ANRE si-a gasit Comitetul de Reglementare printre „profesionisti”
Cu o viteza demna de o cauza mai buna, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a votat ieri (cu 274 de voturi pentru si unul impotriva) componenta noului Comitet de Reglementare al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Cu toate ca votul era asteptat de abia spre sfarsitul lunii acesteia, se pare ca partidele politice reprezentate in Parlament au cazut la pace privind impartirea functiilor, atentia lor fiind mai putin concentrata si asupra specializarii in domeniul energiei si gazelor a celor ce au fost votati.
Astfel, Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei este format din Nicolae Havrilet, pentru postul de presedinte, cu un mandat de cinci ani; Emil Calota-vicepresedinte, cu un mandat de cinci ani; Claudiu Sorin Dumbraveanu – vicepresedinte, cu un mandat de doi ani jumatate; Teodor Bobis – membru, cu un mandat de doi ani si jumatate; Gheorghe Barbu-membru, cu un mandat de cinci ani; Carmen Filipescu – membru, cu un mandate de doi ani si jumatate; Zoltan Nagy – membru, cu un mandat de cinci ani.
Nu comentam, deocamdata, calitatea celor numiti, in schimb, amintim ce rol crucial au ei in piata de energie si gaze din Romania, tocmai acuma in pragul marilor schimbari:
- Comitetul este organul de conducere al ANRE, directiile si deciziile fiind stabilite de acesta. Sa nu uitam ca multe din “manariile” de pe piata de energie s-au facut sub acoperirea legislatiei primare sau secundare elaborate/avizate/inaintate de ANRE. Sa amintim doar cateva: hotararea de modificare a legii energie si a gazelor, tocmai aprobata, pentru acordarea facilitatilor pentru PETROM in sensul consumarii exclusive a gazelor din productia interna pentru CET Brazi; introducerea tendentioasa a notiunii de intreruptibilitate, in urma cu cativa ani, astfel incat, doar cativa consumatori sa beneficieze de discounturi mari la gazelle din productia interna (cazul Interagro); amanarea in ultimii 3 ani a aplicarii tarifelor de dezechilibrare cu consecinte dezastroase in anotimpul rece (doar pentru a proteja anumite companii cu capital strain); sub titlul “totul pentru populatie” “manipularea” procentului intern-import in functie de interesul unor companii (consumatori finali), astfel incat sa se asigure pretul dorit de acestia; favorizarea baietiilor destepti in actiunile lor; impunerea tranzactionarii obligatorii prin OPCOM a intregii cantitati de energie electrica, pentru a asigura subventionarea energie termice pe seama energiei electrice etc.etc…
- 2. Mandatarea persoanelor astfel numite pentru urmatorii 5 ani, in pragul alegerilor, pune partidele politice si oamenii acestora la adapost fata de eventualul risc de a nu mai prinde “algoritmul politic” favorabil alegerii membrilor in Comitet dupa scrutin.
- 3. Iesirea ANRE din cadrul institutilor bugetare, determina ca nivelul salarial al acestor relementatori sa fie mult superior nivelului indemnizatiei de parlamentar (aspect favorabil in vederea atragerii de specialist, care in ultimii 4 ani au parasite in bloc institutia intreptandu-se catre mediul privat), dar care reprezinta o miza pentru alesii neamului.