Analiza evolutiei preturilor energiei electrice si a gazelor naturale, cauzalitate si efecte. Concluzia: nu liberalizarea pietei sta la baza cresterii lor
“Analiza preturilor energiei electrice si a gazelor naturale – cauzalitate si efecte” reprezinta informarea corecta si completa a consumatorilor de energie din România cu privire la factorii care influenteaza evolutia preturilor si tendinta acestora, in baza rapoartelor publicate de institutii de specialitate.
Este deja cunoscut faptul ca incepând cu data de 1 iulie preturile la consumatorii finali au inregistrat o crestere. In esenta, unele dintre principalele motive generatoare a situatiei din prezent se inscriu pe urmatoarele coordonate:
- variatia pretului inregistrat pe bursa zilnica de energie (conform Operatorului Pietei de Energie Electrica si Gaze Naturale (OPCOM) – Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU)) in anul 2021 (ianuarie – iunie) vs. 2020 este de +181%;
- fluxurile transfrontaliere de import de energie au inregistrat o crestere de 23.1% in 2020 vs. 2019;
- cresterea accelerata a pretului emisiilor de CO2. Certificatele de emisii se tranzactioneaza la peste 55 de euro, de la o medie de 24 de euro. Sectorul energetic este cel mai afectat;
- continua scumpire a gazelor naturale. Gazprom – unul din principalii actori care aprovizioneaza Europa cu gaze naturale, anunta un pret cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut.
- reconfigurarea ecuatiei geopolitice regionale prin decizia Federatiei Ruse de a renunta la ruta ucraineana de transport pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei;
- revenirea la cote normale a consumului industrial pe plan national odata cu ridicarea restrictiilor pandemice.
Conform lui Dumitru Chisalita, Presedinte al Asociatiei Energia Inteligenta “Consumatorii români se confrunta cu o crestere a preturilor la toate formele de energie. In mod gresit aceasta este pusa pe seama liberalizarii pietelor de energie. Trebuie sa respingem categoric aceasta ipoteza – Liberalizarea nu creste sau scade pretul – ci doar stabileste premisele pentru a reflecta in mod fidel starea si dinamica inregistrata de sectorul energetic.
Pretul energiei de astazi, este costul pe care-l genereaza situatia din sectorul energetic, caracterizat, pe de-o parte de un deficit de generare, iar pe de alta parte de o politica deficitara sub aspectul promovarii resurselor de gaze naturale autohtone.”
Consumatorii platesc prin facturi costurile de achizitie, inmagazinare (dupa caz), transport, distributie si taxe reglementate.
Insa, dintre acestea, doar costurile de achizitie vor creste, aspect reflectat intr-o majorare de aproximativ 19% a unei facturii medii de gaze naturale, respectiv de 6-7% la nivelul unei facturi de electricitate.
Pe intelesul tuturor, situatia se prezinta astfel:
- pe segmentul gazelor naturale, la un consum anual de aproximativ 15 MWh/loc de consum Rezidential Pasiv, valoarea medie a unei facturi ar putea creste de la aproximativ 194 lei/luna la aproximativ 231 de lei/ luna;
- pe segmentul energiei electrice, la un consum anual de aprox. 1.18 MWh/loc de consum Rezidential Serviciu Universal, valoarea medie a unei facturi ar putea creste de la aproximativ 80 lei/luna, la aprox. 85 lei/luna.
“Ca urmare a cresterii pretului de achizitie a energiei, in contextul liberalizarii pietelor, exista posibilitatea ca aceasta scumpire sa fie asociata de catre actori ai sectorului energetic, intre care si consumatorii finali, cu o decizie strict comerciala a producatorilor/ furnizorilor de energie si gaze naturale de maximizare a câstigurilor inregistrate.
Analizând influentele din piata, constatam ca situatia este mult mai complexa, obiectiva si cu implicatii la nivelul economiei nationale.
De aceea, este important sa intelegem fenomenul, sa identificam cauzele si sa informam stakeholderii despre importanta solidaritatii lor in fata acestei provocari comune.” mentioneaza Adrian Vintila, Communication & Media Manager FEL România.
FEL România considera ca impactul resimtit de consumatorul final din România in contextul cresterii preturilor conexe serviciilor de utilitati (gaze naturale si energie electrica) poate fi atenuat prin urmatoarele masuri:
- Pe termen scurt
- continuarea campaniei de informare a consumatorilor finali pentru a incuraja identificarea celor mai avantajoase conditii de pret si de livrare;
- urgentarea demersurilor de identificare si clasificare a consumatorilor vulnerabili, cu accent pe implementarea unor masuri pentru cresterea performantei energetice a fondului de locuinte;
- incurajarea producerii de energie electrica in regim de prosumator prin programe nationale de tip suport. Ca exemplu, amintim Casa Verde Fotovoltaice.
- Pe termen mediu
- imbunatatirea portofoliului de servicii oferite de operatorii depozitelor de inmagazinare, prin introducerea posibilitatii de a inmagazina gaze naturale in baza unui profil multi-anual si acordarea unor discount-uri;
- urgentarea emiterii legislatiei aferente exploatarilor din Marea Neagra, productia prognozata din arealul pontinc fiind de natura a echilibra raportul intre cererea si oferta regionala de gaze naturale pe termen mediu si lung;
- simplificarea procesului de a deveni prosumator din punct de vedere legislativ.
- Pe termen lung
- securizarea unor proiecte energetice strategice de investitii prin PNRR, menite a solutiona criza de generare a energiei electrice pe plan local;
- pregatirea rundei a XI-a de concesiunim necesara identificarii unor noi perimetre cu potential petro-gazier.
“Un cumul de elemente stabileste premisele pentru confruntarea Uniunii Europene (UE) si implicit a României cu o crestere semnificativa a preturilor gazelor naturale, a carui efect va fi resimtit si pe segmentul pietei de energie electrica.
Efectul conjugat al acestor factori induce un dezechilibru la nivelul raportului dintre cerere si oferta, aspect evidentiat si de evolutia preturilor conexe gazelor naturale practicate la nivelul principalelor hub-uri europene la care piata din România se aliniaza.
Pe baza datelor pe care le detinem si a rapoartelor publicate de BNR, INS, Transelectrica, OPCOM si BRM, observam ca pretul energiei (electricitate si gaze naturale) va influenta cresterea inflatiei si va avea un efect negativ asupra economiei”, declara Georgian Albu, General Manager FEL România.
Analizele realizate de expertii FEL România, de data aceasta impreuna cu Asociatia Energia Inteligenta, au rolul de a informa consumatorii, de a atrage atentia autoritatilor, cât si de a prezenta masuri si solutii fezabile, conchide presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.