa a surselor de energie electrica predictibile, pe care se poate conta oricand, in orice situatie. O astfel de analiza lipseste din proiectul de strategie energetica nationala. Din punct de vedere calitativ, conform perceptiei consumatorului, energia electrica produsa de X sau de Y se diferentiaza prin pret. Iar pretul, fiind economie de piata orientata spre profitabilitate, trebuie sa fie cu ceva mai mare decat costul de productie.

Un pret de vanzare al energiei de catre producaror de 175 lei/mwh(megawattora), presupune ca acesta are un cost de productie de cel mult 170 lei/mwh. Un pret de 175 lei/mwh se traduce printr-un pret final, in factura consumatorului de cca. 0,45 lei/kwh(kilowattora), apropiat cu ce am fost obisnuiti in ultimii ani.

Romania,conform surselor oficiale, dispune de capacitati instalate de productie energetica de peste 22.000 mw. Consumul de-a lugul anului a variat intre 6.800-7.200 mwh, in cele mai multe zile din an, atingand varfuri de consum de 9.700mwh( ianuarie 2017) sau in jur de 9.000 mwh in zilele caniculare din vara.
Aparent, nu ar trebuii sa apara probleme. Si totusi?

Cand faci analiza de senzitivitate a sistemului, sa vezi masura in care productia de energie electrica poate sa satisfaca cererea de consum, in orice moment si in orice conditii, lasi de o parte sursele de energie regenerabile(vant si soare), datorita impredictibilitatii acestora, dar si sursele clasice de productie care din diverse motive nu sunt disponibile(avarii, revizii, neasigurarea combustibililor). In aceasta ipoteza, poti sa intelegi mai bine care este nivelul de rezilienta(definit de capacitatea sistemului de productie energie electrica de a face fata tuturor provocarilor si de a absorbi socurile, pastrandu-si functiile pentru care a fost creat, si anume: sa satisfaca cererea de consum in orice moment). Prin urmare, mai ramane disponibila o capacitate totala de productie energie electrica de cca.11.000 mw, provenind din capacitati de productie pe carbuni, hidro, nuclear si pe hidrocarburi.
Inca, nu e rau!
Sa analizam, care dintre aceste surse de productie se incadreaza in maximul de cost, convenit ca acceptabil pentru consumator, de 170 lei/mwh.
Energia nucleara vine cu un aport de 1400 mwh.
Energia produsa pe carbune aduce inca 1600 mwh. Doar 5 grupuri energetice, din cele 11 disponibile de la Complexul Energetic Oltenia, pot, in anumite conditii, sa produca la acest cost. Restul grupurilor pe carbune, inclusiv cele din Oltenia si Hunedoara, produc cu costuri mult mai mari.
Dintre sursele de productie pe hidrocarburi, doar centrala de la Brazi, cu 800 mwh, se incadreaza in acest cost.
In ceea ce priveste sursele hidroenergetice, limitarile provin din hidraulicitatea redusa in conditii de canicula sau ger prelungit, astfel ca putem conta, in conditii normale, doar pe un maxim de 2500mwh. In plus, exista o variatie anuala a productiei de energie provenita din surse hidroenergetice, aceasta variind intre 19Twh, in anii ploiosi si 12Twh, in anii secetosi.

Insumand, constatam ca sistemul electroenergetic romanesc poate oferi in mod normal si predictibil 6.400mwh, proveniti din surse clasice, la un cost de productie de sub 170 lei/mwh.
Cand hidraulicitatea e ridicata, pentru perioade de catava zile, putem beneficia de inca 1000-1700 mwh din surse hidroenergetice. La fel, cand bate vantul si e soare, in sistem mai pot intra inca 1000-3000 mwh la un cost competitiv.
In astfel de situatii, consumul cuprins intre 6.800-8000mwh, poate fii acoperit, teoretic, cu o productie de energie la costuri de productie de sub 170 lei/mwh, care sa duca la preturi medii de tranzactionare in jur de 175 lei/mwh.
In scenariul descris mai sus, atunci cand un grup important devine inoperabil, apar situatiile de avertizare.
Situatiile de criza de oferte la pret competitiv ale sistemului electroenergetic national apar atunci cand cererea de consum e ridicata la peste 8000mwh, hidraulicitatea e redusa, nu bate nici vantul si se intampla sa fie indisponibilizata si o capacitate insemnata de productie.Aceste situatii sunt depasite prin intrarea in sistem a capacitatilor de productie cu costuri mari.
In aceast punct e bine sa analizam si sa intelegem comportamentul comercial al producatorilor versus comportamentul comercial al furnizorilor si traderilor.
In ultimii ani, pe fondul scaderii cererii, cresterii cantitatilor de energie provenite de la sursele regenerabile si a unei hidraulicitati ridicate, dar si a unor jocuri inteligente, de asteptare pana in ultimul ceas, al furnizorilor si traderilor, producatorii si-au ‘’canibalizat’’ ofertele de vanzare pe piata contractelor la termen, coborand pretul pana la valori nesustenabile, de 150-160 lei/mwh. Chiar si asa ramaneau cu capacitatile de productie performante nevandute integral, fiind fortati de traderi si furnizori sa oferteze 20-30% din productie pe piata zilei urmatoare(contractezi azi pentru consumul de maine) la preturi care variau in jur de 100 lei/mwh, pretul de inchidere al pietelor fiind influentat, in sens descrescator de Hidroelectrica, care pe fondul unor ani cu excedent de hidraulicitate a avut productii ridicate de 18-19 Twh anual. Hidroelectrica fiind in insolventa, avea o mare ‘’foame’’ de bani pentru acoperirea sumelor datorate creditorilor si in consecinta, sublicita(in sens descrescator) orice oferta, pentru a vinde intreaga productie. In aceste conditii, ceilalti producatori au realizat volume mai mici de vanzari si marje reduse de profit sau chiar pierderi( CEO, CEH, RAAN, Govora, etc).

