0746 164 127 redactia@energy-center.ro
  • Actualitate
    • Consumatori
    • Furnizori
    • Legislatie mediu
    • Producatori
    • Stiri
  • Energie electrica
    • Energie nucleara
    • Energie regenerabila
    • Energie termica
    • Hidroenergie
  • Evenimente
  • Editorial
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Utile
  • Video
  • English
  • Comunicate
STIRI RECENTE
ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare
Danemarca acorda un ajutor de stat de 870 milioane euro pentru un proiect eolian offshore
Al treilea mare producator de energie regenerabila din lume a facut un profit net de 556 milioane euro, in 2020
Transelectrica continua modernizarea statiilor electrice de transformare in zona Moldovei
Se clatina Nord Stream 2? 18 companii de servicii nu mai lucreaza la proiect
Razvan Nicolescu despre gazele din Marea Neagra: cine va cumpara acolo trebuie sa aiba cel putin 3 miliarde de euro in buzunar
Pace intre Consiliul Concurentei si Hidroelectrica
Nuclearelectrica continua sa creada in investitia la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda
Restart Energy continua investitiile in energie regenerabila: 30 milioane dolari intr-un proiect solar de 45 MW in Salaj
A mai cazut o stea, Rafinaria “Steaua Romana”

Anul trecut, Guvernul Dancila “asana” sistemul energetic separand activele eficiente de cele ineficiente. Astazi suntem in acelasi stadiu

Posted On 5 iulie 2020
By : Redactia
Comment: 0
Tag: active eficiente, ANAF, capacitati de producere energie electrica, centrala Mintia, fonduri europene, sistemul energetic national

Autpritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei ne tot ameninta ca va retrage licentele de functionare pentru o serie de producatori de energie care au iesit practic din sistem de multa vreme. Paradoxal, pentru ca intre institutiile fundamentale ale statului roman dialogul lipseste aproape cu desavarsire, in urma cu exact un an, Guvernul Dancila adopta o Ordonanta de urgenta care avea ca rol principal “asanarea sistemului energetic romanesc”.

In realitate, ideea nu era una noua, dar era indrazneata pentru un guvern care habar nu avea cum sa gestioneze economia in ansamblul ei. Totul a plecat de la faptul ca s-a ajuns la concluzia ca rezerva de capacitate a sistemului energetic national este extrem de fragila si ca multe grupuri energetice nu pot supravietui doar din postura de rezerva. Asadar, guvernul a gandit un plan de salvare a lor. In realitate salvare e mult spus, mai curand ar trebui sa vorbim despre o prelungire a agoniei pana cand o minune va aparea in sistem astfel incat cateva sute, sau mii de MW instalati sa poata fi inlocuiti de alte capacitate noi. Cum minunea intarzie sa apara, guvernul a recurs la Solutia de avarie. Inlatura asa zisele active neperformante din anumite companii si lasa in viata doar cele care se dovedesc viabile.

 

Ce presupunea OUG guvernului Dancila? Ministerul de Finante va “extrage” prin intermediul ANAF toate activele eficiente din sistemul energetic, pentru a le da ulterior in concesiune altcuiva, care ar urma sa le faca profitabile. Era ceva ce se asemana cu cazul Oltchim. Din pacate, in actul normativ cu pricina, care vorbea de active eficiente, erau amestecate grupuri energetice care nu mai au nici un viitor, cu grupuri energetice care au fost duse inspre faliment din pura prostie manageriala. Intre “activele eficiente” pe care le viza guvernul, intrau un grup de la Centrala Mintia, unul de la Paroseni si cam toate grupurile Elcen Bucuresti. Puteau  fi puse intr-o situatie de egalitate aceste capacitati? Desigur, dintr-un singur punct de vedere, cel al datoriilor pe care le aveau. In rest, nimic nu le aseamana.

Dar, dupa un model aplicat cu multi ani in urma si la alte mari companii apartinand statului roman, Guvernul a crezut ca mai poate salva ceva din ceea ce deja este mort. Problema nu era insa de a separa activele performante de cele neperformante, ci de a schimba radical situatia in care acestea functioneaza. Or, actul normative nu a avut deloc in vedere acest lucru. La un an de la aparitia Ordonantei s-a dovedit ca solutia gasita nu este menita a face performante activele “eficiente” , ci de a le prelungi agonia. Daca mor brusc sare in aer sistemul energetic si apar probleme sociale majore. Daca se sting treptat e cu totul altceva.

