Alerta pentru regenerabile: chiar daca au atins cel mai mic pret, certificatele verzi nu se vand
Ultima sesiune organizata de OPCOM, pentru tranzactionarea certificatelor verzi, s-a soldat cu rezultat zero. Nu s-a incheiat nci o tranzactie, desi au existat 111 ofertanti iar pretul de vanzare a atins nivelul minim stabilit de ANRE, respectiv 131 lei/CV. Situatia este cu atat mai ingrijoratoare cu cat tendinta de scadere a pretului certificatelor se manifesta inca de anul trecut, iar numarul tranzactiilor este tot mai scazut. Producatorii de energie din surse regenerabile isi vad afectate afacerile si umbla zvonul ca in tranzactiile cu energie electrica sunt incluse si certificatele verzi in mod mascat. Autoritatea de reglementare a stabilit, la inceputul acestui an, o valoare minima de 131 lei/CV si o valoare maxima de 267 lei/CV. Cu toate ca s-a atins deja nivelul minim tranzactiile sunt tot mai putine. Avem un excedent, iar consecintele se vad deja.
In aceasta situatie, operatorul pietei de energie s-a vazut nevoit sa organizeze o consultare publica privind “Procedura pentru situatiile de urgenta privind functionarea defectuoasa a sistemului de tranzactionare si/sau a cailor de comunicatie ale “Opcom” S.A. sau ale Participantilor la PCCBCV” si “Procedura pentru situatiile de urgenta privind functionarea defectuoasa a sistemului de tranzactionare si/sau a cailor de comunicatie ale “Opcom” S.A. sau ale Participantilor la PCCV”.
Trebuie sa remarcam faptul ca varful de pret pentru certificatele verzi a fost atins la inceputul anului 2012, cand investitiile in industria regenerabila erau in plin avant, valoarea de tranzactionare fiind de 246 lei/CV. Preturile s-au mentinut ridicate inca o buna bucata de vreme, dar au intors trendul din momentul in care barierele legislative impotriva energiei regenerabile au inceput sa-si faca simtite efectele. Nu intamplator, organizatiile patronale din industria de profil au iesit din amorteala si incep sa faca din nou presiuni asupra autoritatilor pentru revenirea la normalitate. Deocamdata nu se aude nimic. Piata certificatelor verzi merita insa o atentie deosebita, mai ales in cazul in care s-ar dovedi ca in tranzactiile cu energie electrica pot aparea mascat si certificatele verzi. Pana sa avem dovada prezentam un punct de vedere al asociatiei patronale Patres, care trimite semnale evidente legate de viitorul energiei regenerabile in Romania.
Producatorii de energie din surse regenerabile sunt pusi in fata unor situatii fara precedent. Pentru prima data, pe Piata Certificatelor Verzi – PCV nu s-a tranzactionat nici un certificat verde la sesiunea de tranzactionare din data de 14 mai 2015, numarul ofertelor de vanzare ridicandu-se la 111. Principala cauza a acestei situatii este reducerea cotei anuale obligatorii de energie electrica produsa din surse regenerabile de energie, care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi, in 2014, la 11.1% fata de 15% si, in 2015, la 11.9% fata de 16% cat era stabilit in Legea 220, situatie ce a generat un excedent de certificate verzi de cca 3 milioane bucati. pentru anul 2014.
Potrivit estimarilor ANRE, circa 6 milioane certificate verzi vor fi, de asemenea, in plus si in 2015. Aceasta situatie este confirmata si de OPCOM care a comunicat ca la data de 14.05.2015 se inregistra un excedent de 4.228.289 – certificate verzi, care la acest moment nu au cumparator. In conditiile acestui urias excedent de certificate verzi, este foarte interesant faptul ca – potrivit reglementarilor in vigoare – certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordarii si nu la momentul efectiv al vanzarii. La un pret minim de 131 RON/CV rezulta un impozit aferent de 88.682.239 RON, care a fost platit in “avans” de catre producatorii de energie din surse regenerabile, fara ca acestia sa obtina venituri din vanzarea certificatelor verzi.
Se poate constata ca pe PCV cantitatile tranzactionate au scazut puternic in ultimul an, ceva mai multe tranzactii fiind inregistrate in luna mai a anului 2014, de atunci piata fiind in colaps.
