Am incheiat 2012 cu o speranta, am inceput 2013 cu o struto-camila
Sunt putine tari in Europa care au un Minister al Energiei de sine statator. De obicei exista departamente specializate, agentii dedicate fiecarui sector energetic, unele finantate integral de la bugetul de stat, altele partial. In schimb, Comisia Europeana are un comisar al energiei, asa cum Statele Unite ale Americii au si ele un Departament (structura cu rol de minister), dedicat acestui sector cheie al oricarei economii puternice.
Victor Ponta si coalitia de guvernare din care face parte si-au propus infiintarea unui minister al energiei inca de pe vremea cand se aflau pe bancile opozitiei. In guvernul Ponta 1 nu s-a intamplat nimic in acest sens, pe motivul ca era un guvern intermiar. Dupa castigarea alegerilor insa, ministerul energiei devenise o certitudine, inclusiv persoana ce urma sa-l conduca. S-a intamplat insa ceva, schimbarea- schimbarii, legea algoritmului si interesele grupurilor de presiune au facut ca in loc de un minister dedicat sa avem un fel de struto-camila condusa de un ministru delegat, fara prea multe parghii de actiune, fara buget si fara viziune sau pregatire de specialitate.
Energy-Center a salutat inca de la inceput ideea infiintarii unui minister al energiei, argumentand necesitatea lui in conditiile actuale. Ne vedem nevoiti acum sa intoarcem placa, caci de la idee la fapta s-a dovedit a fi cale lunga. Nu stim inca ce atributii are ministrul delegat, ce forta si pricepere necesare gestionarii unui domeniu atat de important precum este energia-resursele. Probabil ca nici nu vom avea curand un raspuns, cu toate ca provocarile sunt de mare anvergura. In schimb am inceput sa auzim aceeasi placa uzata cu necesitatea unor parteneriate public-private pentru Tarnita-Lapustesti, pentru grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, dorinta noastra de a deveni piata regionala de energie etc. Intre timp, piata este in plina liberalizare, energia verde devine o problema, termocentralele raman neretehnologizate (unele sunt amenintate deja cu inchiderea), gazele sunt impartite la comanda, resursele sunt gestionate prost, piata functioneaza la comanda, iar vecinii ne-o iau inainte cu piata regionala.
Exista extrem de multe provocari si in articolele noastre viitoare le vom prezenta, inca odata, in profunzimea lor. Pana atunci ramanem insa cu dezamagirea acestei structuri noi si vechi in acelasi timp, a carei ineficienta isi va arata roadele in curand. Energy-Center, ca platforma de dezbatere si analiza dedicata sectorului energetic intelege sa-si faca datoria asa cum si-a propus inca de la lansare. Vom continua sa atragem parerile specialistilor, a celor care inteleg si sunt dedicati acestui sector vital, care are nevoie de investitii enorme si de investitori pe masura. Si, pentru ca suntem la inceput de an, va dorim, dumneavoastra, cititorilor si colaboratorilor nostri, un an nou mai bun! Speram ca la sfarsitul lui 2013 sa inversam titlul articolului si sa putem spune: „am inceput cu o deziluzie, continuam cu speranta”.
Bine ati revenit. Ma si gandeam cum de nu aveti de comentat nimic pe marginea situatiei din guvern. M-a surprins si pe mine numirea lui Nita ca ministru, care este un baron al Brasovului fara nici o tangenta cu domeniul asta. Probabil de aceea nici nu i-au dat un minister asa cum trebuie, ci doar o functie. Acuma sa vedem daca din pozitia asta poatesa influenteze ceva. Lucrurile sunt simple la prima vedere, dar complicate in realitate.
Nu situ daca Romania ar trebui sa aiba neaparat un minister al energiei. Dar, sunt de acord ca intre un minister propriu zis si ceea ce s-a decis acuma as fi ales prima varianta.Asa macar puteam trage la raspundere pe cineva.
La Multi Ani si un an cu multe impliniri pentru toti.Ce putem spune in conditiile in care politicul continua sa fie bine infipt in ceea ce noi numim sistemul energetic, unde sa recunoastem, trebuie din partea guvernantilor si ceva cunoastere specifica.Acum asteptam sa vedem daca cei noi sunt mai buni decat cei de dinainte sau decat cei care speram noi sa fie.Este nevoie de masuri corecte care sa limpezeasca lucrurile si mai ales sa puna ordine.Oricum situatia este aproape de dezastru si personal cred ca orice decizie gresita ne va arunca intr-o prapastie din care nu vom iesi usor.Ce ma sperie: lipsa oricarei responsabilitati fata de deciziile luate, eventualele consecinte negative urmand a fi platite de altii sau deloc. Sa auzim de bine.
PS. As vrea sa raspund lui teo anton si lui lipocodicum: chiar credeti ce ati scris sau sunteti o facatura pe internet ca sa ne prostiti de sarbatori.