ANRE suspecteaza tranzactiile cu gaze al celor doi mari producatori: Romgaz si Petrom
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a sesizat Consiliul Concurentei cu privire la faptul ca OMV Petrom si Romgaz nu pun la dispozitia pietei intreaga cantitate de gaze, ceea ce a determinat autoritatea de concurenta sa demareze o ancheta in acest sens, au declarat, marti, pentru AGERPRES, surse din sectorul energetic.
„Este vorba despre o analiza inceputa de ANRE la sfârsitul anului 2016 – 2017, cu privire la suspiciunea ca cei doi producatori de gaze nu pun toate cantitatile de gaze la dispozitia pietei, asa cum prevede legea, si directioneaza cantitati mari catre propriile centrale. Este vorba despre o analiza preliminara si urmeaza o solicitare de documente de la producatori”, au precizat sursele mentionate.
Contactati de AGERPRES, nici reprezentantii ANRE si nici cei ai producatorilor de gaze nu au comentat aceste informatii pâna la ora transmiterii acestei stiri.
Consiliul Concurentei a declansat luna trecuta o ancheta pentru verificarea conditiilor in care Romgaz si OMV Petrom livreaza gaze naturale catre centralele proprii de producere a energiei electrice, informeaza institutia, printr-un comunicat remis marti AGERPRES.
„In cadrul anchetei demarate in luna februarie, Consiliul Concurentei va colabora cu ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – n. r.) pentru a analiza daca centralele de producere a energiei electrice din structura celor doi producatori de gaze naturale au beneficiat de conditii diferite comparativ cu cele in care SNGN Romgaz SA si OMV Petrom SA furnizeaza gaze naturale catre alti consumatori din România”, se mentioneaza in comunicat.
Cantitatile de gaze naturale produse anual de Romgaz si OMV Petrom, impreuna, reprezinta peste 94% din totalul productiei interne de gaze naturale.
Centrala de la Brazi a OMV Petrom poate acoperi circa 10% din piata, iar cea de la Iernut, apartinând Romgaz, aproximativ 5% din productia de electricitate a tarii.
OMV Petrom si Romgaz pot livra gaze din productia proprie catre centralele pe care le detin, conform HG 870/2012, care prevede ca „sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite/avizate de ANRE cantitatile de gaze naturale din productia interna utilizate de catre producatorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrica in propriile centrale electrice pe baza de gaze naturale”.
Centralele Brazi si Iernut au devenit, la acea data, consumatori intreruptibili de gaze, adica, in caz de urgenta, alimentarea lor este intrerupta in beneficiul populatiei. Totodata, potrivit notei de fundamentare a HG 870/2012, companiile producatoare s-au angajat sa livreze anual 1,8 TWh pe piata reglementata de electricitate, in banda.
La acea data, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a avertizat ca actul normativ ar putea ridica unele probleme de concurenta si a precizat ca institutia avizat conditionat respectiva hotarâre de Guvern.
„Nu avem o problema ca o companie sa isi foloseasca marfa proprie, dar pot sa se plânga alti consumatori. Petrom si Romgaz au si productie proprie de gaze naturale, si centrala proprie. Noi am spus Guvernului – sunt si alti producatori mai mici care nu au centrala proprie, trebuie sa le acceptati si lor o astfel de exceptie de la lege”, a afirmat Chiritoiu, in septembrie 2012.
Totodata, Eric Stab, directorul general al Engie România, a declarat in octombrie anul trecut ca Petrom si Romgaz au limitat cantitatea de gaze livrata pe piata, astfel ca pretul a crescut, iar furnizorii trebuie sa importe mai mult gaz din Rusia, care este mai scump.
El a s-a referit inclusiv la faptul ca Petrom si Romgaz prefera sa directioneze mai mult gaz din productia proprie catre centralele pe care le detin, pentru a beneficia de preturile mari din piata de electricitate.