0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Pe fondul cresterii consumului de energie, Nuclearelectrica a amanat oprirea Unitatii 1 de la Cernavoda
US-TDA si SN Nuclearelectrica SA in parteneriat pentru a sprijini acordarea de asistenta tehnologiilor nucleare mici si modulare
Unitatea 1 de la Cernavoda se opreste in mod controlat intre15 si 16 ianuarie
Ministrul Energiei: dupa liberalizarea pietei avem in centrul problemei clientul, nu furnizorul
Mintea de pe urma: ANRE a infiintat un call-center pentru schimbarea furnizorului de energie
Fuziunea celor trei distributii Electrica s-a incheiat prin aparitia unei noi companii: Distributie Energie Electrica Romania
De rasul curcilor, noua centrala de la Iernut s-a blocat tocmai cand era sa fie gata
Clientii Enel care sunt deja in piata libera de energie nu vor suporta o crestere a pretului
ENGIE Romania a achizitionat un parc fotovoltaic cu o capacitate de 9,3 MW
Fondul de Investitii in Energie Kazah-Roman, 10 statii si un nou concept in 2020

Am incheiat 2012 cu o speranta, am inceput 2013 cu o struto-camila

Posted On 9 ianuarie 2013
By : Alexandru Moldovan
Comments: 3

Sunt putine tari in Europa care au un Minister al Energiei de sine statator. De obicei exista departamente specializate, agentii dedicate fiecarui sector energetic, unele finantate integral de la bugetul de stat, altele partial. In schimb, Comisia Europeana are un comisar al energiei, asa cum Statele Unite ale Americii au si ele un Departament (structura cu rol de minister), dedicat acestui sector cheie al oricarei economii puternice.

Victor Ponta si coalitia de guvernare din care face parte si-au propus infiintarea unui minister al energiei inca de pe vremea cand se aflau pe bancile opozitiei. In guvernul Ponta 1 nu s-a intamplat nimic in acest sens, pe motivul ca era un guvern intermiar. Dupa castigarea alegerilor insa, ministerul energiei devenise o certitudine, inclusiv persoana ce urma sa-l conduca. S-a intamplat insa ceva, schimbarea- schimbarii,  legea algoritmului si interesele grupurilor de presiune au facut ca in loc de un minister dedicat sa avem un fel de struto-camila condusa de un ministru delegat, fara prea multe parghii de actiune, fara buget si fara viziune sau pregatire de specialitate.

Energy-Center a salutat inca de la inceput ideea infiintarii unui minister al energiei, argumentand necesitatea lui in conditiile actuale. Ne vedem nevoiti acum sa intoarcem placa, caci de la idee la fapta s-a dovedit a fi cale lunga. Nu stim inca ce atributii are ministrul delegat, ce forta si pricepere necesare gestionarii unui domeniu atat de important precum este energia-resursele. Probabil ca nici nu vom avea curand un raspuns, cu toate ca provocarile sunt de mare anvergura. In schimb am inceput sa auzim aceeasi placa uzata cu necesitatea unor parteneriate public-private pentru Tarnita-Lapustesti, pentru grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, dorinta noastra de a deveni piata regionala de energie etc. Intre timp, piata este in plina liberalizare, energia verde devine o problema, termocentralele raman neretehnologizate (unele sunt amenintate deja cu inchiderea), gazele sunt impartite la comanda, resursele sunt gestionate prost, piata functioneaza la comanda, iar vecinii ne-o iau inainte cu piata regionala.

Exista extrem de multe provocari si in articolele noastre viitoare le vom prezenta, inca odata, in profunzimea lor. Pana atunci ramanem insa cu dezamagirea acestei structuri noi si vechi in acelasi timp, a carei ineficienta isi va arata roadele in curand. Energy-Center, ca platforma de dezbatere si analiza dedicata sectorului energetic intelege sa-si faca datoria asa cum si-a propus inca de la lansare. Vom continua sa atragem parerile specialistilor, a celor care inteleg si sunt dedicati acestui sector vital, care are nevoie de investitii enorme si de investitori pe masura. Si, pentru ca suntem la inceput de an, va dorim, dumneavoastra, cititorilor si colaboratorilor nostri, un an nou mai bun! Speram ca la sfarsitul lui 2013 sa inversam titlul articolului si sa putem spune: „am inceput cu o deziluzie, continuam cu speranta”.

