0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Producem mai multa energie, dar consumam mai putin
Guvernul vrea centrale fotovoltaice pe canalele de irigatii reabilitate
Achizitiile comune de gaze in UE ar putea deveni o practica permanenta
Tehnologii de pe trei continente la Târgul RoEnergy Timişoara
Bursa Romana de Marfuri va colabora cu Bursa de Energie din Ucraina
Hidroelectrica duduie: profit la 6 luni aproape 4 miliarde de lei
Restart Energy a finalizat un pacr eolian de 400 KWp pentru compania Cotnari
Electromontaj construieste o linie de inalta tensiune in Finlanda
Grecii au pus ochii pe potentialul regenerabil al Romaniei
Surpriza: Ministerul Energiei si-a amintit de datoriile catre furnizorii de energie

Ambitia ANRE de a face din Romania prima tara est europeana care a intrudus decontarea la 15 minute va face ca pretul energiei sa creasca artificial cu 40-45 de lei/MW

Posted On 30 martie 2021
By : Redactia
Comments: 2
Tag: ANRE, decontare la 15 minute, furnizori de energie, piata de echilibrare, pretul energiei electrice, Transelectrica

Nu s-au implinit inca doua luni de la introducerea fortata a decontarii la 15 minute si piata de echilibrare de pe bursa de energie isi arata coltii. Din informatiile noastre, graficele care indicau inainte dezechilibrele furnizorilor de energie s-au transformat in adevarati dinti de ferestrau. Nici cele mai performante prognoze de consum nu fac fata situatiilor aparute in piata de echilibrare, cee ce se traduce in pierderi immense pentru majoritatea furnizorilor de energie. Daca inainte de introducerea decontarii la 15 minute se stia clar ce costuri suporta un furnizor pentru ca intra in dezechilibru, astazi aceste costuri sunt apanajul exclusiv al Transelectrica, care isi rotunjeste profiturile din neputinta altora. O neputinta care nu tine seama de cat de bine isi gestioneaza portofoliul un furnizor de energie, sau un consumator, cat mai ales de “camera de gazare” in care este fortat sa intre dupa introducerea decontarii la 15 minute.

Concret, in momentul de fata, indiferent ca un furnizor se afla in dezechilibru negativ sau dezechilibru pozitiv, costurile cu echilibrarea pot varia de la – 200 de lei la 1900 de lei pentru fiecare dezechilibru. Toate aceste costuri se vor reflecta cat de curand in pretul final al energiei electrice, care pe termen mediu si lung ar putea avea o crestere de 40-45 de lei/MW. Practic, de 24 de intervale de echilibrare s-a sarit la 96, iar fluctuatiile de la negative la pozitiv sunt extrem de mari.

Energy-Center a atras atentia inca din luna decembrie a anului trecut ca piata de energie electrica din Romania nu este pregatita pentru trecerea la intervalul de decontare la 15 minute, lucru confirmat si de catre Transelectrica, compania care gestioneaza buna functionare a sistemului energetic national. Aceasta a propus la un moment dat Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei amanarea introducerii decontarii la 15 minute pana in luna octombrie a anului viitor, pentru a avea timp suficient sa pregateasca platforma de tranzactionare. Mai mult decat atat, distribuitorii de energie electrica din Romania recunosc faptul ca nu au cum sa faca citirea in timp util si pe anumite intervale orare de furnizare de energie electrica, astfel ca pot aparea dezechilibre care induc inevitabil la pierderi.

Balbaiala publica pe acest subiect cu decontarea la 15 minute si pret unic pentru dezechilibre s-a transformat acum in pierderi pentru singura entitate din piata de energie, care functioneaza in regim concurential: furnizorii.

Veti spune ca nu este cazul sa plangem de mila furnizorilor, care multa vreme au fost asociati sintagmei de “baieti destepti”. Atata vreme insa cat pierderile acestora se acumuleaza intr-un ritm galopant este cat se poate de evident ca si pretul energiei electrice pentru consumatori va avea tendinta de crestere rapida. Or, in acest caz nu vorbim de o crestere a pretului pe lantul firesc producator-distribuitor-furnizor, ci de una artificiala create dintr-o “banala” reglementare a Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.

