Am ajuns unde ne-am propus: pentru trecerea iernii suntem la mana importurilor energetice
In urma cu doi ani, Autoritatea de Reglementare in Energie alarma consumatorii de gaze din Romania, exact in aceasta perioada, ca exista riscul neasigurarii cu gaze naturale pentru toti consumatorii in iarna 2019/2020 . La vremea respectiva nu se punea problema pretului gazelor din import (care erau ieftine), nici satisfacerea necesarului de consum din productia interna cu atat mai putin constituirea rezervelor din depozite. Problema identificata de catre ANRE era Ucraina, respectiv o posibila intrerupere a fluxului de gaze de import pe aceasta ruta.
Intre timp, Gazprom a avut grija sa scoata din ecuatia aprovizionarii cu gaze a Europei ruta ucraineana si a dezvoltat magistrale ocolitoare atat prin nordul cat si prin sudul Europei. Asa ne-am trezit si noi cu magistralele Negru Voda-Isaccea si intrarea de la Mediesul Aurit fara obiectul muncii. Am pus intre timp la dispozitia retelelor de tranzit conducta BRUA, pe care deocamdata nu o prea baga nimeni in seama. Alta poveste.
Sa ne intoarcem insa la suspiciunea ANRE din 2019 si sa incercam o explicatie pentru situatia din iarna 2021/2022. In primele luni ale acestui an, Romania a importat gaze naturale provenite de la Gazprom de vreo 4 ori mai mult decat a facut-o in 2019, respectiv in 2020. Au crescut semnificativ importurile de gaze pentru toate tarile europene, dar din punct de vedere procentual noi ne situam in primele pozitii. Cu siguranta ca la iarna procentul de gaze din import, adica de la Gazprom, va ajunge undeva la peste 30% din totalul de consum. Depinde si de cum va fi iarna. Problema este ca de data asta vom plati pentru gazele rusesti inzecit mai mult fata de anii precedenti. Dar nu asta este marea problema. Intrebarea este daca vom avea de unde sa cumparam?
Daca ne raportam la tacerea totala a autoritatilor si mai ales a Autoritatii de Reglementare, se pare ca nu trebuie sa avem emotii din punctul de vedere al satisfacerii nevoii de consum. Rusii deja incep sa se joace cu focul si reduc livrarile de gaze pentru Europa in ideea de a mai pune o presiune pe pret. Sa vedem ce vor face la iarna, de unde vom scoate banii.
In intelepciunea populara se spune ca atunci cand te ia gura pe dinainte si nu sti despre ce este vorba in propozitie faci mai mult rau decat ai fi facut daca taceai. Continuarea, “daca taceai filosof ramanea-i,” nu-i asa? Ale noastre creiere luminate care gestioneaza problemele economiei si-au propus de data asta sa taca. Vorbesc un locul lor altii. Ba ca vine criza la noi inainte de a lovi lumea dezvoltata, ba ca ramanem fara energie si gaze pentru la iarna, ba ca rezervele de titei si gaze sunt pe cale de a fi epuizate, ba ca nu avem carbune sau apa in lacurile de acumulare. Ce-I drept, unele afirmatii de acest fel sunt reale, dar, inca odata, nu vin de la autoritati.
Daca despre toate aceste lucruri isi dau cu parerea ziaristii sau te miri ce analisti inventati la apelul bocancului, nu-I nici o problema, Atunci insa, cand nici o autoritate a statului roman nu vine cu lamuriri poti sa nu-ti pui un semn de intrebare?
Este cat se poate de evident ca puterea politica nu a inteles nimic din economia de piata din Romania, atata cat este ea. Avem companii straine in domeniile cheie ale economiei si chiar firmele cu capital autohton care au inteles cum sa se adapteze unui mediu economic concurential. Pentru statul roman insa, mediul concurential este un fel de poveste, caci decizia este tot la nivel central. Asa gandesc ei guvernantii, nascuti sau nenascuti in vremea regimului totalitar.
„Avand in vedere ca pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe directia Ucraina sa fie redusa, exista riscul neasigurarii cu gaze naturale pentru toti consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusa a celorlalte puncte de interconectare. In aceste conditii, ar putea fi necesara intreruperea unor categorii de consumatori si trecerea unor grupuri termoenergetice la functionarea pe pacura”, se arata intr-un document postat pe site-ul ANRE, in urma cu doi ani. Ulterior afirmatiile au fost mai nuantate, dar sensul a ramas.
Pe de alta parte au fost ani buni in care Romania importa gaze din Rusia la un nivel de circa 30% din intregul consum. Asa se alcatuia si pretul reglementat pentru consumatori prin intermediului celebru cos de consum. Dupa liberalizarea pietei importurile au scazut drastic, au fost ani in care procentul a ajuns undeva la maxim 5%. Blocajul pietei prin interventia statului a schimbat din noua situatia.
Concluzia e simpla: ce-si face omul cu mana lui lucru manual se cheama. Sa precizam totusi ca singura preocupare a guvernului in momentul de fata este cum sa acorde ajutoare pentru o anumita categorie de consumatori (vulnerabili) in iarna care vine. La acest capitol se depasesc reprezentantii guvernului prin marinimie: ministrul muncii spune ca ajutoarele vor creste de 6 ori, prim ministrul Citu zice ca poate chiar si mai mult. Nu-I rau. Sa vedem de unde scot banii. In realitate, pe fondul tacerii generale privind satisfacerea nevoii de consum de energie si gaze, cumulate cu explozia preturilor o mare de imbecilitate si neputinta scalda totul.
Era de asteptat sa ajungem in acest punct…se cunostea de dinainte faptul ca Rusia muta tot felul de pioni pe tabla de sah Romania si ca reuseste cumva sa isi atinga obiectivele, afectandu-ne pe noi, dar nivelul la care ajunge mi se pare de necrezut. Chiar ne lasam in mana rusilor, fara drept de apel, groaznic.
https://m.e-politic.ro/dezvaluiri/secretul-de-nep-truns-al-frumoasei-rusoaice-natalia-si-suveica-aik-energy-de-pe-piata-subterana-a-statului-paralel-1500578