ANRE ne (ne) lamureste cum stau lucrurile in piata de echilibrare
In urma analizelor Energy-Center privind modificarea unor reglementari specifice pietei de echilibrare, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei mai vine cu o pozitie, pe care o vom publica in randurile ce urmeaza. Facem precizare ca dialogul, sau dezbaterea de idei pe marginea subiectelor deschise de catre publicatia noastra ofera posibilitatea si altor participanti din piata sa-si exprime opinia, cu atat mai mult cu cat ANRE se dovedeste cooperanta. Astazi publicam punctul de vedere al Autoritatii si maine vom veni cu opinii ale actorilor pietei. Speram sa fie cat mai multe, caci subiectul este unul fierbinte.
Avand in vedere ca in ultima perioada au aparut in presa de specialitate o serie de articole si luari de pozitie polemice fata de ANRE referitoare la reglementarile pentru piata de echilibrare de energie electrica, care contin numeroase erori si neadevaruri, iar puncte de vedere asemanatoare sunt sustinute insistent de unii participanti in scrisori adresate ANRE, consideram ca ar fi binevenita o comunicare oficiala din partea ANRE cu privire la acest subiect prin postarea pe site a pozitiei sale. Aceasta ar putea limita dezvoltarea subiectului in directii fara nicio legatura cu realitatea si cu tendintele din domeniul reglementarii sectorului energiei electrice si ar economisi resurse ale ANRE utilizate in a raspunde fiecarui articol si/sau scrisori pe acest subiect.
In acest sens, va propunem postarea urmatorului text:
Avand in vedere ca in ultima perioada au aparut in presa de specialitate o serie de articole si luari de pozitie polemice fata de ANRE referitoare la reglementarile pentru piata de echilibrare de energie electrica, care contin numeroase erori si neadevaruri, iar puncte de vedere asemanatoare sunt sustinute insistent de unii participanti in scrisori adresate ANRE, facem cunoscuta pozitia ANRE in urmatoarele subiecte:
- In ceea ce priveste punctul de vedere conform caruia ANRE nu ar avea baza legala de a emite reglementari decat in ceea ce priveste decontarea dezechilibrelor PRE, iar nu in ceea ce priveste decontarea dezechilibrelor fiecarui titular de licenta:Legea nr. 123/2012 prevede la art. 21 alin. (3) ca: Participanţii la piaţa sunt obligaţi sa-şi asume responsabilitatea financiara pentru plata dezechilibrelor pe care le genereaza pe piaţa de energie electrica, …, sa respecte prevederile licenţelorşi ale reglementarilor emise de autoritatea competenta.La art. 3 pct. 46 este definita partea responsabila cu echilibrarea ca fiind titular de licenţa care işi asuma responsabilitatea financiara pentru dezechilibrele dintre valorile notificate şi valorile masurate de energie electrica.Mai mult, legea prevede obligatii pentru participantii la piata, si in mod special pentru titularii de licenta (toate alineatele de la art. 21), acestia fiind obligati sa respecte regulile de funcţionare a acesteia, prevazute prin ordine, decizii şi avize favorabile emise de autoritatea competenta.In concluzie, nicio prevedere din lege nu limiteaza nivelul pana la care ANRE poate stabili reguli comerciale de decontare a dezechilibrelor participantilor la piata titulari de licenta, notiunea de parte responsabila cu echilibrarea suprapunandu-se peste aceea de titular de licenta.Ca urmare, in masura in care considera necesar pentru buna functionare a pietei de energie electrica, ANRE poate stabili reguli de determinare a dezechilibrelor si a contravalorii acestora pana la nivelul fiecarui participant la piata titular de licenta.Respingem, prin urmare, ca eronata si manipulatorie orice afirmatie de genul: Marile PRE-uri iau o parte semnificativa din veniturile Transelectrica sau Sa mai rotunjim incasarile acestei companii ca sa aiba si statul de unde sa ia dividende sau Transelectrica va acapara din ce in ce mai mult din piata.Scopul principal fiind mentinerea operarii SEN in siguranta, participantii trebuie sa se echilibreze cat mai mult posibil prin pietele anterioare celei de echilibrare, comportament stimulat prin caracterul penalizator al preturilor rezultate din piata de echilibrare la care sunt expusi cei aflati in dezechilibru. In consecinta, principala metoda pentru limitarea costurilor cu dezechilibrele este aceea a asigurarii pe pietele anterioare celei de echilibrarea energiei necesare, iar nu speranta ca propriile dezechilibre vor fi compensate de alti participanti membri ai aceleiasi PRE care vor avea dezechilibre de sens contrar sau ca preturile din ofertele participantilor activi la piata de echilibrare vor fi restrictionate.
