ANRE sufera de orbul gainii sau isi bate joc de piata pe care ar trebui sa o reglementeze in interesul consumatorilor din Romania?
In urma cu doua zile, directorul unei mari companiide furnizare de pe piata energiei electrice din Romania afirma ca o taxa decinci la suta pe cifra de afaceri a companiilor din piata de energie arpresupune costuri suplimentare la o crestere de aproape 10 ori. Era o ipotezaplecata de la calcule elementare. Ideea acestei taxe a fost lansata depresedintele PSD, Liviu Dragnea, care sugera la Consiliul National alpartidului ca exista companii in sectorul energetic care realizeaza profituriexagerate, in timp ce taxele si impozitele platite statului sunt foarte mici.Desigur, multinationalele erau vizate direct de catre liderul PSD, care uitaintre timp ca de profiturile mari din piata de energie a beneficiat, pe langaaceste companii, inclusiv statul roman. In concluzie, sa punem bata impozitariipe toti.
Am facut aceasta introducere nu pentru ca cititorii nostri nu ar sti despre ce este vorba. Proiectul ordonantei de urgenta pe care ministrul Finantelor l-a prezentat la numai doua zile dupa declaratiile lui Liviu Dragnea a socat intreaga economie romaneasca. Noi ne vom referi doar la sectorul energetic, respectiv la piata de energie electrica. Dupa toate luarile de pozitie de ieri ale reprezentantilor companiilor energetice, impozitul pe cifra de afaceri va induce un val de falimente, de cresteri de pret, de renuntare la investitii, de pulverizare a pietei libere etc. In final, cum este si firesc, va urma o crestere a pretului energiei electrice, crestere care va fi in final suportata de catre consumatorul final. Nu este greu de demonstrat acest lucru.
Asadar, sa ne intoarcem la declaratia directorului unei mari companii de furnizare de pe piata de energie electrica din Romania, care inainte de a previziona cu cat vor creste costurile furnizorilor, demonstra argumentat ca pretul energiei electrice in acest an a crescut cu aproape 40% fata de 2017, exclusiv din evolutiile de pe piata concurentiala. Asadar, la aceste cresteri se vor adauga altele, cel mai probabil cu 6-7 procente, de la 1 ianuarie, in urma aparitiei unei taxe de 3% pe cifra de afaceri. Vorbim exclusiv de piata de energie electrica.
Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) infirma insa toate aceste anticipatii. A, sa nu va ganditi ca ANRE vine si cu argumente pentru a-si sustine pozitia. Se margineste cu o declaratie pentru agentia de presa Agerpres prin care se comunica: “Masurile prevazute in proiectul de Ordonanta de Urgenta lansat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor nu vor duce la cresteri de pret la energie si gaze pentru consumatorii casnici in perioada urmatoare.”Mai mult decat atat, ANRE, in independenta ei absoluta, considera ca “guvernul Romaniei este indreptatit sa adopte masuri de politica fiscala pe care le considera necesare”. In consecinta, ANRE are sarcina de a pune in practica respectivele masuri. Gresit, ANRE, ca reglementator al pietei de energie si gaze are datoria si obligatia de a demonstra guvernului ca asemenea decizii au impact major asupra pietei.
“Prevederile Ordonantei de urgenta privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene aflata, in prezent, in proces de consultare publica pe site-ul Ministerului de Finante, nu vor conduce la cresteri de pret la energie electrica si gaze naturale pentru consumatorii casnici in perioada urmatoare”, au precizat oficialii ANRE pentru Agerpres.
