0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
Consiliul Concurentei cu ochii pe benzinari, dupa eliminarea supraacizei la carburanti
Se intra in linie dreapta: activele CEZ si Enel tentante pentru Hidroelectrica
Ungurii de la MET au prize la investitorii straini
Ministrul Economiei: Ne vom asuma raspunderea pe Ordonanta 114 in urmatoarele 2-3 saptamani
Ungurii nu mai asteapta dupa gazele de la Marea Neagra, tot Gazprom ramane baza
Rusii au pus piciorul in China, cu gazele naturale
Nordicii vor sa reduca influenta Gazprom pe piata europeana de gaze
Niculae Havrilet: OUG 114 va produce efecte negative si in anii viitori
Un nou Consiliu de Supraveghere la Transelectrica, tot provizoriu
ANRE a inceput curatenia in sistemul de producere de energie electrica

ANRE si ACUE joaca declarativ aceeasi carte: retelele de distributie energie electrica si gaze naturale au nevoie de investitii de peste 10 miliarde de euro pe termen lung

Scris la 10 mai 2018
de Redactia
Comentarii: 0
Tag: ANRE, companii de utilitati, durata intreruperilor, investitii in retelele de distributie, pierderi in reteaua de distributie, saracie energetica, securitate energetica
Tweet

Una dintre clauzele de baza ale contractelor de privatizare ale retelelor de distributie de energie electrica si gaze a fost tocmai aceasta: investitii masive in modernizarea, extinderea si reducerea pierderilor. Respectivele investitii sunt aprobate de catre Autoritatea de reglementare si transferate apoi in factura finala a consumatorilor. Cam asa este peste tot in Europa. Problemele apar insa (si au aparut) atunci cand ANRE recunoaste anumite cheltuieli si pe altele nu, sau cand ANRE da directia investitiilor prin tarifele pe care le aproba. De data asta, directia a fost afirmata inca de la inceputul acestui an, respectiv investitii prioritare in retele. Companiile de distributie spun ca se conformeaza, dar inainte de a se apuca de treaba ” este esentiala stabilirea unui cadru de reglementare care sa stimuleze in continuare investitiile si inovarea in distributia energiei electrice si gazelor naturale”. ANRE a promis de cateva luni ca va veni cu acest nou cadru de reglementare, dar ne tine inca in suspans. Cam asa arata situatia in momentul de fata, conform asociatiei companiilor de distributie:

„Retelele de distributie energie electrica si de gaze naturale au nevoie de investitii de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru inlocuirea infrastructurii cu durata de viata depasita, conform estimarilor membrilor Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE). Este necesara continuarea investitiilor in reducerea pierderilor tehnologice, eficientizarea cheltuielilor operationale si imbunatatirea indicatorilor de calitate pentru ca performanta retelelor sa atinga nivelul din statele vest-europene, in beneficiul consumatorilor finali.

Investitiile totale realizate de membrii ACUE in ultimii zece ani (2008-2017), in extinderea, reabilitarea si dezvoltarea retelelor de distributie energie electrica sunt de aproximativ 3 miliarde de euro. In distributia de gaze naturale, investitii de peste 1 miliard de euro au fost dedicate modernizarii si extinderii retelelor.

Intre investitiile realizate si performanta retelelor exista o corelatie puternica, potrivit unui studiu recent realizat de un consultant international.

In sectorul distributiei de energie, durata medie a intreruperilor s-a redus cu 60%, iar frecventa lor s-a micsorat cu 50% in 2016 fata de 2008, conform celor mai recente date publicate de catre ANRE.

Cresterea eficientei datorata investitiilor se reflecta si in evolutia consumului propriu tehnologic al retelei, care s-a diminuat in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date publicate de ANRE, in 2016, pierderile din reteaua de distributie energie electrica au fost in medie de 11%, fata de nivelul de 12,5% – media pe tara inregistrata in 2007.

De asemenea, cheltuielile de operare ale operatorilor de distributie energie electrica sunt mult eficientizate, fiind cu circa 72% sub media Europei Centrale si de Est (ECE), conform analizei firmei de consultanta.

Comparativ cu alte tari UE, la jumatatea anului trecut, pretul final al energiei electrice pentru consumatorii casnici din România era printre cele mai mici, cu circa 13% sub media ECE si cu 48% sub media Europei de Vest. Pentru consumatorii industriali, pretul se situa in media ECE si cu 26% sub media Europei de Vest.

Analiza indica faptul ca preturile finale ale energiei electrice pentru gospodarii si consumatorii industriali au crescut cu o treime in intervalul 2008 – 2016, procent apropiat de inflatia cumulata pentru aceasta perioada (36%).

Tarifele de retea pentru clientii casnici au scazut cu 18% in 2017 fata de 2014 si cu 34% pentru clientii industriali fata de 2015.

Randamentul pe km de retea pentru companiile de distributie din România este printre cele mai scazute din Europa Centrala si de Est; acest lucru este determinat de faptul ca România are una dintre cele mai scazute densitati de consum din Europa,o densitate mai mare a consumului permitând in general tarife mai mici pentru fiecare client datorita utilizarii crescute specifice a retelei.