-
- Deoarece toate sumele rezultate din piata de echilibrare/decontarea dezechilibrelor se intorc integral in piata, restrictiile/permisiunile in ceea ce priveste agregarea in PRE nu fac decat sa reconfigureze modul de distributie a sumei totale intre participanti, la nivel general neputandu-se vorbi despre vreun surplus de costuri sau de venituri rezultate din agregarea/neagregarea mai multor titulari de licenta in PRE. Altfel spus, suma totala aferenta tuturor PRE-urilor este aceeasi indiferent de cat de multe sau de mari sunt acestea, fiind determinata strict de dezechilibrul SEN din intervalul respectiv si de pretul resurselor mobilizate de Transelectrica SA pentru a-l compensa.
- Totodata, subliniem ceea ce este cu siguranta bine cunoscut de catre personalul calificat al titularilor de licenta, si anume ca din activitatile de operare a pietei de echilibrare si de asumare a rolului de intermediar intre participantii activi la piata de echilibrare si titularii de licenta in calitatea lor de parti responsabile cu echilibrarea, Transelectrica SA nu retine nicio suma si deci nu obtine niciun profit, deoarece veniturile sau costurile suplimentare rezultate dupa decontarea drepturilor/obligatiilor participantilor la piata de echilibrare si a dezechilibrelor partilor responsabile cu echilibrarea sunt integral repartizate tot participantilor la piata, pe baza unui criteriu stabilit prin legislatia secundara. Ca urmare, indiferent cat este de mare cifra de afaceri a Transelectrica SA din aceasta activitate, aceasta nu are nicio semnificatie in ceea ce priveste veniturile efective ale Transelectrica, a carei activitate in acest domeniu se finanteaza doar din tarifele aprobate de ANRE pe baza unor metodologii transparente.
- Art. 9 lit. h) al Legii 160/2012 atribuie ANRE responsabilitatea de a aproba reglementari tehnice şi comerciale pentru operatorii economici din sector, fara a limita in vreun mod aceasta competenta. In baza acestor prerogative, legislatia secundara emisa de ANRE a permis transferul responsabilitatii echilibrarii de la un titular de licenta la alt titular de licenta, dar aceasta permisiune nu exonereaza pe niciun participant de la obligatia prevazuta de lege, aceea de a-si asuma responsabilitatea financiara pentru dezechilibrele proprii. Aceasta este o dispozitie de legislatie secundara, emisa de ANRE, iar ca urmare tot ANRE o poate modifica, elimina sau mentine.
- In scopul determinarii dezechilibrelor fiecarui participant la piata, legea prevede ca acestia trebuie sa notifice operatorului de transport şi de sistem importurile, exporturile şitranzitele pe intervale de tranzacţionare, cu partenerii externi, pe fiecare graniţa (art. 21 alin. (5)), sa notifice operatorului de transport şi de sistem toate cantitaţile contractate nete reciproce (art. 21 alin. (6)) si sa transmita operatorului pieţei de energie electrica şi de echilibrare informaţii privind cantitaţile de energie electrica tranzacţionate aferente contractelor de vanzare-cumparare de energie electrica incheiate (art. 21 alin. (7)). La randul sau, operatorul de transport si de sistem trebuie sa asigure transmiterea rezultatelor masurarilor de energie electrica la operatorul pieţei de energie electrica in vederea realizarii decontarii tranzacţiilor din piaţa de echilibrare şi a dezechilibrelor parţilor responsabile cu echilibrarea…(art. 36 alin. (7) lit. j)).