Articole pe aceeasi tema

  • Minerii din Oltenia au venit la Bucuresti ca sa aiba de unde pleca. Ce ar trebui sa stie ei despre situatia CE Oltenia?Minerii din Oltenia au venit la Bucuresti ca sa aiba de unde pleca. Ce ar trebui sa stie ei despre situatia CE Oltenia?
  • <!--:ro-->Nuclearelectrica, o noua incercare de lansare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda<!--:-->Nuclearelectrica, o noua incercare de lansare a Proiectului Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
  • Aproape jumatate dintre romani ar prefera sa-si incalzeasca locuintele prin utilizarea energiei solareAproape jumatate dintre romani ar prefera sa-si incalzeasca locuintele prin utilizarea energiei solare
  • Sfaturi pentru reducerea consumului de energie in companiiSfaturi pentru reducerea consumului de energie in companii
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Productia parcurilor eoliene se apropie iar de nivelul capacitatii instalate

Next Story

Reactoarele de la Cernavoda: cade 1 merge 2 si invers

3 Comments

  1. marcel 10 ianuarie 2013 at 10:35 Reply

    Bine ati revenit. Ma si gandeam cum de nu aveti de comentat nimic pe marginea situatiei din guvern. M-a surprins si pe mine numirea lui Nita ca ministru, care este un baron al Brasovului fara nici o tangenta cu domeniul asta. Probabil de aceea nici nu i-au dat un minister asa cum trebuie, ci doar o functie. Acuma sa vedem daca din pozitia asta poatesa influenteze ceva. Lucrurile sunt simple la prima vedere, dar complicate in realitate.

  2. ioana 10 ianuarie 2013 at 17:44 Reply

    Nu situ daca Romania ar trebui sa aiba neaparat un minister al energiei. Dar, sunt de acord ca intre un minister propriu zis si ceea ce s-a decis acuma as fi ales prima varianta.Asa macar puteam trage la raspundere pe cineva.

  3. marcu 11 ianuarie 2013 at 10:19 Reply

    La Multi Ani si un an cu multe impliniri pentru toti.Ce putem spune in conditiile in care politicul continua sa fie bine infipt in ceea ce noi numim sistemul energetic, unde sa recunoastem, trebuie din partea guvernantilor si ceva cunoastere specifica.Acum asteptam sa vedem daca cei noi sunt mai buni decat cei de dinainte sau decat cei care speram noi sa fie.Este nevoie de masuri corecte care sa limpezeasca lucrurile si mai ales sa puna ordine.Oricum situatia este aproape de dezastru si personal cred ca orice decizie gresita ne va arunca intr-o prapastie din care nu vom iesi usor.Ce ma sperie: lipsa oricarei responsabilitati fata de deciziile luate, eventualele consecinte negative urmand a fi platite de altii sau deloc. Sa auzim de bine.
    PS. As vrea sa raspund lui teo anton si lui lipocodicum: chiar credeti ce ati scris sau sunteti o facatura pe internet ca sa ne prostiti de sarbatori.

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Test pentru SEN: cate zile poate rezista sistemul in conditii de ger? Avem capacitati in rezerva care sa poata compensa un deficit de energie?

Posted On 18 ianuarie 2021

Nici in Bloomberg sa nu mai crezi. Daca nu este naturala, cresterea pretului la gaze si energie trebuie sa fie artificiala si bazata pe fake news?

Posted On 17 ianuarie 2021

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

Posted On 17 ianuarie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Va inselati. Dezechilibrele totale pe o...

Posted On 13 ianuarie 2021

Trecerea la decontarea la 15 minute este...

Posted On 13 ianuarie 2021

Pe-asta cu bananele recunosc ca n-am...

Posted On 14 decembrie 2020

Publicitate



PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

20 de probleme cu caloriferele si rezolvarea lor

O mana nu spala pe alta: ANRE isi pune cenusa-n cap si da posibilitatea consumatorilor de energie sa incheie contracte in piata libera pana la 31 martie

Dumitru Chisalita: Pretul gazelor pe bursa la jumatate, dar majoritatea romanilor platesc aceleasi facturi mari la gaze

Câți bani aruncăm pe fereastră pentru ca nu stim gestiona pierderile de energie?

Peste 90 % din consumatori nu stiu ca se liberalizeaza piata de energie electrica la 1 ianuarie 2021

Video

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

Interviurile Energy-Center.ro - Viorel Tudose, Getica 95: "Din punctul de vedere al energiei produse,Romania este o tara verde" (partea a III-a)

Interviurile Energy-Center.ro – Viorel Tudose, Getica 95: „Etica nu mai exista in piata de energie. S-a ajuns chiar la un jihad in piata” (partea a II-a)

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.