Aniversarea ca o provocare: Romgaz a marcat 110 ani de industrie gazeifera in Romania
Industria petrolului si gazelor din Romania a fost intre pionierii acestui domeniu economic care a marcat secolul 20 si continua sa aiba o influenta majora si in secolul 21. De la primele sonde de petrol si gaze si pana la dezvoltarea industriei de prelucrare, ulterior a industriei petrochimice avem cu ce ne prezenta in fata lumii. La ce ne mai foloseste insa trecutul glorios? Continuam sa ne situam intre principalii producatori de petrol si gaze la nivel European, dar nu indraznim sa impartasim experienta noastra si dincolo de granitele Romaniei. Si mai grav este ca societatile comerciale cu capital majoritar romanesc raman ancorate exclusiv in businessul autohton. Am mai visat ca vom deveni un hub de gaze si electricitate la nivel regional, dar ni s-a spulberat si aceasta speranta.
Toate aceste idei ne-au venit zilele trecute la aniversarea de catre compania Romgaz a 110 ani de la prima descoperire de gaze naturale din Romania. Fara discutii vorbim despre o aniversare de care in primul rand trebuiau sa se bucure cei care de-a lungul anilor au contribuit la dezvoltarea industriei de gaze din tara noastra. Si asa a fost, pentru ca organizatorii s-au gandit in primul rand la omagiul pe care trebuie sa-l acorde celor ce inca mai sunt in viata. Dincolo de momentul festiv, un adevar trebuie afirmat pana la capat: Romgaz si Transgaz, de asemenea, nu vor mai putea onora multa vreme asemenea momente festive daca nu isi propun sa depaseasca granitele tarii.
Cat priveste industria adiacenta explorarii, exploatarii si valorificarii gazelor, aici nostalgiile chiar nu isi mai au locul. “Romania a fost al treilea mare producator de echipamente in domeniul industriei si gazului, dupa SUA si Rusia si era al doilea mare exportator de echipamente, fiind o autoritate in domeniu“, a reamintit fostul ministru al energiei, Ion Avram, care considera ca industria valorificarii gazelor naturale este de mare viitor, iar viitorul ROMGAZ il reprezinta diversificarea activitatii si a produselor.
Extrem de relevanta a fost prezentarea domnului Dumitru Chisalita pe marginea evolutiei industriei de gaze din Romania, care isi are inceputul in 1909, cand la Sarmasel, in timp ce se fora la peste 300 de metri adancime pentru saruri de potasiu, au izbucnit libere gazele naturale. Acest fenomen a marcat inceputul unei industrii, acum seculare.
In deschiderea evenimentului, Constantin Adrian Volintiru, director general ROMGAZ, a adresat multumiri fostilor si actualilor salariati pentru profesionalismul si ambitia acestora de a pune bazele solide acestei companii care este astazi o companie de succes, a multumit invitatilor care au onorat ROMGAZ cu prezenta la aceasta aniversare, apoi a continuat discursul de deschidere a festivitatii, din care citam cateva cuvinte: “ROMGAZ a parcurs un drum lung pe scara dezvoltarii sale, de la o companie de nivel local la una cu caracter international, incadrandu-se astazi in randul companiilor europene de top. Acest lucru s-a datorat echipei care lucreaza in companie si cand vorbesc de echipa, ma inclin in fata tuturor colegilor de la sonde, din sucursale, a intregului personal. Cred in munca in echipa, mizez pe profesionalism si corectitudine si sunt convins ca doar impreuna putem depasi barierele timpului si ale istoriei.”
Ca sa incheiem intr-o postura optimista am aminti ca Romgaz este inplicata in noua centrala electrica de la Iernut si intentioneaza sa realizeze proiecte asemanatoare la Deva si, posibil, Oradea. La randul ei, Transgaz a iesit din comoditatea de pana acum si a demarat proiecte de noi constructii de gazoducte care vor interconecta Romania cu tarile vecine. Este important, dar nu suficient pentru ce istorie avem in spate in acest domeniu.