ANRE o lasa mai moale cu sanctiunile in piata de energie: CIGA Energy ramane cu licenta de furnizare
Dupa ce a sanctionat dur cateva societati de furnizare energie electrica, pentru comportamentul avut in luna ianuarie pe piata de energie electrica, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei a luat la puricat si activitatea celui mai important jucator din piata de echilibrare, CIGA Energy. Daca initial a fost lansat zvonul ca ANRE va retrage licenta detinuta de CIGA, asa cum a facut si in cazul Arelco, de pilda, iata ca dupa sedinta de ieri a Comitetului de reglementare decizia a fost doar una “de mustrare” (termenul ne apartine), urmand ca activitatea in piata de echilibrare a CIGA sa fie monotorizata mult mai atent. Intre specialisti fie vorba, ANRE a decis in cunostinta de cauza si a evitat discret o degringolada a pietei de energie, prin retragerea licentei de furnizare companiei CIGA. Explicatia este simpla, in conditiile in care “impricinatul” echilibreaza in piata in jur de 50% din consumul de energie electrica din Romania. Se stie deja ca in primele trei saptamani ale lunii ianuarie, procentul atins de piata de echilibrare in totalul tranzactiilor de pe OPCOM a fost in jurul a 20%, lucru de neimaginat intr-o piata normala, unde acest procent nu ar trebui sa treaca de 4%. Desigur, pentru dezechilibrele produse cineva a platit scump.
Nu stim in ce masura i se datoreaza CIGA vina din furnizare sau din echilibrare, cert este ca ceva nu a functionat cum ar fi trebuit. Si daca CIGA nu ar fi detinut un asemenea procent din piata de echilibrare cu siguranta ca sanctiunile ANRE ar fi fost mult mai dure. Din aceasta disputa avem si noi de tras niste concluzii, cea mai importanta fiind aceea ca piata de echilibrare, o componenta extrem de importanta a pietei de energie electrica, trebuie monitorizata cu mult mai mare atentie. Si, mai mult decat atat, reglementarile din aceasta zona trebuiesc aduse la zi cat mai repede posibil. Energy-Center a surprins pe parcursul anului trecut cateva din hibele pietei de echilibrare, dar, din pacate noi am zis, noi am auzit. Prezentam mai jos comunicatul ANRE privind pozitia fata de activitatea CIGA Energy:
“In sedinta de miercuri, 15.03.2017, Comitetul de reglementare al ANRE a analizat propunerea de suspendare a Licentei nr. 991 pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, acordata societatii CIGA ENERGY S.A. prin Decizia ANRE nr. 241/08.02.2011. Principalul motiv al acestei propuneri este obstructionarea activitatii ANRE de monitorizare a pietei de energie electrica prin furnizarea de date incomplete si, uneori, chiar eronate, cu privire la activitatea societatii de Parte Responsabila cu Echilibrarea (PRE) pentru circa a 640 participanti la piata.
In urma analizei raportului privind propunerea de suspendare, membrii Comitetului de reglementare au apreciat ca masura suspendarii este una disproportionata fata de gravitatea faptei constate si ar pertuba activitatea participantilor la piata pentru care societatea asigura echilibrarea financiara, cu atat mai mult cu cat, in prezent, ANRE are in vedere revizuirea reglementarilor cu privire la piata de energie electrica, avand in vedere situatia aparuta in piata de energie in lunile ianuarie si februarie.
In consecinta, Comitetul de reglementare al ANRE a respins propunerea de suspendare si a decis supravegherea stricta a activitatii de PRE pe care SC Ciga Energy SA o desfasoara, precum si doua masuri de conformare, cu perioada de conformare de 30 de zile, dupa cum urmeaza:
– Prezentarea unei proceduri de alocare a dezechilibrelor intre participantii la piata care sa fie avizata de ANRE;
– Prezentarea datelor intr-un format stabilit de directia de specialitate din cadrul ANRE, prin care SC Ciga Energy sa arate modul transparent de tratament intre participantii la piata din PRE-urile pe care le gestioneaza.”
CIGA ENERGY furnizeaza energie electrica in baza licentei de furnizare nr.991/08.02.2011 emisa de ANRE si este una din cele mai mari companii ce actioneaza pe Piata de Echilibrare si prin Departamentul PRE echilibreaza aproximativ 50% din totalul consumului de energie electrica din România, prin cele doua PRE-uri ale sale, CIGA 1 si CIGA 2.
Prin intermediul pietei de echilibrare, OTS (Operatorul de Transport si Sistem) intreprinde actiuni de echilibrare, identificand nevoia de reglaj la producere sau consum si achizitionand energie de echilibrare care se va introduce sau se va extrage din SEN de catre participantii la PE. Astfel, energia de echilibrare este folosita fie pentru a acoperi un deficit de productie, fie un exces de productie. Asumarea de raspundere de echilibrare se face fie direct, fie prin delegare catre o parte terta, care isi asuma rolul de Parte Responsabila cu Echilibrarea (PRE). Reunirea mai multor participanti in cadrul aceleiasi PRE determina compensarea reciproca a dezechilibrelor indivduale si distribuirea eficienta a costurilor, dar si a beneficiilor.
Buna idee – sa nu le fie retrasa licenta. Altfel, cine stie, exista riscul sa inceapa lumea sa-si puna intrebari de genul, “Dar oare cat din haosul asta se datoreaza supre-reglementarii de catre ANRE pe considerentul ‘dam reglementarea X pentru ca putem’?” Si, sigur ca da, nu vrem nici macar sa auzim astfel de intrebari, daramite sa le mai si rasspundem.
Povestea imi aminteste de scandalul (si acela intelept inabusit in fasa) cand cu Electrica Furnizare si mega-deal-ul lor cu certificate verzi. Tot asa si-atunci, tunau si fulgerau autoritatile, ca o sa facem si-o sa dregem, o sa taiem in carne vie si mai mult decat atat… dupa care s-a asternut tacerea precum batista pe tambal. Ciocu’ mic, ca pornim de la una si-ajungem la alta, cine stie ce mai iese la iveala…