Sfidare, necunoastere sau slugarnicie totala? ANRE este in conditiile de fata bumerangul cu care coalitia aflata la putere incearca sa “disciplineze” companiile din piata de energie electrica, in speta cele cu capital strain sau care sunt cotate la bursa. S-a redus rata rentabilitatii pentru distribuitori, s-a propus taierea unor deductibilitati, s-au stabilit tarife de distributie restrictive si s-au sabotat efectiv programele de investitii. Toate aceste masuri, prin prisma ANRE, vor duce la un curent mai ieftin pentru consumatori si implicit pentru economia romaneasca. Suferind de orbul gainii, ANRE nu vede nimic din ce se intampla in piata de energie. In schimb, ar urma sa incaseze impozitul pe cifra de afaceri de 3%, pe care ulterior il va livra la bugetul de stat. Nu se stie cum se va face acest lucru si cat din independenta ANRE va mai fi valabila in momentul de fata.
Sa trecem insa peste aceste chestiuni si sa ajungem la intrebarea esentiala: de ce considera ANRE ca pretul la energie si gaze nu va creste pentru populatie? Teoretic este simplu: ANRE plafoneaza preturile. La energie electrica urmeaza sa oblige producatorii sa vanda (ca pe vremuri) o anumita cantitate de energie pentru consumatorii casnici la pret reglementat (stabilit de ANRE, evident), iar la gaze pretul se va plafona la 65 de lei/MWh, indiferent de costurile de productie. Mai mult, ANRE, care s-a transformat in executorul guvernului, va avea in vedere ca toate companiile aparute in piata concurentiala ca urmare a liberalizarii sa dispara cat se poate de repede. In realitate, niciodata liberalizarea pietei de energie si gaze nu a fost pe placul guvernantilor, dar pe la ANRE s-au mai perindat si echipe care au inteles avantajele liberalizarii.
“Impactul este dezastruos. Toti furnizorii români, mici, vor intra in faliment si vor putea supravietui doar cei mari, care fac parte din multinationale. Concurenta va disparea si pretul va creste”, a afirmat Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica (AFEER).
Potrivit acestuia, consumatorii vor fi cei care vor suporta, in final, toate aceste taxe, care se vor reflecta in pretul energiei.
“Consumatorii vor plati toate efectele in cascada, adica si taxele platite de producatori, si cele platite de de furnizori, si cele platite de distribuitori si asa mai departe, iar impactul in final va fi unul foarte mare, atât pentru consumatorii casnici, cât si pentru cei industriali. Eu refuz sa cred ca cineva este atât de absurd incât sa ingroape intreaga economie a tarii”, a adaugat el.
Lungu a mai spus ca, asa cum arata proiectul de ordonanta, aceasta contributie este in plus fata de tarifele actuale ale ANRE si, dupa cum scrie in text, se va aplica la intreaga cifra de afaceri a companiei, nu doar pentru activitatea din energie, iar multe dintre companii au si alte activitati.
El a atras atentia si asupra retroactivitatii acestei prevederi. “Ea va intra in vigoare de anul viitor, dar noi in martie trebuie sa platim contributia aferenta cifrei de afaceri de anul acesta. Evident ca nimeni nu si-a bugetat asa ceva”, a completat Lungu.
Totodata, ordonanta schimba fundamental piata si prin reintroducerea consumatorilor reglementati, dupa ce, la 1 ianuarie 2018, piata fusese complet liberalizata. “Daca s-a plecat de la ideea ca exista anumite companii care nu declara adevaratele profituri, nu inteleg de ce nu se fac controale la acele companii si este bulversata intreaga piata”, a mai spus Lungu.
El si-a exprimat speranta ca toate acestea nu vor fi decizii finale si ca vor exista analize serioase pentru fiecare dintre propunerile din ordonanta de urgenta.
In final, acesta este si motivul pentru care in acest articol noi nu am abordat sintetic efectele pe care ordonanta propusa de ministrul Tedorovici le va avea in cele doua piete: energie si gaze. Tragem sperante ca autoritatile se vor destepta. In caz contrar, Dumnezeu cu mila!. Sa nu va inchipuiti insa ca prin anumite reglementari ale ANRE, consumatorii din Romania vor fi feriti de viitoarele cresteri de pret la gaze si energie electrica. Dimpotriva. In schimb, tot ce s-a construit in ultimii ani in dezvoltarea acestor piete sa va duce la apa sambetei.