Si fiindca tocmai am adus vorba de “baietii destepti” este cazul sa precizam ca in morisca pierderilor din piata de echilibrare nu intra toti furnizorii. De pilda, cei care apartin unor companii care au in portofoliu si distributia de energie au un alt statut in piata. Avem informatii ca tranzactiile in PZU, respectiv citirea la 15 minute se pun cam “din burta”, iar dezechilibrele sunt aranjate cam cum vor ei. Candva am folosit sintagma “masa bogatilor” referindu-ne la cei care participa la discutiile cu ANRE pe marginea reglementarilor din piata de energie. Masa bogatilor are tendinta de a se restrange si de a se concentra in mana catorva jucatori esentiali. Se pregateste asadar aparitia unor noi baieti destepti care sa monopolizeze segmentul furnizarii de energie?

Trecerea decontarii la intervalul de 15 minute si pretul unic pentru dezechilibre , sunt subiecte discutate inca din 2017,cand piata de energie trebuia liberalizata in totalitate. Aceste masuri trebuiau tratate cu instrumente adecvate , adica moderne, nu cu aceleasi metode si instrumente de calcul cu care s-au tratat problemele pietei de echilibrare la inceputurile ei ,2005  !La vremea respective ne-am pus cateva intrebari care sunt valabile si astazi:

  • Tranzactionam la 15 minute , dar exista produse de 15 minute ?
  • Este Transelectica capabila sa primeasca si sa prelucreze un flux atit de mare de informatii intr-un timp foarte scurt ? Practic on-line !
  • Cum se transmit Notificarile , tot la 15 minute ? Din intervalul trecut sau viitor ? Se transmit manual sau inventam un soft pentru transmitere automata ?
  • Fiecare isi face softul lui sau vom avea un soft unic de la Trans care sa fie compatibil cu softul inexistent inca a lui Trans ?

Intrebarile raman valabile si astazi. Din pacate, nimeni nu are curajul sa dea si un raspuns. Piata de echilibrare face pasi repezi spre implozie. Cu ce costuri ramane de vazut.  

 

Articole pe aceeasi tema

  • Romanii incep sa inteleaga avantajele pietei concurentiale de energie electrica. Circa 1,2 milioane de consumatori casnici au ales piata liberaRomanii incep sa inteleaga avantajele pietei concurentiale de energie electrica. Circa 1,2 milioane de consumatori casnici au ales piata libera
  • Exclusiv : Pretul energiei electrice analizat in Conferinta Energy-CenterExclusiv : Pretul energiei electrice analizat in Conferinta Energy-Center
  • Piata de energie electrica fierbe: producatorii jubileaza, furnizorii pierd, consumatorii sufera ceva mai tarziu. Pot autoritatile sa intervina?Piata de energie electrica fierbe: producatorii jubileaza, furnizorii pierd, consumatorii sufera ceva mai tarziu. Pot autoritatile sa intervina?
  • Dezechilibrele din piata de echilibrare starnesc polemici: Transelectrica taceDezechilibrele din piata de echilibrare starnesc polemici: Transelectrica tace
Despre autor
  • google-share
Previous Story

Consiliul Concurentei: Problema la metrou este ca e un monopol lipsit de orice control

Next Story

Enel isi dezvolta productia de energie regenerabila prin achizitia a 6 parcuri eoliene

Articole pe aceeasi tema

0

Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna

Posted On 20 septembrie 2023
, By Redactia
0

Cum ar putea schimba factura de energie eliminarea plafonării prețului

Posted On 29 august 2023
, By Redactia

Surpriza: Ministerul Energiei si-a amintit de datoriile catre furnizorii de energie