Organizaţia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania – PATRES apreciaza decizia Parlamentului si Guvernului Romaniei de a veni in sprijinul producatorilor din surse regenerabile cu puteri instalate cuprinse intre 1 MW si 3 MW oferindu-le posibilitatea de a incheia contracte bilaterale de vanzare/cumparare a energiei negociate in mod direct. Pentru micii producatori, aceasta masura este un sprijin binevenit, acestia intampinand mari dificultati in tranzactionarea cantitatilor de energie electrica pe pietele centralizate datorita lipsei de predictibilitate a productiei dependente de factori meteo.
In acelasi timp, PATRES isi exprima speranta ca autoritatile vor continua sa ia masuri pentru o buna functionare a sectorului regenerabilelor in Romania. Data fiind situatia critica a majoritatii producatorilor de energie din surse regenerabile, cauzata de desele modificari legislative, PATRES face un apel catre Guvern – sa urgenteze analiza modificarii schemei de sprijin pentru producerea de energie regenerabila, reducerea stimulentelor acordate producatorilor din sector conducand la restrangerea investiţiilor si falimentarea celor existente.
“Consideram ca – prin masurile luate – se face un prim pas in sprijinul producatorilor din sectorul regenerabilelor. Se impune insa continuarea demersului institutional si legal in vederea solutionarii unor probleme majore ale investitorilor din domeniu, generate de desele modificari legislative din ultimii doi ani. Situatia acestora este critica: potrivit datelor PATRES (organizatie din care fac parte 83 de companii – producatori de energie din tot spectrul regenerabilelor: solar, eolian, hidro şi biomasa), o treime din producatorii de energie regenerabila risca intrarea in insolventa pana la finalul anului 2015, efectul fiind un potential default bancar de circa 1,5 – 2 miliarde euro”, a declarat Martin Moise, vicepresedinte PATRES.
Pentru o mare parte dintre producatorii de energie din surse regenerabile, aceasta situatie fara precedent inseamna risc de faliment intrucat acestia nu vor mai putea vinde certificatele verzi. PATRES apreciza ca cele mai mari probleme vor avea producatorii micii si medii care vor fi pusi in imosibilitatea de a vinde certificatele verzi.
“Pe langa scaderea cotei anuale si imposibilitatea de a vinde certificatele verzi, producatorii de energie din surse regenerabile au fost obligati – potrivit Ordinului 78/2014 al ANRE – sa vanda energie doar la putere constanta (in banda), lucru imposibil de realizat deoarece productia depinde de factorii meteo, neexistand astfel certitudinea unor venituri pentru acestia”, sustine Martin Moise, vicepresedinte PATRES.
De evidentiat ca, pretul energiei electrice a scazut foarte mult, de la 220 RON/MWH pe PZU in 2012 la cca 159 RON/MWh in 2015 si ca efect al investitiilor de peste 7 miliarde EURO realizate in sectorul energiei regenerabile. In schimb, factura pentru consumatorul final a ramas neschimbata!
PATRES primeste constant din partea membrilor sai informari cu privire la situatia extrem de dificila in care se afla aceste investitii, o parte dintre producatori aflandu-se in situatii de facto de insolventa, ei reusind sa supravietuiasca momentan doar datorita aportului de capital de lucru provenit din alte afaceri detinute de respectivii investitori. Practic, acesti investitori azi vin cu „bani de acasa” pentru a plati cheltuielile curente de mentenanta si operare si mai ales ratele bancare. Pe de alta parte, veniturile producatorilor in energie din surse regenerabile vor scadea cu pana la 75% in 2015 fata de 2012, in urma reducerii cotei de energie sustinuta de mecanismul de promovare cu certificate verzi la 11.9%, sustin operatorii.
De subliniat ca, pe langa problemele majore mentionate, au aparut in ultimii ani noi taxe sau cheltuieli suplimentare care au afectat activitatea producatorilor, si anume:
– Noua limita de dispecerizare stabilita la 5 MW in loc de 10 MW putere instalata;
– Neacordarea de certificate verzi pentru cantitatile de energie livrate suplimentar fata de prognoza de productie in cazul centralelor dispecerizabile in baza OUG57/2013;
– Amanarea de la tranzactionare a unor certificate verzi tot in baza OUG57/2013;
– Impozitul pe constructii speciale;
– Taxa pe apa uzinata care a crescut de 4,26 ori in baza HG 1202/2010;
– Chirie pentru albia minora.
Plecand de la aceste considerente, PATRES s-a adresat Guvernului, Parlamentului, Ministerului de resort, ANRE solicitand demararea unui amplu proces de consultare in vederea elaborarii unor mecanisme echitabile si predictibile de piata pentru toti participantii.