Preturile gazelor naturale pentru consumatorii casnici erau, de asemenea, la jumatatea anului trecut, semnificativ mai scazute in comparatie cu alte state europene: cu aproximativ 21% sub media Europei Centrale si de Est (ECE) si cu 49% mai putin fata de media Europei de Vest. Pentru consumatorii non-casnici, preturile gazelor erau similare cu media ECE si cu 8% mai mici fata de Europa de Vest, mentioneaza studiul citat.

Preturile finale pentru consumatorii casnici sunt printre cele mai mici din Europa insa, pentru ca veniturile per gospodarie sunt, de asemenea, cele mai mici din tarile membre (cu 62% sub media europeana la nivelul anului 2016), costurile cu energia raportate la puterea de cumparare sunt cu 8% peste media europeana in cazul energiei electrice si cu 7% sub media europeana in cazul gazelor naturale.

De aceea, masuri adecvate care sa se adreseze problemei saraciei energetice, precum dezvoltarea si introducerea de masuri pentru protejarea clientilor vulnerabili, sunt obligatorii si ar fi trebuit adoptate cu mult timp in urma.

Continuarea investitiilor in modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice si gazelor naturale in ritm sustinut este cea mai importanta provocare la care vor trebui sa raspunda in viitor autoritatile statului si companiile din sectorul energetic, existând o cerinta urgenta de a armoniza necesitatea suportabilitatii preturilor la energie si gaze cu cea a securitatii aprovizionarii cu energie a tarii. ACUE considera ca este esentiala stabilirea unui cadru de reglementare care sa stimuleze in continuare investitiile si inovarea in distributia energiei electrice si gazelor naturale.

Federatia ACUE isi exprima disponibilitatea de colaborare pentru a contribui la identificarea de solutii optime pentru asigurarea securitatii energetice si a competitivitatii economiei românesti, precum si de a participa activ la dezbaterile organizate de autoritati privind viitorul cadru de reglementare.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Primul mare furnizor de energie recunoaste ca a pierdut 10 milioane de lei in luna ianuarie, din variatiile de pret pe piata de energiePrimul mare furnizor de energie recunoaste ca a pierdut 10 milioane de lei in luna ianuarie, din variatiile de pret pe piata de energie
  • Companiile de utilitati contesta deciziile ANRE privind metodologia de stabilire a tarifelor de distributie si ameninta cu reducerea volumului investitiilorCompaniile de utilitati contesta deciziile ANRE privind metodologia de stabilire a tarifelor de distributie si ameninta cu reducerea volumului investitiilor
  • Romania stie cum sa combata saracia energetica dar nu misca nimic in aceasta directieRomania stie cum sa combata saracia energetica dar nu misca nimic in aceasta directie
  • O lectie pentru Guvern: cum se cunoaste saracia energetica si care sunt adevaratii consumatori vulnerabili?O lectie pentru Guvern: cum se cunoaste saracia energetica si care sunt adevaratii consumatori vulnerabili?
Tweet
  • google-share
Articolul precedent

Transgaz investeste in informatica pentru a evita starile de dezechilibru din sistemul national de transport

Articolul urmator

Dupa zece ani de blocaj, linia electrica Oradea- Bekescsaba poate fi realizata

Articole pe aceeasi tema

0

O simpla decizie a ANRE poate duce Hidroelectrica din lac in put: listarea la bursa compromisa, investitiile amanate

Posted On 12 decembrie 2019
, By Redactia
0

Incepând de anul viitor, orice nouă construcție va trebui să țină seama de regulile europene privind creșterea eficienței energetice

Posted On 4 decembrie 2019
, By Redactia

ANRE a inceput curatenia in sistemul de producere de energie electrica

Posted On 21 noiembrie 2019
, By Redactia

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cautare

Publicitate

UGM Energy

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Cum se pregateste Romania pentru iarna: “se stinge lumina” peste intreprinderi, prin pret sau prin planuri de sistare a gazelor la iarna. Traiasca dependenta de gazele rusesti!

Posted On 12 decembrie 2019

Contorizarea inteligenta nu este moft, ci necesitate. Dezvoltarea tehnologiei a dus si la un cost mai scazut al montarii

Posted On 12 decembrie 2019

O simpla decizie a ANRE poate duce Hidroelectrica din lac in put: listarea la bursa compromisa, investitiile amanate

Posted On 12 decembrie 2019

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Scuze, o completare.Sectorul nuclear din...

Posted On 17 noiembrie 2019

M-as bucura ca informatiile dvs sa mai...

Posted On 17 noiembrie 2019

[…] „Odată făcut și verificat...

Posted On 1 noiembrie 2019

Arhiva

Utile

Sondaj Romania Eficienta: Unul din patru romani face economie maxima la energie si evita, astfel, risipa de bani si de resurse naturale

La nivel mondial numarul contoarelor inteligente se va dubla in urmatorii ani

Unde se afla Romania in procesul de digitalizare a sistemului energetic?

Se reiau inscrierile in Programul Casa Verde 

Monoxidul de carbon face zeci de victime in sezonul rece. Respectarea unor reguli simple poate salva vieti

Video

Ce solutii avem pentru eliminarea efectelor OUG 114?

Conferinta Energy-Center: "Care sunt efectele Ordonantei de Urgenta 114/2018 asupra sectorului energetic? Ce implicatii ar putea avea modificarea sau abrogarea OUG 114?"

Conferinta Energy Center - 6 iunie 2019

Gala Premiilor Energy-Center, Editia a doua

Gala Energy-center

Formular de contact

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.