Lipsa de venituri a incetinit ritmul si volumul investitiilor si a determinat si un volum mai mic de lucrari de intretinere si reparatii. Aceasta criza a vanzarilor a determinat producatorii sa inceapa, in urma cu 3 ani, sa caute solutii noi de marketizare si maximizarea a vanzarilor. Toti marii producatori de energie si-au achizitionat softuri care sa anticipeze conditiile meteo, hidraulicitatea, vantul si sa le suprapuna pe previziunile de consum si cantitatile e energie deja contractate, generand modele noi de vanzare. In timp, au fost mai multe incercari de fortare a plafonului de 175lei/mwh, care nu au rezistat blocadei traderilor si furnizorilor., care mizau, in continuare, pe un comportament defensiv al producatorilor.
Acesta era contextul inceputului de an 2017.
A fost suficient un pasaj de vreme severa si doua declaratii alarmiste, ca stocurile de carbune sunt insuficiente, pentru ca tensiunile acumulate si riscurile neacoperite ale traderilor si furnizarilor sa determine un comportament emotional si haotic. Imediat ce traderii si furnizorii au ridicat cererea si pretul, la care au raspuns producatorii necompetitivi(ineficienti) cu cantitati insuficiente, care nu acopereau cererea, si la preturi mai mari decat cererea. In acest moment, pe baza prognozelor de consum si analizelor de piata, sesizand deficitul de oferta, au intervenit marii producatori, de data aceasta supralicitand si aliniindu-se la pretul cel mai mare al ultimului producator scump intrat in piata. Asa am ajuns la preturi de 350-450 lei/mwh, dar si la cresterea proportionala a pretului energiei achizitionate pentru echilibrarea sistemului energetic național, care a functionat cu dese si mari dezechilibre pe tot parcursul anului.
Pot fii condamnati producatorii, pentru ca sesizand ca traderii si furnizorii si-au asumat riscuri neacoperite, au speculat momentul? E o intrebare deschisa, la care nu voi da eu raspunsul.

Si acum,in loc de concluzii cateva constatari.
1.Piata de energie, pe parcursul lui 2017, nu a mai revenit la preturile anterioare.
2.Piata de energie este, in continuare, foarte volatila si sensibila la semnale.
3.O piata functionala e firesc sa reactioneaze la semnale de piata in marje de maxim 30-40%. Cand variatiile de pret sunt de 200-250%, cred ca modelul de piata ales nu este cel mai bun si functional.
4.In 2017, pentru prima data, pretul energiei a fost decuplat de costul de productie al energiei. Nu mai exista logica si predictibilitate.
5.Romania este si acum in pragul unei crize de oferte de energie la preturi competitve, dar acceptabile si suportabile pentru consumatori.
7.Volatilitea pietei de energie nu este un factor care sa stimuleze investitiile.
8.Analizand tendintele, Romania are nevoie de capacitati noi de productie si stocare a energiei, dar nu in orice conditii de pret final al energiei.
9.Autoritatile cu competente in energie ancheteaza sau sunt anchetate, in loc sa-si foloseasca energia pentru a defini corect si a reglementa inteligent si clar modelul de piata functional, care sa puna in echilibru interesele tuturor participantilor la piata de energie, de la producatori pana la consumatori, sau macar sa defineasca si sa supuna aprobarii o strategie energetica a Romaniei, personalizata si pragmatica, care sa garanteze romanilor securitatea energetica, inclusiv a preturilor competitve, dar acceptabile si suportabile pentru consumatori.
10.Iarna e aproape si inca invocam Providenta si norocul, ca sigure elemente de gestionare a riscurilor si care sa suplineasca lipsa de solutii si profesionalism a unui program de iarna, elaborat pe acelasi tipic al ultimilor ani.