„Actul aprobat astazi de Guvernul Romaniei are rolul de a asana sistemul energetic romanesc, respectiv de a separa partea eficienta de partea care pana acum nu a produs decat gauri si datorii in sistem, de a imbunatati si de a creste eficienta sistemului. In esenta, prin darea in plata, activele profitabile ale sistemului vor fi extrase, reorganizate si constituite in niste entitati care vor putea functiona strict pe termenii de eficienta, fara a mai crea datorii in sistemul energetic. Acest lucru le va permite si obtinerea de fonduri in diferite modalitati, fie fonduri europene, fie imprumuturi directe care sa le permita modernizarea si eficientizarea”, afirma la vremea respectiva Florin Radu Ciocanelea, consilierul primului ministru.

Acesta a explicat ca „toate aceste eficientizari, toate aceste modernizari se fac si se vor face numai in strict dialog (…) cu Comisia Europeana, toate avand si avizul Consiliului Concurentei”. Apropo, de aici apare prima mare problema.

Intrebat care este procedura care va fi urmata, Ciocanelea a precizat: „Prin aceasta ordonanta de urgenta se creeaza cadrul general care va permite Ministerului de Finante, prin ANAF, sa extraga din sistemul energetic toate activele eficiente, cele care efectiv produc energie fara a genera pierderi, a le da pe urma in concesiune printr-o procedura care va fi stabilita ulterior, in asa fel incat la sfarsitul intregului proces sa avem niste companii si niste active energetice care, efectiv, vor fi importante pentru sistemul energetic national, atat din punct de vedere tehnic, respectiv sustinerea sistemului energetic national permanent, indiferent de anotimp, dar si prin modul in care nu vor mai crea pierderi intregii economii si, mai mult decat atat, necreand pierderi vor permite retehnologizarea si modernizarea lor si aici ma refere inclusiv la partea de ecologizare a intregului sistem”.

Fiind intrebat daca sub incidenta prevederilor actului normativ vor intra entitati energetice precum Complexul Energetic Hunedoara sau ELCEN, oficialul guvernamental a spus: „Da, sunt niste active importante aici pe care nu vrem sa le pierdem din vedere si pe care vrem sa le vedem functionand si sa contribuie in continuare la siguranta sistemului energetic national”.

Ciocanelea a precizat ca nu poate mentiona un total al datoriilor la zi, avand in vedere ca sunt mai multe tipuri de datorii, iar gestionarea lor tine de Ministerul de Finante si de ANAF.

„Provin si din datorii si din penalitati si din imprumuturi luate, (…) discutam de cateva miliarde, in orice caz .Noi estimam ca prima parte, dar aici poate mai bine va vor raspunde colegii mei de la Ministerul de Finante si ANAF, este partea de preluare, care nu va fi relativ usoara, deci va fi o perioada de cateva luni si in baza lor urmeaza partea a doua, mai concreta, de concesionare, deci este de cateva luni bune, 6 luni, poate 9 luni, dar important este ca s-a inceput si, ce mai vreau sa retineti, este ca s-a inceput in aceasta perioada si puteti sa o considerati si ca pe o pregatire pentru sezonul rece”, a afirmat Ciocanelea.

Formal, actul normativ initiat de Ministerul Energiei a fost aprobat de Guvern sub titlul: „Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri financiar-fiscale necesare pentru siguranta alimentarii cu energie electrica, precum si pentru stabilirea unor masuri referitoare la obligatiile de plata aferente imprumuturilor din venituri de privatizare si a imprumuturilor contractate de statul roman de la institutii de credit si subimprumutate operatorilor economici”.

Mai aplicat a fost presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, care zicea profund: „Asteptam de mult aceasta ordonanta pentru darea in plata a activelor din energie. Este parte a planului pe care il discutam cu Comisia Europeana pentru restructurarea CEH, companie care a primit un ajutor de salvare acum câtiva ani si acum are datorii foarte mari pe care nu le poate plati si o sa treaca printr-o procedura prin care doua grupuri energetice vor fi scoase in afara si vor deveni noi companii, iar minele vor intra intr-un proces de inchidere controlata”, a explicat Chiritoiu.

El a subliniat ca minele nu vor fi inchise imediat, ci productia lor va scadea treptat, pâna la momentul inchiderii.

„Cele doua grupuri energetice care vor continua sa functioneze sunt cel de la Paroseni si unul de la Mintia, care vor primi si subventii prin viitoarea schema privind piata de capacitate, intrucât vor furniza servicii pentru echilibrarea sistemului”, a adaugat presedintele Consiliului Concurentei.

Ce nu spune domnul Chiritoiu este faptul ca si pana acum grupurile amintite au primt tot un fel de subventii, platite de toti consumatorii de energie din Romania, pentru a asigura rezerva de sistem. Si banii acordati pentru ca nu au produs nu au ajutat la nimic.

Intre timp nu se mai stie nimic de efectele acestei ordonante. Sistemul nu s-a schimbat cu nimic, dar, spre exemplu, Centrala Mintia a intrat in colaps. Urmeaza oare Elcen? Cat despre celelalte grupuri intrate in procesul de “asanare” nu se mai stie absolut nimic.

