ANRE strange cureaua in relatia cu distribuitorii de energie: reduce rata reglementata a rentabilitatii, dar pretinde investitii mai mari in retele
Cateva luni de zile au durat negocierile intre operatorii de distributie a energiei electrice (Electrica, E.ON, Enel, CEZ) si Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei, pe marginea cotei ratei reglementate a rentabilitatii (RRR), incepand cu anul 2019. Intr-un final s-a stabilit ca aceasta rata sa fie de 5,66%, fata de 7,7% cat este in prezent, ceea ce echivaleaza cu o scadere de 26%. Nu este de ici de colo aceasta scadere, pentru o activitate care implica foarte multe lucruri, incepand de la necesitatea investitiilor in retelele de distributie si mergand pana la siguranta in aprovizionare, respectiv reducerea duratei intreruperilor. Secundar, decizia ANRE privind nivelul RRR ar trebui sa duca si la o reducere a facturii energiei pentru consumatorul final, nesemnificativa in realitate, cu toate ca tarifele de distributie reprezinta cel mai mare procent (peste 30%) din factura finala.
Interesant este ca cele patru mari companii care au concesionate retelele de distributie nu au avut pana acum nici o reactie la decizia Comitetului de Reglementare al ANRE privind nivelul RRR, in conditiile in care trageau sperante ca aceasta va fi mai mare. De altfel, reprezentantii acestor companii au declarat in primavara acestui an ca rata de reglementare a rentabilitatii ar trebui sa fie undeva in jurul a 7%, astfel incat sa fie stimulati sa realizeze investitiile necesare in retele, investitii estimate la 10 miliarde de euro.
Amintim ca tarifele de retea pentru clientii casnici au scazut cu 18% in 2017 fata de 2014 si cu 34% pentru clientii industriali fata de 2015. De asemenea, randamentul pe km de retea pentru companiile de distributie din România este printre cele mai scazute din Europa Centrala si de Est; acest lucru este determinat de faptul ca România are una dintre cele mai scazute densitati de consum din Europa,o densitate mai mare a consumului permitând in general tarife mai mici pentru fiecare client datorita utilizarii crescute specifice a retelei.
„Retelele de distributie energie electrica si de gaze naturale au nevoie de investitii de peste 10 miliarde de euro pe termen lung pentru inlocuirea infrastructurii cu durata de viata depasita, conform estimarilor membrilor Federatiei Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE). Este necesara continuarea investitiilor in reducerea pierderilor tehnologice, eficientizarea cheltuielilor operationale si imbunatatirea indicatorilor de calitate pentru ca performanta retelelor sa atinga nivelul din statele vest-europene, in beneficiul consumatorilor finali.
Investitiile totale realizate de membrii ACUE in ultimii zece ani (2008-2017), in extinderea, reabilitarea si dezvoltarea retelelor de distributie energie electrica sunt de aproximativ 3 miliarde de euro. In distributia de gaze naturale, investitii de peste 1 miliard de euro au fost dedicate modernizarii si extinderii retelelor, conform ACUE, care preciza in primavara acestui an ca in sectorul distributiei de energie, durata medie a intreruperilor s-a redus cu 60%, iar frecventa lor s-a micsorat cu 50% in 2016 fata de 2008.
Cresterea eficientei datorata investitiilor se reflecta si in evolutia consumului propriu tehnologic al retelei, care s-a diminuat in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date publicate de ANRE, in 2016, pierderile din reteaua de distributie energie electrica au fost in medie de 11%, fata de nivelul de 12,5% – media pe tara inregistrata in 2007.
De asemenea, cheltuielile de operare ale operatorilor de distributie energie electrica sunt mult eficientizate, fiind cu circa 72% sub media Europei Centrale si de Est (ECE). In asteptarea unei reactii din partea distribuitorilor ne abtinem de la alte comentarii si publicam comunicatul ANRE:
“Pentru atingerea obiectivelor pe care autoritatea de reglementare si le-a propus prin stabilirea unor preturi la consumatori care sa reflecte costuri justificate in conditii de eficienta si concurenta, precum si prin mentinerea interesului pentru investitii al operatorilor, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, in sedinta de astazi, Ordinul privind stabilirea ratei reglementate a rentabilitatii aplicate la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de operatorii de distributie concesionari incepand cu data de 1 ianuarie 2019.
Rata reglementata a rentabilitaţii (RRR) reprezinta un parametru foarte important luat in considerare la stabilirea veniturilor reglementate ale operatorilor de distributie concesionari.
Valoarea RRR aprobata care urmeaza a fi aplicata incepand cu data de 1 ianuarie 2019 este de 5,66%, exprimata in termeni reali, inainte de impozitare.
Mentionam totodata ca, pentru stimularea realizarii de noi investitii, ANRE are in vedere remunerarea suplimentara, cu un punct procentual peste valoarea precizata anterior, a investitiilor realizate in capacitaţile energetice in cea de a patra perioada de reglementare (2019-2023).
Consideram ca valoarea RRR aprobata in vederea aplicarii la calculul tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice incepand cu 1 ianuarie 2019 va conduce la atingerea unui optim intre mentinerea interesului realizarii investitiilor necesare asigurarii calitatii serviciului de distributie a energiei electrice si asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distributie concesionari, conform prevederilor cadrului de reglementare stabilit de Legea energiei electrice si gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare.”