Posted On 2 august 2023
, By Redactia

2 Comments

  1. dragostin catalin 30 martie 2021 at 09:13 Reply

    O solutie imediata si foarte eleganta este CHP-BATTERY (bazata pe stocarea de energie electrica si re-furnizarea de electrcitate si caldura in sist de termoficare).
    Se poate face reglaj on-line sau la 15 min. fara probleme !
    Cine vrea sa stie cum, sa ne contacteze, daca nu, atunci, sa plateasca dezechilibrele

  2. Jack Cutisteanu 23 aprilie 2021 at 11:10 Reply

    Alex Moldoveanu mi-atras ieri seara atentia ca nu am avut nicio reactie la introducerea pretului unic de dezechilibru si intervalul baza de decontare de 15 minute . Cu respect ii amintesc ca la momentul potrivit am considerat ca ambele noutati , introducerea lor dupa asumarea de catre ANRE a Regulamentului UE 944 si Deciziei 943 ( sau ivers) pare a fi doar problema de soft , problema care poate fi rezolvata cu succes de softistii nostri asistati bineinteles de profesionisti in ale pietei de energie , reglementari etc . Se pare ca nu am avut dreptate ! Introducerea decontarii la 15 minute si pretul unic la energia de dezechilibru a fost o revolutie care inca nu s-a terminat . Nici Revoluia din 89 nu s-a terminat . Unii zic ca nu a inceput inca . Asa o fi . Nestiinta si autosuficienta sint cauzele esecului . ANRE lucreaza cu centimetrul si cintarul cu greutati din sare in loc sa se apropie de blockchain si alte tehnologii . In secolulul 21 nu poti continua sa analizezi si proiectezi , nu poti reglemennta si controla cu prajina ! Viata bate lenea si nestiinta . Am fost si vom ramine la coada lumii civilizate . Ce se va intimpla cind prosumatorii vor avea o greutate mult mai mare in balanta energetica nationala si vor trebui asimilati dinamic in productie on-line cu prognoze dinamice ? O buna parte dintre noi si cei de la ANRE , OPCOM , etc vom fi dusi sau pensionati . Vom fi spus ” Pe vremea noastra , ehe … !” Mai e timp pentru schimbare . Trebuie vointa si dorinta . Ministerul cu nume noi si promitatoare pare in neolitic . Se gindesc doar la ziua de azi de miine . Se gindesc la alegeri . Cirpeli . S-au trezit ca nu au , vezi Doamne , “strategie energetica ” . De la Razvan Nocolescu incoace s-au tot facut Strategii Energetice . Cine vine la minister anuleaza ce s-a facut si o ia de la capat . Nu termina lucrarea , dar se termina ei .

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Piata de energie, un butoi cu pulbere care poate exploda in plina iarna

Posted On 20 septembrie 2023

Claudiu Cazacu: Prețul petrolului pune băncile centrale în dificultate, cu efect pe dobânzi

Posted On 20 septembrie 2023

Pe Valea Bârgaielor, lumina a ajuns și în casele celor lipsiți de orice ajutor !

Posted On 19 septembrie 2023

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

Posted On 23 aprilie 2012

Cu siguranță ai nimerit în miezul...

Posted On 30 iunie 2023

Pare un articol propagandistic. Auzi...

Posted On 24 iunie 2023

Este o analiza pe care o recomand...

Posted On 1 iunie 2023

Publicitate

banner

banner

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

Sondaj: 63% dintre români ar achiziționa o pompă de căldură, dacă subvențiile de stat ar acoperi o parte din cost

România Eficientă: Cum să vă pregătiți locuința ca să economisiți energie la iarnă

Cum poate fi menținută eficiența pompelor de căldură și cum se fac reviziile

Se lansează Alt.Real, primul marketplace din domeniul energiei verzi

Ferestrele și soluțiile de protecție termică pot reduce amprenta de carbon cu până la 50%

Video

Viitorii energeticieni premiati la Gala Energy-Center

Gala aniversara 10 ani de Energy Center - 10 iunie 2021

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Racordarea gratuită la gaze se face fără studiu de impact. Care sunt riscurile

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Gala Premiilor Energy-Center.ro, editia a III-a

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: Hidroelectrica isi arata muschii in fata baietilor destepti?

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.