ANRE a aprobat planul de investitii al Transelectrica pentru urmatorii 8 ani: 5,67 miliarde lei
In cadrul sedintei Comitetului de reglementare din data de 09.12.2020, ANRE a aprobat Planul de dezvoltare a retelei electrice de transport pentru perioada 2020-2029 (PDRET), elaborat de C.N.T.E.E. „Transelectrica” S.A., in calitate de operator de transport si de sistem de energie electrica. Planul respecta prevederile legale in vigoare privind continutul, fundamentarea, aprobarea finantarii si transparenta decizionala.
Valoarea totala a planului de investitii pentru perioada 2020-2029 este de cca. 5,67 miliarde lei si cuprinde lucrari de investitii care au ca scop retehnologizarea retelelor electrice de transport (RET) existente, integrarea productiei din surse regenerabile si a altor capacitati de productie, cresterea capacitatii de interconexiune, siguranta alimentarii consumului, precum si dezvoltarea sistemelor informatice, de contorizare inteligenta si de telecomunicatii si infrastructura critica, iar 0,69 miliarde lei investitii se vor include in plan in functie de confirmarea parcurgerii etapelor de decizie necesare la nivelul partilor interesate. Pentru finantarea planului de investitii propus, aprox. 300 milioane lei provin din fonduri europene nerambursabile.
Planul de dezvoltare aprobat integreaza proiectele de interes comun, care contribuie la implementarea prioritatilor strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetica transeuropeana: „Black Sea Corridor” si „Mid Continental East Corridor”, cu termene de punere in functiune estimate in perioada 2025-2027 si proiecte de interconexiune, care urmaresc atingerea obiectivului privind gradul de interconectare de 15% pâna in anul 2030, stabilit la nivelul Comisiei Europene.
In perioada 2023 – 2024 sunt prevazute puneri in functiune ale liniilor Cernavoda – Stâlpu (cu racord in statia Gura Ialomitei) si Smârdan – Gutinas, care asigura evacuarea energiei electrice produsa din surse regenerabile in zona Dobrogea spre centrele de consum din centru, vest si nord ale tarii. De asemenea, pentru cresterea sigurantei alimentarii cu energie electrica a zonei metropolitane Bucuresti, in perioada 2024-2029 sunt prevazute finalizarea unor lucrari de investitii prin care se vor realiza liniile si statiile electrice necesare, atfel incât sa creasca siguranta si fiabilitatea in aceasta zona.
Pentru urmatoarea revizie a PDRET, ANRE a prevazut pentru Transelectrica obligatii privind corelarea PDRET cu Planul National Integrat in domeniul Energiei si Schimbarilor Climatice, cu Strategia energetica nationala si Planul de dezvoltare a retelei pe 10 ani la nivelul Uniunii Europene (TYNDP) si evaluarea adecvantei Sistemului Electroenergetic National prin metode probabilistice conform prevederilor din Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piata interna de energie electrica. De asemenea, a fost analizat Planul de investitii pentru anul 2021, asumat de operatorul de transport si de sistem al gazelor naturale, S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Valoarea totala a planului de investitii este de 838,63 milioane lei, din care fonduri proprii ale operatorului 624,13 milioane lei si contributii din fonduri nerambursabile 214,5 milioane lei.
Din valoarea totala a planului, 596,2 milioane lei reprezinta valoarea lucrarii “Dezvoltari ale sistemului national de transport in zona de nord – est a României”, in scopul imbunatatirii aprovizionarii cu gaze naturale a zonei, precum si a asigurarii capacitatilor de transport spre Republica Moldova, lucrare care va asigura interconectarea sistemului national de transport cu sistemul din Republica Moldova. Restul valorii, de 242,4 milioane lei, reprezinta lucrari de dezvoltare pe teritoriul national al sistemului national de transport, lucrari care se vor finanta in totalitate din surse proprii ale operatorului. Pentru extinderea sistemului national de transport in vederea realizarii de noi racordari, operatorul a alocat fonduri in valoare de 13 milioane lei, la care se vor adauga noi resurse financiare pe masura ce autoritatile administratiei publice sau operatorii de distributie vor solicita racordarea la sistem de noi localitati.