Aflata in moarte clinica, Termocentrala de la Mintia a devenit un carlig pentru investitorii romani si straini
Se taie sau nu se taie la fier vechi? Aceasta este intrebarea pe care multi si-au pus-o inca din momentul intrarii in insolventa a acestui obiectiv energetic vital pentru zona Ardealului. Au aparut si zvonuri ca au inceput sa fie dezansamblate anumite utilaje, dar oficial nimeni nu a confirmat acest lucru. Stransi cu usa de criza energetica, guvernantii nostri au decis in sfarsit sa puna ceva in locul vechii centrale de la Mintia, respectiv o noua unitate cu o putere instalata de 800 de MW care sa functioneze pe baza de gaze. Aceasta este conditia esentiala pentru orice investitor care intentioneaza sa achizitioneze activele de la Mintia. Interesant este ca deja s-au aratat companii din tara si din strainatate dornice sa-si asume o asemenea investitie. Pretul energiei electrice a trezit la realitate lumea de business din energie.
Asadar, Termocentrala Mintia va fi scoasa la vanzare, in bloc, pe data de 15 iulie, licitatia publica urmand sa plece de la un pret de 91,23 milioane euro, exclusiv TVA, a anuntat Institutia Prefectului Hunedoara. Acest lucru a fost confirmat si de catre ministrul energiei, Virgil Popescu, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la darea in functiune a complexului energetic de la Portile de Fier. In cazul in care activul nu va fi valorificat, licitatia se va relua in data de 29 iulie 2022, apoi in 12 august 2022 si ulterior in 26 august 2022, in aceleasi conditii de pret si locatie.
Aflam ca un numar de 11 companii din patru tari si-au manifestat deja interesul pentru cumpararea Termocentralei Mintia. “Noi avem potentiali cumparatori, cu care am semnat acorduri de confidentialitate. Sunt vreo 11 companii romanesti si din strainatate (Coreea, Iordania, Canada, n.red.). Evident ca-i vom invita pe toti si le vom aduce la cunostinta data licitatiei. Asteptam si alte oferte de la alte companii”, a declarat marti, pentru Agerpres, administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolventa SPRL.
Solicitantii vor trebui sa depuna o garantie de 10 milioane de euro. Diferenta de pret trebuie achitata in 120 de zile de la adjudecarea licitatiei.
Asa cum spuneam insa, viitorul proprietar al termocentralei are obligatia de a construi o noua capacitate energetica de 800 MWh in banda, pe gaz metan si energie regenerabila, pana la sfarsitul anului 2026.
“Noi am prevazut, la cererea Ministerului Energiei, ca obligatie din partea investitorului, de a pune in loc, de a construi o noua centrala energetica pe gaz metan si energie regenerabila. Asta este deosebirea, ca nu este ca intr-un faliment sau intr-o vanzare obisnuita in insolventa – unde se cauta un cumparator, aici intentia noastra si a statului este de gasi un investitor”, a precizat administratorul judiciar.
Deocamdata nu se spune nimic despre companiile romanesti interesate de acest obiectiv. In urma cu ceva vreme, conducerea Romgaz dadea ca sigura achizitionarea activelor de la Mintia si investitia intr-o central noua pe gaze. Nici in ziua de astazi Romgaz nu a negat aceasta intentie. Nu in ultimul rand, Grup Servicii Petroliere (GSP) compania detinuta de Gabriel Comanescu si-a manifestat intentia de a cumpara MIntia. Nici dinspre aceasta parte nu se aude deocamdata nimic. Dar, surprizele pot aparea.
Ceea ce stim cu certitudine insa este faptul ca un consortiu din Coreea de Sud, format din reprezentantii “BKB Energy”, ”Hyundai Power Systems” si ”AKEDA a declarat cat se poate de clar, inca din toamna anului trecut, ca a inceput demersurile pentru preluarea centralei de la Mintia. O delegatie condusa de Presedintele BKB Energy, domnul Siwoo Chung, a efectuat o vizita tehnica in Romania, in perioada 3 – 7 septembrie 2021 la cele Mintia si s-a intalnit inclusive cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, precum si cu autoritatile locale din judetele Hunedoara si Gorj.
Intentia declarata a sud coreenilor este aceea de a investi in centrale noi pe gaze la Mintia si CE Oltenia, precum si in 8 parcuri eoliene in zona. Concret, BKB Energy intentioneaza sa devina partener al statului roman pentru constructia unei centrale pe gaze cu o putere instalata de 1000 de MW la Mintia, precum si in alte doua centrale pe gaze la Turceni si Isalnita, respective 8 parcuri eoliene in aceleasi locatii. In timp ce la CE Oltenia inca nu a fost apreciata valoarea investitiei, in schimb la Mintia o noua centrala pe gaze este estimate la o valoare de 1,3 miliarde de dolari. De mentionat ca grupul sud coreean nu pretinde nici o garantie din partea statului roman si isi asuma integral investitiile viitoare.
Delegatia sud coreeana a vizitat astfel centralele termoelectrice de la Mintia si Paroseni, apartinand Complexului Energetic Hunedoara, precum si centralele Rovinari, Turceni, Isalnita si Craiova II, apartinand Complexului Energetic Oltenia, purtand discutii cu conducerile celor doua companii. ”Suntem interesati sa investim in productia de energie electrica din Romania”, a declarat domnul Siwoo Chung. ”Mai mult, suntem pregatiti sa investim in productia de energie electrica bazata pe gaze naturale, dar si in productia din surse regenerabile.
“Republica Coreea este semnatar al Acordului de la Paris privind limitarea schimbarilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Stim ca Uniunea Europeana are un intreg program dedicat acestei tinte – Green Deal, prin care isi propune sa atinga neutralitatea climatica pana in anul 2050. Stim ca Romania, ca membra a Uniunii Europene, isi asuma tinte ambitioase pentru reducerea emisiilor poluante, gazul natural fiind combustibilul de tranzitie. Avem expertiza si finantarile necesare pentru a raspunde acestor deziderate. Astfel, ne dorim sa investim atat in Complexul Energetic Oltenia, cat si in Complexul Energetic Hunedoara, sa construim centrale pe gaze naturale, de care Romania dispune, dar care sa fie pregatite si pentru utilizarea hidrogenului. Ne propunem si sa folosim depozitele de zgura si cenusa inchise ale termocentralelor pentru constructia de parcuri fotovoltaice. Suntem pregatiti sa investim cateva miliarde de dolari in aceste proiecte precum si la colaborarea cu toate companiile romanesti interesate sa participe la dezvoltarea unui sistem energetic competitiv, actiuni ce vor crea multiple oportunitati si noi locuri de munca. Termocentralele pe care le-am vizitat au avantajul ca detin deja facilitati pe care le putem folosi (de exemplu, logistica si acces la sistemul energetic national, conducte de apa, de gaze etc.), exista forta de munca specializata si sunt convins ca vom primi sprijinul institutional necesar de la autoritatile locale si centrale pentru realizarea investitiilor pe care ni le propunem”, a mai spus domnul Siwoo Chung.
Grupul coreean detine capacitati de productie de generare energie electrica de circa 20.000 de MW, in Asia si Africa, iar Romania este prima tara din Uniunea Europeana in care sunt interesati sa investeasca. Sa speram ca va iesi ceva de aici.
Termocentrala Mintia a fost oprita in martie 2021 din cauza ca nu mai avea carbune, iar personalul a fost disponibilizat. Termocentrala face parte din CEH si detine terenuri in suprafata de 329,8 ha, constructii, bunuri mobile si echipamentele aferente.
Asteptam cu interes licitatia.