Alro Slatina sopteste discret ca nu merita amenda Consiliului Concurentei
Dintre cele 11 societati amendate de catre Consiliul Concurentei pentru incheierea unor intelegeri anticoncurentiale pe piata producerii si comercializarii de energie electrica, trei si-au recunoscut vina (Hidroelectrica SA, Elsid SA si Electrocarbon SA), una a declarat ca va contesta in instanta decizia (Electromagnetica), iar restul au preferat, deocamdata, tacerea. Mai este o exceptie, Alro Slatina, care anunta ca “va analiza toate masurile legale necesare si va actiona pentru a demonstra, inca odata, ca, in relatia cu producatorul de energie electrica, a respectat, pe deplin, reglementarile in vigoare.” Intamplator sau nu, Alro Slatina este cel mai mare consumator de energie electrica din Romania si, spre deosebire de ceilalti amendati, nu este furnizor de energie, ci simplu consumator final. Unul care de ani de zile plateste in avans energia electrica si nu are absolut nici o restanta de plata. Orice mare producator sau furnizor de energie electrica din Romania si-ar dori un client ca Alro Slatina care consuma in banda peste 3 TWh energie pe an.
Departe de noi gandul de a lua apararea producatorului de aluminiu de la Slatina. Pentru a intelege insa mai bine pozitia acestei companii in relatia cu Hidroelectrica ne vedem obligati sa ne intoarcem in timp, peste perioada vizata de catre Consiliul Concurentei in investigatia sa (2003-2012).
Alro a beneficiat de energie ieftina de la Hidroelectrica cu mult inainte de liberalizarea pietei de energie electrica din Romania, dar, atentie, nu prin contracte incheiate direct cu Hidroelectrica ci prin intermediul lui Energy-Holding, care cumpara energia de la Hidroelectrica si o revindea apoi catre Alro cu un comision deloc de neglijat. La vremea respectiva, Alro Slatina nu era privatizata si la fel ca Hidroelectrica era in subordinea directa a statului roman. Stat care, pe spinarea celor doua societati a reusit sa umfle conturile Energy-Holding, fara absolut nici un efort din partea celui din urma. Asa s-a nascut de altfel si povestea “baietilor destepti” din energie, patronata direct de catre statul roman.
Ulterior, Alro a reziliat contractul cu Energy-Holding si a incercat sa-si negocieze pe cont propriu contractul cu Hidroelectrica, la un pret insa avantajos pentru ambele parti, mai ales daca tinem seama si de plata in avans pe care producatorul de aluminiu o facea catre Hidroelectrica. Amintim doar ca la vremea respectiva, Alro platea circa 130 lei/MWh, in conditiile in care era cel mai sigur si cel mai mare consumator. Mai mult, nu revindea energia, asa cum o faceau ceilalti furnizori.Nu spunem ca era corect ca mare parte din energia hidro sa se fi indreptat inspre producatorul de aluminiu. Conditiile pietei de atunci permiteau contractele bilaterale pe termen lung, neexistand practic nici o ilegalitate in aceste contracte. Inca odata, facem abstractie de perioada in care Alro cumpara energie electrica hidro prin intermediul Energy-Holding.
Avand si alte argumente, inclusiv de la Comisia Europeana, Alro reactioneaza totusi timid la decizia Consiliului Concurentei. Exista explicatii si pentru acest lucru. Sa ne gandim numai la scutirea de la plata certificatelor verzi (in jur de 80%), din care compania Alro economiseste anual cateva zeci de milioane de euro. Mai sunt si alte avantaje pe care producatorul de aluminiu a reusit sa le obtina in aceasta perioada. Cum sa te pui rau cu statul in aceste conditii? Si pentru ca vom incerca sa revenim la istoria relatiilor dintre Alro Slatina si Hidroelectrica, pana atunci prezentam comunicatul Alro, ca reactie, timida spunem noi, la amenda primita de la Consiliul Concurentei. Concluziile le trageti dumneavoastra.
” Alro S.A. (BVB: ALR, “Compania” sau “Alro”), unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu din Europa Centrala si de Est, isi reafirma pozitia potrivit careia Compania a avut o relatie comerciala corecta cu Hidroelectrica, conforma cu toate prevederile legale care reglementeaza sectorul energetic din Romania.
Compania a luat cunostinta de concluziile investigatiei Consiliului Concurentei cu privire la contractele incheiate cu Hidroelectrica, inclusiv de sanctiunea aplicata companiei,in suma de 21.238.718,99 RON reprezentand un procent de 1,05% din cifra de afaceri realizata in anul 2014. Alro nu a incheiat niciun fel de intelegere orizontala sau verticala in legatura cu contractul analizat de Consiliul Concurentei.
Compania va analiza toate masurile legale necesaresi va actiona pentru a demonstra, inca o data, ca, in relatia cu producatorul de energie electrica, a respectat, pe deplin, reglementarile in vigoare.
In calitatea sa de consumator final de energie electrica, Alro nu a revandut energia electrica, ci a folosit-o exclusiv in procesul de productie aaluminiului din cadrul Grupului. Mai mult, nu exista precedente in jurisprudenta europeana cu privire la sanctionarea unui consumator final de energie electrica pentru intelegeri pe verticala in vederea inchiderii pietei prin contracte incheiate pe termen lung.
Compania are un profil unic de consum al energiei electrice in Romania, plateste in avans pentru furnizarea de electricitate, fapt ce permite furnizorului de energie electrica acces la un flux financiar garantat pentru finantarea activitatilor sale operationale si de investitii, fara alte garantii pentru activele fixe si creantele sale.
Alro reaminteste ca aceste contracte au fost investigate de Comisia Europeana (CE), intr-un dosar care viza un potential „tarif preferential” pentru electricitate. In urma unei analize amanuntite, derulata pe mai multi ani, CE a concluzionat ca „Hidroelectrica a practicat preturi care au fost conforme pe deplin cu pretul de referinta de pe piata”.
Conform comunicatului CE din 12 iunie 2015, “Contractele de furnizare a energiei electrice semnate de Hidroelectrica, intreprinderea de stat producatoare de energie electrica din Romania, cu anumiti comercianti din domeniul energiei si clienti din sectorul industrial nu au implicat un ajutor de stat”.
De altfel, potrivit studiului Centrului European pentru Studii Politice (CEPS), studiu realizat la solicitarea Comisiei Europene, tariful la care Alro cumpara electricitatea este de 4,5 ori mai mare decat al companiei cu cel mai mic pret din Europa si de trei ori mai mare comparativ cu media europeana.
Alro activeaza pe o piata internationala puternic concurentiala, piata care a determinat inchiderea unor uzine de aluminiu in ultimii ani, tocmai din cauza costurilor nesustenabile cu energia electrica. Compania exporta peste 70% din productie, iar costurile mari, neconcurentiale cu energia electrica au facut ca Alro sa inchida 25% din capacitatea sa de productie.”