 

Despre autor
  • google-share
Previous Story

Enel si Aeroportul Timisoara au deschis prima statie de incarcare pentru masini electrice, intr-un aeroport

Next Story

O bursa, doua burse? Nu aceasta este intrebarea.

Articole pe aceeasi tema

0

Cat de vulnerabil este sistemul energetic romanesc? Ne-a trecut glontul pe la ureche saptamana trecuta?

Posted On 10 ianuarie 2021
, By Alexandru Moldovan
0

Conferintele Energy-Center, in urma cu un an: ” De ce, unde si cum se blocheaza investitiile in sistemul energetic din Romania?”

Posted On 4 iunie 2020
, By Redactia
0

Piata de energie electrica ar putea fi liberalizata inainte de termen. Cui mai foloseste?

Posted On 14 aprilie 2020
, By Redactia

2 Comments

  1. Expert tehnic judiciar Barbacioru Gheorghe 20 noiembrie 2017 at 12:18 Reply

    Domnule Gabriel Dumitrascu,
    Am citi articolul pana la ineptia dumneavostra de a afirma ca avem o putere instalata de 22.000 MWh(a fost pana in 1989). S-au inchis multe capacitati energetice. M-am oprit in a-mi consuma timpul cu aiurelile pe care le emiteti pe aici. Utilizati date care nu sunt verificate sau unele vin din capul dumneavoastra si nu sunt reale sustinute de documente.
    As dori sa faceti unele precizari, si anume:
    – Cum ati aterizat la Complexul Energetic Oltenia?
    – Cine l-a invatat pe Ciurel sa incheie contractul de vanzare carbune cu firma din Constanta?
    – Care au fost criteriile dumneavostra de selectie pe Ord.109 stabilirea persoanei care sa conduca divizia energetica din cadrul CEO, avand in vedere ca la interviu au fost doua persoane, Medintu si Barbacioru(doctor in stiinte, inginerie electrica);
    – Care a fost aportul dumenavostra ca Presedinte al Consiliului de Supraveghere raportat la pretul de productie al MWh si la pretul de vanzare al MWh pe piata liberalizata a energiei electrice.
    Am multe intrebari, dar prima data as dori, sa stiu cine v-a numit la CEO? Ce statut purtati in a iesi pe la tv si in presa scrisa de a va da cu „presupusul” despre sistemul de productie, transport si distributie a energiei electromagnetice, de vanzare,piata liberalizata, etc. Pentru mine sunteti un tip indoielnic in pregatirea pe care o aclamati, ca o aveti in domeniul energiei electrice. Mi-ar fi placut sa avem o discutie publica in domeniu pt. a inlatura sintagma ca sunteti un „mare specialist in energetica”, asa cum spunea o „fatuca la un post de televiziune. Vreau sa va spun ca sunt f. multi specialisti in Romania in energetica, numai daca luam profesorii universitari si specialisti implicati direct in sfera producerii, transportului si distributiei energiei electromegnetice, in comparatie cu acesti specialisti, dumneavostra deveniti un nimeni.Va asigur de cele spuse!

  2. Ghita Dacu 22 noiembrie 2017 at 10:28 Reply

    Domnule BG
    Nu vă cunosc așa cum nici pe GD dar vă reamintesc că acest site are ca scop dezbaterea de idei și nu atacul la persoană.
    Sunt angajat în SEN de circa 40 ani si am activat la niveluri înalte, bine informate. În articol nu sunt ”aiureli” iar în ansamblu este unul dintre cele mai echilibrate și corecte. Felicit autorul articolului.
    Pe DVtră vă rog să indicati concret ce este greșit in articol.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Hidroelectrica lanseaza procesul de retehnologizare a CHE Raul Mare- Retezat. Valoarea contractului este de aproape 77 de milioane de euro

Posted On 15 aprilie 2021

Transelectrica a construit la Sibiu primul poligon de testare si antrenament pentru lucru sub tensiune din Romania, un nucleu al excelentei in energetica

Posted On 15 aprilie 2021

Necesarul de investitii in sectorul energetic ar putea fi de 12-15 miliarde de euro, din care fondurile europene ar putea asigura cel mult jumatate

Posted On 14 aprilie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

REF acest pasaj: "....parteneriat cu GSP...

Posted On 14 aprilie 2021

bai catalim dragostin se vede ca esti...

Posted On 8 aprilie 2021

si...in adaugare...ar trebui intrebati 2...

Posted On 8 aprilie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Modernizarea și extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, priorități pentru Distrigaz Sud Rețele

De ce este important si cum poate fi stocata energia?

Ce este si cum poate fi util un contor pasant?

Asociatia Energia Inteligenta lanseaza cursuri online pentru informarea consumatorilor de energie electrica și gaze naturale ”Cum obtinem un Pret Corect la Energie Electrica”

ANRE a stabilit cum se vor racorda gratuit la retelele de gaze si energie consumatorii noncasnici, inclusiv prosumatorii

Video

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.