- Din corelarea acestor dispozitii legale, rezulta clar ca fiecare participant la piata care este si titular de licenta, este in fapt parte responsabila cu echilibrarea.
- La acelasi articol, la alin. (2) se expliciteaza cine sunt participantii la piata: Participanţii la piaţa de energie electrica şi structurile operaţionale asociate sunt: producatorul, operatorul de transport şi de sistem, operatorul pieţei de energie electrica, operatorul de distribuţie, furnizorul, traderul de energie electrica şi clientul final.
- In ceea ce priveste punctul de vedere conform caruiafacturarea PRE-urilor pentru dezechilibre fara a tine cont de compensarea reciproca intre PRE-uri, asa cum se intampla in interiorul PRE, nu respecta realitatea fizica din SEN si nu este corecta:Este adevarat ca OTS compenseaza prin piata de echilibrare doar dezechilibrul SEN, dar daca decontarea s-ar opri la acest nivel, OTS nu ar sti de la cine sa ceara/cui sa dea suma aferenta acestei compensari (cu exceptia cazului extrem de improbabil in care toti participantii la piata ar fi agregati intr-o unica PRE). Pe de alta parte, asa cum am aratat mai sus, fiecare participant la piata este responsabil financiar pentru dezechilibrele generate de el pe piata. Astfel, principiul de a se determina dezechilibrul fiecarei PRE si a i se aplica fiecareia un pret rezultat din ponderarea preturilor resurselor utilizate in acel interval de decontare, apare ca fiind cel mai rational si fezabil. Diferentele care apar, teoretic, intre suma care ar rezulta din aplicarea pretului catre o unica PRE pe SEN si suma care rezulta prin aplicarea aceluiasi pret, dezechilibrului fiecareia dintr-un numar mai mare de PRE-uri (numar care la limita poate fi egal cu cel al participantilor la piata titulari de licenta), se repartizeaza apoi acelorasi PRE, OTS ramanand, asa cum am aratat mai sus, fara niciun profit in urma acestui mecanism. Acelasi principiu de decontare a dezechilibrelor este adoptat si in codul ENTSO-E pentru echilibrare, aflat in prezent in ultima etapa inaintea aprobarii de catre CE. Astfel, art. 52 al acestui document prevede: Fiecare OTS sau, daca este relevant, fiecare tert, deconteaza, in cadrul zonei sau zonelor sale de programare, cu fiecare parte responsabila cu echilibrarea, pentru fiecare interval de decontare a dezechilibrului, in temeiul articolului 53, toate dezechilibrele calculate in temeiul articolelor 49 si 54 in raport cu pretul corespunzator al dezechilibrului, calculat in temeiul articolului 55.
- Dupa cum se constata, chiar si in cazul statelor in care tranzactiile negociate bilateral nu sunt prohibite, este necesara o regula pentru decontarea cu OTS a dezechilibrului fiecarei PRE.
- Pe de alta parte, faptul ca o PRE cu dezechilibru pozitiv intr-un interval compenseaza dezechilibrul negativ al altei PRE din acelasi interval trebuie sa se reflecte in obligatii de plata ale PRE cu dezechilibru negativ catre cea cu dezechilibru pozitiv. Acestea nu pot avea loc decat in baza unei intelegeri prealabile, prin care sa se stabileasca cum se determina aceste obligatii si ce se intampla in cazul nerespectarii, adica in baza unui contract. Ca urmare, solutia sugerata ca fiind “corecta” presupune existenta unor contracte bilaterale intre un participant la piata (PRE) si fiecare din ceilalti, ceea ce este de principiu nerezonabil, in timp ce relatia contractuala intre OTS si fiecare PRE, bazata pe reguli transparente si nediscriminatorii emise de ANRE, este fezabila si respecta totodata prevederile legii energiei electrice.