 

Articole pe aceeasi tema

  • Inceputul sfarsitului: Guvernul incearca sa salveze grupuri energetice de la Mintia, Paroseni si Elcen, printr-o metoda care de fiecare data a generat falimentul: extragerea activelor eficiente din SENInceputul sfarsitului: Guvernul incearca sa salveze grupuri energetice de la Mintia, Paroseni si Elcen, printr-o metoda care de fiecare data a generat falimentul: extragerea activelor eficiente din SEN
  • Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?
  • Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demultSistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult
  • Termocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbuneTermocentrala Rovinari risca sa se opreasca din lipsa de carbune
Despre autor
  • google-share
Previous Story

In planul de relansare economica a Romaniei, sectorul energetic are o sansa aparte. Problema este cine finanteaza tranzitia?

Next Story

Protectia consumatorilor promite sprijin consumatorilor de gaze care au semnat noi contracte de furnizare

Articole pe aceeasi tema

0

Profit pe linie la cele mai performante companii ale statului: Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz au sfidat pandemia in 2020. Cand vin si investitiile?

Posted On 26 februarie 2021
, By Redactia
0

Sistemul energetic a mai pierdut oficial 1010 MW. Grupurile energetice carora ANRE le-a retras licenta erau moarte demult

Posted On 24 februarie 2021
, By Redactia
0

Fata si reversul: disparitia mineritului din Valea Jiului sau cat platesc consumatorii de energie electrica din Romania pentru morfina administratata CE Hunedoara?

Posted On 21 februarie 2021
, By Alexandru Moldovan

Scrie un comentariu Anulează răspunsul

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RECENT

POPULAR

COMMENTS

Romania, saraca tara bogata, mai are in subsol metale rare, inclusiv litiu si cobalt necesare bateriilor electrice

Posted On 2 martie 2021

CE Oltenia trebuie sa achizitioneze pana in luna mai certificate verzi care costa peste 260 de milioane de euro. Daca CE nu va aproba ajutorul de stat pentru CEO situatia energiei pe carbune devine critica

Posted On 2 martie 2021

ANRE amenedeaza cu peste 2 milioane lei  cei mai mari  furnizori de energie, pentru nerespectarea reglementarilor in activitatea de furnizare

Posted On 2 martie 2021

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

Posted On 7 ianuarie 2018

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

Posted On 12 iunie 2013

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Posted On 18 septembrie 2012

Transelectrica se întărește și SMART-UL...

Posted On 27 februarie 2021

"Constructia reactoarelor 3 si 4 de la...

Posted On 25 februarie 2021

Romelectro este lider de asociatie,...

Posted On 25 februarie 2021

Publicitate



Cariera in Romania

PUBLICITATE dreapta

‹ ›

Arhiva

Utile

O noua eticheta energetica pentru aparatele de uz casnic

Cum alegem intre un cuptor de coacere pe gaze si unul electric

Incep sa apara oportunitati pentru investitii in energie regerabila

Cum arata clasamentul ofertelor de furnizare energie electrica. Primele pozitii conform comparatorului ANRE

Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice se modifica din nou. Acces mai facil la finantare

Video

Viorel Tudose: Furnizorii de energie trebuie sa lase forta si aroganta la o parte. Consumatorul trebuie respectat

Viorel Tudose, Getica 95: Liberalizarea pietei de energie s-a facut la masa bogatilor, consumatorul nu a fost informat si educat

Alexandru Moldovan, Redactor sef Energy-Center: Datorez colegilor mei de presa multe din lucrurile pe care le stiu astazi

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: Degeaba vii in piata cu sume mari de bani daca nu ai capitalul uman

Interviurile Energy-Center: Viorel Tudose, Getica 95: dupa liberalizarea pietei batalia pentru consumatorii casnici va fi foarte mare

FORMULAR DE CONTACT

  1. Nume *
    * Te rugam sa iti scrii numele
  2. Email *
    * Te rugam sa scrii o adresa de email valida.
  3. Mesaj *
    * Te rugam sa scrii un mesaj

Categorii

  • Actualitate
  • Energie electrica
  • Evenimente
  • Exclusiv
  • Mediu, Tehnologie
  • Petrol, Gaze, Carbune
  • Resurse Media
  • Utile
  • Video

Cele mai citite articole

Scurta radiografie a sistemului energetic romanesc. La ce sa ne asteptam in 2018 ? (partea I)

17 Comments

Exclusiv: ce minte diabolica a masluit OUG de modificare a Legii 220/2008 privind promovarea energiei verzi?

13 Comments

Exclusiv: ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

12 Comments
© Energy-Center.ro. Acest site este proprietatea Spot Pro Media SRL. Construit și întreținut de Alex Mieluș cu ajutorul Wordpress.